Premier! Emke: Two

2017.12.13. 11:00, rerecorder

1.JPG

Emke nem más, mint Árvai-Illés Emese, a dark szintipopos/ synth noir Black Nail Cabaret duó egyik fele, amely zenekar tavaly decemberben - némi átalakulás után - a Recorderen mutatta be Dichromat című harmadik albumát. A formáció fő szerzője azonban már jegyzett egy szóló-EP-t is, a 2012-ben megjelent Breakawayt, amit most öt év után követ a második anyag: a Coventryben működő Two Gods kiadó által megjelentetett Two. A Can I Get My Symbols Back alcímű EP egy experimentálisabb, struktúrákat erősebben megbontó, négyszámos remek kiadvány.

emke_two_rgb_online.jpgEmke a Black Nail Cabaret mellett több produkcióban is részt vett kollaborátorként: 2013-ban közreműködött az Architect nevű német ambient/drum’n’bass hybrid Mine című albumán mint énekes-szövegíró, amely az elektronikus zenei körökben jól ismert Daniel Myer (Haujobb, Rendered, Liebknecht) egyik mellékprojektje. Tavaly a hazai Planetdamage nevű cyberpunk-industrial projekt Angst című dalában énekelt, illetve közreműködött egy közös szám erejéig a szintén magyar tribal-elektronic First Aid 4 Souls-szal, jövőre pedig Junksista új lemezén szerepel. De mindezek mellett Emke egyszer már jelentkezett egy szóló EP-vel, próbaképpen, hogy tesztelje, milyen amikor kizárólag saját magában/magára dolgozik. A Breakaway című négyszámos anyag 2012-ben jelent meg, saját kiadásban. Ekkor még partnere, Árvai Krisztián is segítette a dalszerzésben. Új szóló anyaga, a Two viszont már a brit Two Gods Records égisze alatt jelent meg (egyelőre Bandcampen, majd januárban Spotifyon és iTuneson is). Az egyik dalhoz videót is forgattak, ami januárban várható.

"Múltkor azt mondtam, nem csinálok több szólót, de öt év az öt év. Amikor a BNC-vel lemezt csinálunk, 1-2 év távlatából már halljuk, hogyan és hova fejlődhetne, amit csinálunk, illetve az addig besodródott hatások terelnek mindig valami más felé. Az előző szóló EP úgy érzem, kábé fényévekre van. Tulajdonképpen minden, ami zeneileg történt velem, azóta történt: a BNC kiadott három lemezt, együtt dolgozhattam fantasztikus emberekkel, turnéztunk mindenfelé Európában és így tovább."

3_2.jpgA friss EP hátteréről ezt mesélte a Recordernek Emke: "született pár dal az elmúlt 1-2 évben, ami valahogy lelóg egy Black Nail Cabaret-lemezről, és nem akartam fiókban tartani őket. Szeretem megbontani a klasszikus popstruktúrát, kiállítani a dalt tízszer ha úgy tetszik, dinamikát váltani félúton, énekhangszínt váltani versén belül, satöbbi. Gondoltam, ha már nem BNC lesz, akkor nincs szükség kompromisszumra, tényleg azt csinálok amit akarok egy dalon belül, és ez izgalmas volt! Rengeteg hangmintát használtam, főleg a saját hangomból, például a Symbols című, majdnem címadó dal egy délutáni kísérletezésből született, van benne liftajtó csapódás, nyelvcsapás-pergő, aztán félúton visszafordítottam az egész dalt, és baromira tetszett a végkifejlet, tökéletes lezárást adott a szimbólumkeresésnek. Illetve megkértem Számvéber Tamást, aki a BNC-nek már gitározott az első lemezen, hogy a Pretty Boyhoz tegyünk még hozzá hangulatgitárt itt-ott. Az EP mixelésében természetesen Árvai Krisztián segített, mert én mixben mai napig béna vagyok. Van pár alap dolog, amit már meg tudok csinálni, de például panorámázni nem tudnék, mert nem hallom a stereót, félsüket vagyok születésemtől fogva. A masteringet is neki köszönhetem, akárcsak részben a borítót, ami a hamarosan megjelenő videoklipből egy still. A typoban és designban Josef Stapel, a BNC korábbi borítóinak alkotója segített. Olajfestékkel, szénnel és olajkrétával is próbálkoztunk, de végül is a kréta maradt, az én firkálmányommal.”


és akkor a 
Two című friss Emke-EP (amely a kiadó, a Two Gods Bandcamp-oldalán meg is vásárolható): 

fotó: Vágó Bianka

Emke Facebook-oldal
Emka Soundcloud-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/12/13/premier_emke_two
Premier! Emke: Two
süti beállítások módosítása