"Csak akkor lehetsz sikeres a zeneiparban, ha lefekszel valakivel, akinek hatalma van"

2017.12.14. 12:10, RRRecorder

Újabb nők vádolják nemi erőszakkal a hiphop egykori guruját, Russell Simmonst. Ő ragaszkodik hozzá, hogy soha nem volt erőszakos.

Russell Simmons, a Def Jam kiadó társalapítója, a hiphop hódítása mögött álló egyik legfontosabb üzletember nemrég bejelentette, hogy távozik cégei éléről, a második olyan cikk után, ami nemi erőszakkal vádolta őt - bár azt tagadja, hogy valaha erőszakos lett volna, de rájött, hogy olykor bizony érzéketlen és átgondolatlan módon viselkedett.

Ezután újabb áldozatok álltak elő Simmonsról szóló, bizony, erőszakos történetekkel - ezeket egyébként mind tagadja (egyet leszámítva, ott is jóval enyhébb dolgot ismert csak el). A New York Times cikkében többek között a Def Jam A&R egykori menedzsere, Drew Dixon beszél részletesen, aki Notorious B.I.G., Tupac és az Tribe Called Quest karrierjében is fontos szerepet játszott. A korai hiphop-életben elmerült Dixon számára ideális lett volna a munka a kiadónál, azonban mihelyt belépett, Russell Simmons azonnal elkezdte őt zaklatni; nem csak mindenféle célzásokkal (ez az, amit most elismert), hanem például azzal, hogy elővette előtte a péniszét. "Teljes embert kívánt csak az, hogy folyamatosan lerázzam őt" - mondja most Dixon. De úgy érezte, hogy ha összejönne neki valami nagy dobás, akkor a - tehetségét amúgy is elismerő - Simmons számára egy másik kategóriába kerülne át, és véget érne mindez. Azonban amikor platinalemez lett a hasoncímű dokumentumfilmhez készült The Show című album, amelynek executive producere volt Simmons mellett, ennek pont ellenkezője történt: a sikerét elismerő Simmons felhívta a lakására, és ott letámadta. Dixon többször nemet mondott, és azt is mondta, hogy nőgyógyászati beavatkozás miatt nem szexelhet, de mindez Simmonst nem érdekelte, és megerőszakolta őt.

MINDENNAPOS A SZEXUÁLIS ZAKLATÁS, ERŐSZAK - MÉG A FEMINISTA JELSZAVAKAT HANGOZTATÓ SVÉD ZENEIPARBAN IS

Dixon nem sokkal később távozott a kiadótól, átment az Arista Recordshoz, ahol Whitney Houstonnal, Aretha Franklinnel, Santanával is dolgozott. Pénzügyi okokból beperelte a Def Jamet, és fontolgatta azt is, hogy a zaklatással is megvádolja Simmonst, de látva, hogy mi történt azokkal a fekete nőkkel, akik akkoriban Mike Tysont vádolták nemi erőszakkal, ez utóbbitól elállt. "Nem akartam erről híres lenni" - mondta. Az Aristánál a 2000-ben vezetővé előlépett L.A. Reid (szintén legendás zeneipari figura) kezdte el zaklatni. Közeledését először finoman utasította el, ám amikor nyíltan nemet mondott, attól félt, hogy ennek a vele dolgozó művészek isszák meg a levét. 2002-ben otthagyta a zeneipart, mert rájött: "nem lehetek sikeres ebben az iparágban, ha nem fekszem le valakivel, akinek hatalma van. Feladtam azt, amit szeretek, kiírtam magam a zenéből." Máig nem tudja meghallgatni azokat a lemezeket, amiken annak idején dolgozott, túl nagy érzelmi megterhelést jelentenek neki.

A New York Times cikkében megszólal egy zenei újságíró is, aki egy ideig randizott Simmonsszal, majd úgy döntött, hogy ne illenek egymáshoz. Ezután a kiadóvezető egy buliba hívta a lakására, de egyedül volt otthon, és megerőszakolta. "Nem tudtam, mi történt volna, ha a rendőrséghez fordulok. Akkoriban a fekete nők éppen hogy csak elkezdtek megjelenni a szakmámban" - mondja Toni Sallie. Egy évvel később egy iparági eseményen Simmons erőszakoskodott vele, a hajánál fogva akarta kirángatni a sötét tengerpartra; be kellett zárkóznia a szobájába. Máig kényelmetlenül érzi magát férfitársaságban. Tina Baker énekesnő azt remélte, hogy beindul a karrierje, amikor Simmons lett a menedzsere. Azért ment fel a lakására, hogy a jövőjéről beszélgessenek, azonban Simmons megerőszakolta. A kiadója tiltakozása ellenére megpróbált kilépni a vele kötött szerződésből. Ezután énekesi karrierje beleállt a földbe, és kilenc évig nem volt kapcsolata férfival.

A NŐKNEK AZT MONDJÁK, HOGY HA ZENÉLNEK, EL KELL VISELNIÜK A TAPIZÁST, ZAKLATÁST

Russell Simmons mindebből, mint írtuk, legfeljebb a "félreérthető megjegyzéseket" ismeri el, amik szándékolatlanul rossz érzéseket keltettek a nőkben, és hangsúlyozza azt is, hogy mióta rátalált a jógára, azóta megváltozott. Ehhez képest a New York Times cikkében egy 2014-es eset is előkerül, amikor két ismeretlen lányt, akik egy szállodában a bárt keresték, útbaigazításnak álcázva a szobájába csalt, és ott elkezdte tapogatni őket, azt mondta, hogy "rossz lányok voltatok, meg kell titeket kötözni". A Los Angeles Times cikkében jógastúdiójának alkalmazottai számolnak be a visszatérő zaklatásról, illetve egy masszőr arról, hogy elővette a péniszét előtte. Ugyanitt a Mercedes Ladies nevű, lányokból álló hiphopcsapat egyik tagja, Sherri Hines meséli el, hogy 17-18 éves korában az irodájába hívta Simmons, és ott erőszakolta meg.

https://recorder.blog.hu/2017/12/14/_csak_akkor_lehetsz_sikeres_a_zeneiparban_ha_lefekszel_valakivel_akinek_hatalma_van
"Csak akkor lehetsz sikeres a zeneiparban, ha lefekszel valakivel, akinek hatalma van"
süti beállítások módosítása