Magyarradar – SmokeFish

2018.02.28. 16:42, rerecorder

meg1kek.jpg

Február elején jelent meg egy pazar magyar lemez, ami rögtön megjelenése után nagy port kavart a nemzetközi progrock-rajongók körében. Ugyanis a SmokeFish nevű duó az experimentális-, prog-, krautrockra esküdött fel, a két tag ráadásul cseppet sem ismeretlen a hazai zenei életben: egyikük a Quimby dobosa (és számos más formáció tagja), Gerdesits "Faszi" Ferenc, másikuk a Marlboro Manben zenésztársa, Selmeci "Basstard" Péter gitáros. Bemutatkozó, The Doomed City című kilencszámos, súlyosan jó albumuk a Tarkovszkij-féle Stalker irodalmi alapját jegyző Sztrugackij fivérek legfilozofikusabb regényén, A kárhozott városon alapszik. A regényt a hetvenes évek első felében írták, de csak 1989-ben jelenhetett meg a puhuló Szovjetunióban, a lemez viszont azonnal hallható - és nagyon is érdemes hallani.

Megalakulás éve: 2017.

Honnan: Budapest, közelebbről Nagytétény.

Tagok: A két alapító, Selmeci (Basstard) Péter (basszus, gitárok, billentyűsök, zeneszerzés, hangfelvétel, keverés) és Gerdesits Ferenc (dob, ütősök, szövegek) már a 80-as évek közepe óta muzsikál együtt, pélául a több, mint húsz éves Marlboro Man zenekarban. De a legbüszkébbek a lemezen közreműködő zenészekre vagyunk: Sipeki Zoltán gitáros, id. Gerdesits Ferenc énekes, Somos András fuvolista, Lukács Gábor szaxofonos, Vastag Gábor gitáros és Gyöngyösi Gábor billentyűs – földig meghajolunk előttük.

Stílus: Progresszív rock, pszichedelikus rock, krautrock, space rock, kicsi ambient.

Hatások: King Crimson, Genesis, Pink Floyd, Alan Parsons Project, Steven Wilson, Camel, Hawkwind, Klaus Schulze, Focus, Zappa, Jethro Tull, Solaris, az East (első négy lemezük mindennapos zenei táplálék), sci-fi irodalom az ötvenes évektől a nyolcvanasokig.

Kiadók: Szerzői kiadás.

a1401200278_16.jpgTörténet: A zenekart tulajdonképpen a The Doomed City album hozta össze. Nagyon régóta szerettünk volna összehozni egy komoly, progresszív lemezt, például a King Crimson hatása már a 80-as évek óta megjelent sok szerzeményünkben. A progresszív szó a 70-es években igen népszerű zenei stílusra vonatkozik, nem pedig a mostanság bizonyos metál zenékre alkalmazott fogalomra. Fontos számunkra, hogy ne csak olyan zenét alkossunk, amilyet hallgatni szeretünk, hanem amilyet hallani szeretnénk. Mostanra kétalbumnyi zenénk is összegyűlt, ebből állt össze a The Doomed City. A koncepciót Arkagyij és Borisz Sztrugackíj A kárhozott város című regénye adta, e köré gyűltek a szövegek, számcímek és jó pár zenei téma. Az összes zenei alapot és témát ketten játszottuk fel, az ének, kiemelt témák és szólók a fent említett zenészek, illetve énekes érdeme. Az ötletfolyam pedig meg nem áll, rengeteg új zene gyűlt össze azóta is, a SmokeFish-story folytatódik. Természetesen továbbra is bonyolultabb struktúrájú számokban és zenei folyamatokban gondolkodunk, a letisztultság nem jöhet szóba, mindenkinek a legmocskosabb zenei gondolatai érdekelnek bennünket. Ráadásul a progresszív szó ellentétes a letisztultsággal, tehát lehetetlen, illetve számunkra érdektelen az eredménye.

Megjelenések: The Doomed City – 2018, első és eddigi egyetlen albumunk.

Küldetés: Állandó kiküldetésben vagyunk a Paradicsomból.

Jövőkép: A legoptimistább verzió szerint rengeteg fellépésünk várható a világ olyan országaiban, ahol értékelik, ismerik és kedvelik a progresszív muzsikát és a lemezvásárlást sem tartják elítélendőnek. Ellenkező esetben az eldugott Nikotin Stúdióban készítjük tovább felvételeinket, amelyekkel feldobjuk az elborult, kihalóban lévő prograjongók napjait, illetve a saját életünket.

Mellékprojektek: Vannak.

Szexepil: Füst, szakáll, fantázia, tapasztalat.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Egyelőre a Bandcamp.com. illetve a magyar Dalok.hu oldalon vagyunk elérhetők és letölthetők. Legnagyobb meglepetésünkre a megjelenés után két nappal kábé tíz torrent-oldalon jelent meg az anyagunk, öt nap múlva több, mint 1200 rákeresés volt a Bandcamp oldalunkon és úgy 600-szor töltötték le a lemezt illegálisan. Bár nem foglaljuk aranyba az eredeti megosztó nevét, az azért igen nagy elismerés és siker egy teljesen új zenekarnak, hogy bekerül a világ progresszív zenei vérkeringésébe, jó pár zenerajongó gépén már ott a muzsikánk és láthatóan nagy az érdeklődés irántunk – voltaképp ismeretlenül. A világ már felfigyelt a SmokeFish-re, most már itt az ideje, hogy idehaza is megismerjenek bennünket. Magyarok, le ne maradjatok!

a SmokeFish Facebook-oldala

és a kiváló lemez: 

https://recorder.blog.hu/2018/02/28/magyarradar_smokefish
Magyarradar – SmokeFish
süti beállítások módosítása