Így kerültek a csirkék Az utolsó Jedikbe

2018.02.20. 12:37, RRRecorder

skywalker_sound.jpg

A foley artistoknak avagy zörejezőknek köszönhetően, természetesen. Riport készült a Skywalker Sound stúdióról.

A Csillagok háborúja színfalak mögötti univerzumából a vizuális effektekért felelős Industrial Light and Magic kapja messze a legnagyobb figyelmet, azonban a hangzó világért felelős Skywalker Sound is ott van a szakma élvonalában. (Mindkét cég a Disney tulajdona.) A stúdió, vagy inkább ranch történetének kezdete 1975: ekkor fogadta fel George Lucas a frissen diplomázott Ben Burttöt, hogy viszonylag olcsón elkészítendő sci-fijéhez létrehozza a hangok teljes arzenálját (a fenti képen).

A Skywalker Sound azóta nemcsak a Csillagok háborúja filmeken dolgozik, hanem blockbusterek egész során (itt egy lista a honlapon), az ABC 26 perces riportja azonban két tematikus Oscarra jelölt Az utolsó Jedik készítésére koncentrál.

ZENE CSAK STAR WARS-HANGEFFEKTEKBŐL ÖSSZERAKVA

A dokumentumfilm sok részlete ismerős lesz azoknak, akik láttak már színfalak mögötti videót a zörejezők (foley artists) munkájáról; ők nem fognak meglepődni, hogy gyakran az ábrázolt eseményekhez egyáltalán nem hasonlító módon állítják elő a hangot, amit hallunk. (Bár például a porgok hangjához csirkéket vettek fel.) A zörejezők munkája nem sokat változott az elmúlt néhány évtizedben - árulja el Margie O'Malley, aki 1978 óta dolgozik ezen a területen, és azt mondja, hogy jelentős fejlődés lényegében csak a felvételekhez használt technika terén volt.

EZ A MENŐ MOSTANÁBAN A FILMZENÉBEN

Sokat beszélnek a riportban a hangok szerepéről, ami valószerűséget kölcsönöz a jeleneteknek, "ragasztóként" összerántja a vizuális világot, illetve hozzájárul az érzelmi hatáshoz. Leginkább akkor, ha észrevétlenül működik, ha nem is kell gondolnunk arra, hogy ezeket a hangokat valakik megcsinálták, hanem hihető, hogy a vásznon látható dolognak tényleg ez a hangja. Külön érdekes, hogy a rendező Rian Johnson ötlete alapján van néhány pillanat, amikor elnémul a film, ami meg aztán még tovább fokozza a hatást. Nem áruljuk el, mikor, mert az spoiler lenne, mint a riport megnézésével is várjon az, aki még nem látta, de meg akarja nézni Az utolsó Jediket.

https://recorder.blog.hu/2018/02/20/igy_kerultek_a_csirkek_az_utolso_jedikbe
Így kerültek a csirkék Az utolsó Jedikbe
süti beállítások módosítása