Első a barátság - Psycho Mutants EP-premier

2017.12.08. 10:34, RRRecorder

pm.jpg

A nagyjából western-voodoo-rock'n'rollként leírható Psycho Mutants Franciaországban meglehetősen ismert, itthon viszont kissé eltűntek a köztudatból. Itt az új EP, többek között arany színű vinylen is - ideje újra felvenni a fonalat.

A Psycho Mutants nagyjából egy évtizeddel ezelőtt komoly figyelmet kapott zenerajongói körökben - hogy aztán többé-kevésbé, ha nem is teljesen eltűnjenek a magyar köztudatból. 2014-es Baby Burn című lemezüknek itt a Recorderen volt a premierje, a hozzá tartozó turnén viszont főleg Franciaországban, kisebb részben Svájcban járt a zenekar - hiszen francia volt a kiadójuk, a Volvox, illetve a PIAS France. Az album jó kritikákat kapott: írt róla a vezető francia zenei magazin, a Les Inrocks, a francia Rolling Stone pedig olyanokat írt róluk, hogy "képzeljük Johnny Casht és Nick Cave-et egy erdélyi kastélyban", és hogy a "fantasztikus és eredeti" zenekar "annyira psycho, mint amennyire mutáns". A No Hero című számot játszotta több független rádió is. Magyarországon leginkább fesztiválokon játszottak (Sziget Világzenei Nagyszínpad, Fishing On Orfű, Ördögkatlan), illetve pécsi és pesti klubokban.

psycho_mutants_borito.jpgA Three And A Half című új EP majdnem négy évvel a nagylemez után érkezik. A Psycho Mutants nem sieti el, és persze így a szép francia sikerekkel együtt a "befutás" sem igazán reális. De Jehan Paumero (gitár, tangóharmonika) szerint "nem terveztünk egy lemezünkkel sem befutni, nekünk a zenélés lényege mindig máshol volt. Első a barátság, az atmoszféra. Volt olyan időszak a zenekar életében ezalatt a több mint tíz év alatt, amikor meg kellett várnunk egymást. Az egyik tag munka miatt költözött Pestre, majd visszajött; a másiknak gyereke született - ilyenek miatt voltak időszakok, amikor kevesebbet tudtunk próbálni. De mindig megvártuk egymást, senkinek nem volt mindegy, hogy ki van a dob mögött, ki bőgőzik vagy gitározik. Egy egység vagyunk, egymásra van szükségünk mind emberileg, mind zeneileg, együtt tudunk ezen a téren boldogulni, a többi másodlagos. Hálásak vagyunk minden egyes dologért, ami velünk történt és történik; sosem tudjuk, mit hoz a jövő, de inkább a jelenbe nézünk.".

Jehan Paumero a tíz év alatt összejött viszonylag kevés megjelenés okáról, és az EP születéséről is mesélt a Recordernek. "Nálunk viszonylag lassan megy a lemezcsinálás. Nem születnek nehezen a dalok, hanem maga a folyamat szokott sokáig tartani: felvétel, csiszolás, keverés, újrakeverés, újrafeljátszás stb. Olyannyira, hogy általában a lemezmegjelenéskor már félig készen vannak a következő lemez dalai.

Most úgy döntöttük, hogy kivételesen nem várjuk meg, hogy legyen 10-12 számunk ahhoz, hogy megjelenjen valamink, hanem kiadunk egy kislemezt, amint megvan 3-4 dal. Ez megvolt tavaly, csak logisztikailag nehezen hoztuk össze a stúdiózást, viszont a felvétel kifejezetten gyorsan ment, másfél nap alatt készen voltunk vele. A felvétel előtt egy-két héttel megtalált minket egy "nonprofit" kiadó Franciaországból, a Slice of Wax Records, elég vicces körülmények között: nyertem a Facebook oldalukon egy játékot, és amikor le kellett adni a nevemet a nyeremény kiküldéséhez, a kiadó tulajdonosának leesett, a Psycho Mutants tagja vagyok; ismerte már a zenekart. Ez a kiadó csak kislemezeket ad ki, csak vinylen, ami nekünk nagyon jól jött, hiszen régóta szerettünk volna, de sosem volt rá keret. Most meg két különböző színben tudtuk gyártani, emellett pedig CD-n és digitálisan is kiadjuk." A vinylen három, a CD és digitális változaton négy dal hallható.

Az EP igyekszik megtartani az élő hangzást, ami a zenekart erőssé teszi: "Új környezetben vettük fel, Pécsett ugyan, de az FH78 stúdióban a Zsolnay negyedben. Itt volt lehetőségünk egyben, élőben felvenni, hogy megmaradjon valamennyire a koncert-feeling, mivel többször kaptuk ezt a kritikát a lemezmegjelenések után, hogy mi inkább egy koncertzenekar vagyunk (amin nyilván sosem sértődtünk meg). Mint az előző lemezt, Deutsch Gabor keverte és maszterelte. A gyártás 4-5 hónapig tartott."

A Psycho Mutants itt található a Facebookon. A lemezbemutató koncertet december 9-én, szombaton tartják a pécsi Nappaliban (részletek itt), januárban játszanak a Made In Pécs fesztiválon is. Budapesten december 29-én, a Fekete Zaj fesztiválon lehet hallani a zenekart. A fenti fotót André Hébrard készítette.

Ez tehát az új EP - aki más szolgáltatónál hallgatná, vagy megvenné digitálisan, ide kattinson, és válasszon magának platformot.


A francia független rádiók kedvence, a No Hero élő verzióban:


Egy teljes koncert a Fishing On Orfűről:

https://recorder.blog.hu/2017/12/08/elso_a_baratsag_psycho_mutants_ep-premier
Első a barátság - Psycho Mutants EP-premier
süti beállítások módosítása