Csődközeli állapotban a Gibson, rosszul fogynak a gitárok

2018.02.22. 10:51, RRRecorder

gibson.jpg

Egy évtized alatt harmadával estek vissza a gitárok eladásai Amerikában.

A Nashville Post a Gibson hangszergyár anyagi helyzetéről szóló cikke bejárta a zenei sajtót. A cég komoly adósságokat halmozott fel, és ha nem sikerül ezekkel kezdeni valamit, akkor nyáron, a hitelek lejártakor akár csődbe is mehet. Válaszul a Gibson kiadott egy bizakodó közleményt, ami hangsúlyozza, hogy mind a hangszerek, mind a professzionális audio eszközök gyártása nyereséges - ugyanakkor elismeri, már nem olyan mértékben, mint korábban, és hogy pénzzé kell tenniük ingatlanokat és "az elvártnál kevésbé sikeres szegmenseket". A cég egyébként 1902-ben alakult, akkor gitárt és mandolint gyártott; a világ (egyik?) leginkább ikonikus gitárját, a Gibson Les Pault 1952-ben kezdték árulni.

EGY MAGYAR GITÁRGYŰJTŐ: PODLOVICS PÉTER MESÉL

A tágabb kontextus az, hogy a gitárok eladásai komolyan visszaestek az elmúlt évtizedben. Több lap is felidézte a Washington Post tavaly nyári cikkét, amely szerint tíz év alatt másfél millióról alig több mint egymillióra esett vissza az Egyesült Államokban évente eladott gitárok száma. Közben viszont a hangszergyártók száma emelkedett. A Moody's tavaly áprilisban leminősítette az ország legnagyobb hangszerbolt-hálózatát, a Guitar Centert, ami 1,6 milliárd dollár adósságot halmozott fel.

A Washington Post megszólaltatta George Gruhn szakmai legendát, akinél többek között Eric Clapton, Neil Young, Paul McCartney és Taylor Swift vásárolt már gitárt. Szerinte az a baj, hogy az utolsó nagy generáció, akik még vettek gitárokat, a baby boomereké, és ők most léptek be a nyugdíjas korba, amikor több hangszert már nem vesznek, inkább megszabadulnak a régiektől (még Eric Clapton is ezt tette, Gruhn segített eladni 29 gitárját). A náluk fiatalabb generációk viszont nem lépnek a helyükre komoly vásárlóként. Az ok: nincsenek már gitárhősök, akikhez tinédzserek milliói szeretnének hasonlítani. "John Mayer? Látsz olyan kölyköket, akik hallgatják a zenéjét, és az ő hatására vesznek gitárt a kezükbe?" - válaszolta Gruhn az újságíró tétova felvetésére.

JACK WHITE SZERINT HAMAROSAN ÚJRA JÓ LESZ A ROCK AND ROLL

Címkék: eric clapton gibson
https://recorder.blog.hu/2018/02/22/csodkozeli_allapotban_a_gibson_rosszul_fogynak_a_gitarok
Csődközeli állapotban a Gibson, rosszul fogynak a gitárok
süti beállítások módosítása