Egyre menőbbek a telefonmentes koncertek

2018.01.05. 15:47, RRRecorder

yondr.jpg

Hasít a cég, ami kitalálta, hogyan lehet megoldani, hogy mindenki élvezhesse a telefonmentes szórakozást. Végre lehet megint tapsolni!

Évek óta jönnek a történetek arról, hogy egyes zenészek szigorúan megtiltják, hogy a közönségből telefonnal vegyék őket, aztán valaki megszegi ezt, és kész a botrány: az előadó félbeszakítja a számot (rossz esetben a koncertet), és/vagy csúnya látványt nyújt a kidobott néző stb. John Mayer már évekkel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy egyenesen odáig fajultak a dolgok, hogy "a koncert után rákeresek magamra az Instagramon, hogy lássam, mennyire élvezték az emberek a bulit, mennyire tapsoltak volna, ha ebben nem akadályozza őket a kezükben tartott telefon".

A Yondr nevű cég pofonegyszerű megoldást talált ki arra, hogyan lehet jobbá tenni a telefonmentes rendezvényeket. Mint a lenti videón látható, egy speciális tokba helyezik a telefont belépésnél. Így ott marad a tulajdonosnál, hallja a csöngést, érzi a vibrálást - de a telefont a tokból csak egy speciális készülékkel lehet kivenni, amihez el kell hagyni a buli területét.

A Yondr 2014-ben indult, eleinte például kisebb börleszk show-kon voltak jelen, az elmúlt időszakban viszont egyre komolyabban megjelentek a zenei területen is. Így például a napokban ők biztosították, hogy az említett John Mayer és Dave Chapelle komikus közös műsora telefonmentes legyen, korábban pedig Alicia Keys, Childish Gambino, The Lumineers, Cage The Elephant, illetve a zenén kívüli világból például Louis C.K. dolgozott velük - Serena Williams pedig az esküvőjét tette telefonmentessé a Yondr segítségével.

Az ironikus módon San Francisco-i székhelyű cég alapítójával. Graham Dugonival most a Billboard készített interjút, amiből kiderül, hogy már akár 20 ezres közönség kezelésére is fel vannak készülve. A Yondr olyan jól megy, hogy nem is kell reklámozniuk magukat: a rendezvényszervezők maguktól keresik meg őket. Azt már korábban is sejteni lehetett, hogy a zenészek örülnek a telefonmentes koncerteknek; "szabadabban fejezhetik ki magukat, kísérletezhetnek" - mondja Dugoni.

De szerinte a közönség is vevő az ötletre, "szabadabb, szórakoztatóbb, vadabb élményt kapnak, sokkal jobban tudnak a jelen pillanatra koncentrálni így, hogy nem kell félniük, hogy felkerül róluk egy felvétel a netre", és persze ők maguk sem "kell", hogy megosszák a figyelmüket a képernyő és a színpad között.

A Yondr további növekedésre számít. 2018-ra már több turnéról is megállapodást kötöttek (egyelőre titkos, mikre), illetve európai és ausztrál iskolákban is kísérletezni fognak azzal, hogy telefonmentessé tegyék az intézményeket. Dugoni szerint maguk a középiskolások maguk is látják, hogy milyen hatással van az életükre a túlzott telefonhasználat.

Címkék: john mayer yondr
https://recorder.blog.hu/2018/01/05/egyre_menobbek_a_telefonmentes_koncertek
Egyre menőbbek a telefonmentes koncertek
süti beállítások módosítása