Érzékeny zongorakoncert nem csak a klasszikus zene rajongóinak. Martin Kohlstedt a CAFe Budapest programjában.

2017.10.06. 13:30, RRRecorder

martin-kohlstedt_jpg_web_72dpi_srgb.JPG

A neoklasszikus zene - vagyis a pop felől érkezők számára is értelmezhető, de klasszikus formákat is használó zene - egyik jeles alakja, Martin Kohlstedt először lép fel Magyarországon a ma kezdődő CAFe Budapest fesztiválon.

Az utóbbi évtized egyik izgalmas, nagyjából minden mással szembemenő fejleménye volt az ún. neoklasszikus zene előretörése. Olyan zeneszerzők-előadók, mint Nils FrahmNico MuhlyJóhann Jóhannsson és Ólafur Arnalds vagy épp Chilly Gonzales már-már sztároknak számítanak. A klasszikus zenéből táplálkoznak, annak jellegzetes hangszereit használják - de könnyen megközelíthetők, élvezhetők azok számára is, akik a popzene, vagy éppen az elektronikus zene (mondjuk az ambient vagy a mélyebb műfajok) felől érkeznek hozzájuk. A műfajnak talán nem mondható neoklasszikus zenének Magyarországon is van tábora, több-kevesebb rendszerességgel rendeznek Budapesten ilyen koncerteket.

Ebbe a sorba illeszthető Martin Kohlstedt is - ugyan ő egy interjúban tiltakozott a neoklasszikus megjelölés ellen, ami szerinte már "túlságosan megmerevedett" kategória, míg az ő zenéje "sokkal intuitívabb, elsősorban a szívemből, a zsigereimből fakad, nem tudatosan irányítom". Mindenesetre ha a neoklasszikust a fenti értelemben vesszük, akkor azért besorolható ide; vagy mondhatjuk úgy, hogy akik az említett zeneszerzőket ismerik, azoknak Kohlstedt koncertje is tetszeni fog.

Martin Kohlstedt klasszikus képzettségű zongorista, a weimari Bauhaus Egyetemen végzett. Filmekhez és rádiójátékokhoz is ír zenéket, de leginkább szólólemezeiről ismeri. Két albuma a Tag és Nacht, vagyis Nappal és Éjszaka címmel jelent meg, zenei anyaguk is ennek megfelelően könnyedebb és sötétebb, mélyebb. Mindkettőhöz készült egy-egy teljes remixalbum is, amiken többek között az FM Belfast, Christian Löffler, Mathias Kaden értelmezik újra a műveit, többen az elektronikus zene (deep house, IDM stb.) irányába mozdítva a szerzeményeket. A hamarosan megjelenő album Storm címre hallgat majd, és érzékeny zongoratémáktól jut el a címbeli viharig.

De a lemezek csak amolyan iránymutatók arra nézve, hogy romantikus érzékenységű, olykor az ambienthez közelítő zenét hallhatunk majd - ugyanakkor a darabjait minden egyes koncerten újragondolja, újrateremti; nagyon sokat számít a közönség, a hely, az "aura" - mondja az említett interjúban. Honlapján olvasható önéletrajzában fontosnak tartja azt is kiemelni, hogy a zongora billentyűinek minden egyes leütése egyfajta személyes megnyílás számára, vagyis érzelmes játéka intim, érzékeny és kifejező.

Marin Kohlstedt arról is nevezetes, hogy soha nem játszik a színpadon, így az A38-on is a nézőtéren foglal majd helyet - a különleges koncertre október 18-án, szerdán 20 órától kerül sor, jegyet itt lehet rá vásárolni.

Az október 6-tól 22-ig tartó CAFe Budapest fesztivál további programjai itt böngészhetők.

Ez a szerzemény vezeti fel az új lemezt:

Egy szám a Nacht című albumról:

 Az NDR televízió élő felvétele:

Ezen a templomban készült koncertfelvételen elektronika is segíti a hangulatteremtésben:

https://recorder.blog.hu/2017/10/06/erzekeny_zongorakoncert_nem_csak_a_klasszikus_zene_rajongoinak_martin_kohlstedt_a_cafe_budapest_prog
Érzékeny zongorakoncert nem csak a klasszikus zene rajongóinak. Martin Kohlstedt a CAFe Budapest programjában.
süti beállítások módosítása