Meghalt Tom Petty

2017.10.03. 11:34, RRRecorder

tom_petty.jpg

66 évesen elhunyt Tom Petty, aki a rockzene gyökereitől soha el nem távolódó zenéjével 80 millió lemezt adott el.

Tom Petty 1950-ben született. Elvis Presley hatására fertőzte meg a rock and roll (Elvis egy filmjének forgatásán dolgozott a nagybátyja, és bevitte őt); annyira a zene megszállotja lett, hogy apja azt gondolta róla, hogy megőrült - és verte is. A Beatles, a Byrds és Bob Dylan voltak még rá nagy hatással.

Első zenekara, a Mudcrutch country-t játszott, de nem jutott messzire; sőt, a Heartbreakers zenekarral kiadott első albuma is először visszhang nélkül maradt. Először Nagy-Britanniában figyelt fel rá a közönség, ahol eleinte Nils Lofgrent kísérték a turnéján - aztán néhány hónap múlva már fő zenekar lettek.

A brit sikerek hatására Amerikában is elkezdte erősebben tolni a kiadó a bemutatkozó lemezt, ami végül sikeres lett. A második lemez (You're Gonna Get It) már a top 40-be jutott, a harmadik Damn the Torpedoes (1979) pedig végképp a legnagyobb sztárok közé emelte Tom Petty-t és a Heartbreakerst. Pedig ez a lemez eleinte úgy volt, hogy ki sem jön: ezzel kezdődött Tom Petty később újra és újra megújuló harca különféle kiadóival.

Bár a rock gyökereihez végig hű maradt, időről időre új hatásokkal gazdagította a zenéjét. A hosszú időn át készülő, végül 1985-ben megjelent Southern Accents például Dave Stewart (Eurythmics) produceri vezetésével készült, és olyan nehéz szülés volt a pszichedéliával, soullal, country-val kacérkodó lemez, hogy Tom Petty egy ponton belebokszolt a stúdió falába, és eltörte a kezét.

1988-ben Tom Petty a Traveling Wilburys szupergrup tagja lett Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison és Jeff Lynne mellett, 1989-ben pedig elkészítette első szólólemezét. Azonban mindig újra visszatért a Heartbreakershez is: "bármi, amit szólóban meg tudok csinálni, a zenekarral még jobban tudom. Annyira jól kijövünk egymással, hogy az már szinte szégyellni való" - mondta. 2008-ban a Mudcrutch is összeállt.

2015-ös életrajzából derült ki, hogy a kilencvenes években heroinfüggő volt, és depresszióval is küzdött. Legsötétebb lemeze, az 1999-es Echo dolgozta fel ezt az időszakot. Később nem is nagyon játszotta az ezen hallható számokat, nem mintha ne szerette volna, és rajongók is mondták neki, milyen sokat segített nekik a nehéz időkben - csak túlságosan emlékeztette őt élete sötét korszakára.

A kortárs zenekaroknál jóval ügyesebben alkalmazkodott az új időkhöz, például az MTV térhódítása után nagy költségvetésű, emlékezetes klipeket kezdett forgatni. 2008-ban ő adta a Super Bowl félidei koncertjét. Az utolsó Tom Petty & The Heartbreakers album a 2014-es Hypnotic Eye volt, 2016-ban pedig a Mudcrutch második lemeze jelent meg.

 

 

 

Címkék: gyász tom petty
https://recorder.blog.hu/2017/10/03/meghalt_tom_petty_886
Meghalt Tom Petty
süti beállítások módosítása