Magyarradar – Aythar

2018.02.06. 13:12, rerecorder

aythar_webcover.jpg

Aythar a nem túl széles hazai ambient-színtéren alkot és ért el nemzetközi sikereket is az elmúlt években amerikai és angol lemezcégeknél megjelent kiadványaival. Élőben legközelebb egy hónap múlva, március 7-én látható az Anker’tben Wave Of Sound és Nameless City társaságában.

Megalakulás éve: 2010.

Honnan: Halásztelek, Magyarország.

Tag: Tamás Károly Tamás (Aythar).

Hangszerek: Laptop + vstik: Nexus, Audjoo Helix. Midi-controller: Novation 25SL MKII, Korg nanoKEY.

Stílus: Space-ambient, electronic.

Hatások: Zenéimre a korai évekből Jean-Michel Jarre, a Tangerine Dream és a Kraftwerk zenéje; a 2000-es évek után pedig jellemzően az ambient zene volt hatással, leginkább a FAX lemezkiadó zenei irányzata, azon belül főképp Pete Namlook és Tetsu Inoue munkássága.

Kiadók: Carpe Sonum Records (US), Txt Recordings (UK).

debr3tut.jpgTörténet: Már tizenéves koromban autodidakta módon kezdtem ismerkedni a billentyűzettel, amikor megvásároltam az első komolyabb szintetizátoromat. Eleinte a kedvenc zenéket igyekeztem eljátszani rajta, de aztán már saját számokat is komponáltam. Némi alkotói szünet után a 2000-es évek elején próbálkoztam meg kedvtelésből különféle zeneszerkesztő programokkal saját nótákat csinálni. 2010-től napjainkig már főképp virtuális szintetizátor (vsti) segítségével készítek jellemzően improvizatív dalokat, és ezzel mára talán sikerült megtalálni a saját hangom és kialakítani az egyedi stílusom. Kezdetben egy hazai rádióműsorba küldtem el a produkcióimat, amelyek később eljutottak külföldi webrádiókba is. Németország után Amerikában is játszották az első albumom anyagát, miközben már a következő zenéimen dolgoztam. Kitartásom (és némi marketing) eredményeképpen évek múltán először az amerikai Carpe Sonum lemezkiadó figyelt fel a YouTube-csatornámon megosztott Astronautica albumomra, és azonnal megkeresett egy kedvező szerződéssel. (Ezt megelőzően már két másik amerikai lemezszerződés-ajánlatot is kaptam, de azokat elutasítottam a kedvezőtlen feltételek miatt.) A lemez 2016-os amerikai megjelenése után az angol Txt lemezkiadó is jelezte érdeklődését, ahol aztán hamarosan két lemezem is megjelent.

Megjelenések: Astronautica (2016) [Carpe Sonum]; Dream Of Stars (2016) [Txt]; The God Particle (2017) [Txt]; Nagual 3 (2017) [Txt, válogatás]. És a Bandcamp-oldalamon még számos kiadvány.

Küldetés: Talán az egyik küldetésemnek tekinthetem, hogy hazánkban is népszerűsítsem az ambient zenét. Ezzel együtt zenésztársaimat is arra buzdítom, hogy markolják meg a kínálkozó lehetőségeket, éljenek a tehetségükkel, legyenek eltökéltek és kitartóak, hogy teljesüljenek az álmaik, és hogy a tehetséges magyar zenészek munkái világviszonylatban még ismertebbek legyenek.

Jövőkép: Szeretném, ha a zenéim ezek után is eljuthatnának szélesebb körben a hallgatókhoz a világ számos részén, hogy távoli régiókban is örömet okozzanak az arra fogékony zeneszerető hallgatóknak.

Mellékprojektek: Nincs.

Szexepil: A zenéim főképp improvizatív jellegűek, és mivel nem használok DAW-okat, meglehetősen egyéni módon készítem a dalokat, ezért technikailag nem tökéletes alkotások, de mégis, sokak szerint éppen ebben a tökéletlenségben rejlik a legfőbb varázsuk és egyediségük.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Az egyik legnagyobb eredményemnek azt érzem, hogy eddig már két külföldi lemezkiadónál is megjelentek a munkáim, ahol a továbbiakban is számítanak rám. Ezzel egy álmom teljesült, hiszen a világ távoli pontjaira is eljutottak a muzsikáim, méghozzá fizikai formában. Nagyon megtisztelő számomra, hogy két olyan neves lemezkiadónál egyedüli magyarként képviselhetem hazánkat, akik alapvetően az általam kedvelt FAX lemezkiadó nyomvonalát követik és zenei örökségét viszik tovább. A visszajelzések alapján elmondhatom, hogy ma már nemzetközileg elismert ambient zenészként tartanak számon. Ez már így is jóval több, mint amit valaha is remélhettem.


a legutóbbi nagylemez, a 2017-es The God Pratcile

Címkék: aythar magyarradar
https://recorder.blog.hu/2018/02/06/magyarradar_aythar
Magyarradar – Aythar
süti beállítások módosítása