Kovács Kati páratlan életművét ünnepli a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2018.02.27. 10:45, RRRecorder

kovacs_kati_pesti_vigado_kelesys.jpg

(X) Az országot 1965-ben meghódító Kovács Kati életműve rendkívül gazdag, tele van máig frissnek ható, a fiatal nemzedékekre is ugyanúgy ható örökzöldekkel. Ezekből válogat szimfonikus kíséretű nagykoncertjén a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Kovács Katit 1965-ben ismerte meg az ország: amikor megnyerte a Ki mit tud? vetélkedőt; a következő évben (és aztán még többször) pedig jött az első helyezés a Táncdalfesztiválon. Elképesztő hangja, lehengerlő előadásmódja a beatkorszak egyik vezető énekesnőjévé tette Koncz Zsuzsa és Zalatnay Sarolta mellett. Több műfajban is jeleskedett: a rádiókban akkoriban népszerű táncdalslágerek és a rock and roll, a funk, a soul, a jazz, a spirituálé egyaránt mentek neki. Az utókor néha megrója azért, hogy tehetségét "kevésbé értékes" számokra is pazarolta, ám van annyi örökzölddé lett, máig élő dala, hogy ne kelljen szégyenkeznie.

A 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvbe Kovács Kati és a Locomotiv GT 1974-es közös lemeze került be. "A hangjával szinte mindenre képes Kovács Kati itt vadóc, szexi, érzelmesen soulos, joplinosan rockos", "a teljes magyar női mezőny egyik csúcsteljesítménye"  olvasható a könyvben.

ÉLŐ POPLEGENDÁK, IFJÚ NEOKLASSZIKUSOK, FRISSÍTŐ SOKSZÍNŰSÉG – A BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL 10 LEGIZGALMASABB KONCERTJE

Kovács Kati életműve nem lezárt, csak nosztalgiázásra alkalmas múzeumi darab. Néhány éve nagy figyelmet keltett együttműködése a Qualitons zenekarral; az a videó is bejárta a magyar sajtót, amin New York-i breakesek táncolnak a Szólj rám, ha hangosan énekelek!-re. DJ Suhaid Kovács Kati-ritkaságokból készített  a cikkünk végén meghallgatható  mixet; a szupermenő londoni Finders Keepers kiadó Well Hung - 20 Funk-Rock Eruptions From Beneath Communist Hungary című válogatására két számát is felrakta.

Egyedi, izgalmas feldolgozásokat is ihletnek a számai: Palya Bea többet is elénekelt, a Csík Zenekar pedig Rúzsa Magdolnával és magával Kovács Katival is előadta a népiessé tett Rock And Roller utóbbi volt szigetes nagykoncertjük csúcspontja. Arról nem is beszélve, hogy 2010-ben Christina Aguilera használt fel egy hangmintát az Add már, Uram, az esőt!-ből.

Van tehát mit ünnepelni ebben a párját ritkító életműben. Erre kerül sor a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, ahol Kovács Kati saját zenekarával, valamint a Monarchia Kamarazenekarral, a Brass4 Fúvós Teammel és azzal a Koncz Tiborral, aki első, 1965-ös Ki mit tud? fellépésén is játszott (és egy ideig férje is volt).

A koncertet április 11-én, szerdán 20 órától tartják a Pesti Vigadó dísztermében, jegyeket itt lehet vásárolni.

A március 30-tól április 22-ig tartó Budapesti Tavaszi Fesztivál további programjai itt böngészhetők.

 

 

https://recorder.blog.hu/2018/02/27/kovacs_kati_paratlan_eletmuvet_unnepli_a_budapesti_tavaszi_fesztivalon
Kovács Kati páratlan életművét ünnepli a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
süti beállítások módosítása