Ki ez a Jason Aldean, akinek a koncertje alatt elszabadult a pokol Las Vegasban?

2017.10.02. 15:06, RRRecorder

jason_aldean.jpg

Az aréna country egyik legnagyobb amerikai sztárja, akit hazáján kívül nem sokan ismernek. Amit tudni kell Jason Aldean zenéjéről, magánéleti botrányáról.

Amerika legnagyobb tömegmészárlása, amiben több mint ötvenen vesztették életüket, Jason Aldean koncertje alatt tört ki Las Vegasban, a Route 91 Harvest country-fesztiválon. Aldean egy darabig még énekelt, amikor elkezdődött a lövöldözés; sokan először azt hitték, hogy tűzijáték kezdődött. Aldean az Instagramon írta meg, hogy ő és munkatársai jól vannak, de ami történt, az "a borzalmasnál is borzalmasabb".

Jason Aldean idén negyvenéves, 14 éves korában állt először színpadon, ám az igazán nagy siker 2009-ben érte el - azóta viszont a country legnagyobb sztárjai közé tartozik. Nem tartozik a műfaj puristái közé: a rockos gitárokat bőven alkalmazó "aréna country"-t játssza, bár balladákban is erős (vannak kritikusok, akik szerint ezekben a legjobb). Belekósolt egy kicsit a country-rapbe is, aztán elektronikus elemek kerültek a zenéjébe, de legutóbbi lemezén már elhagyta ezeket. Mindent egybevetve: pont az a country-sztár, aki Amerikában rendkívül sikeres, azon kívül azonban már a nevét is csak kevesen ismerik.

Pedig az indulás nem volt egyszerű. 14 éves kora óta énekel, számos tehetségkutatóra jelentkezett. Kapott egy dalszerzői szerződést a Warner-Cappell zeneműkiadótól, és ezen felbuzdulva 21 évesen Nashville-be költözött Georgia államból, ahol született. Azonban a lemezszerződés megszerzése olyan nyögvenyelős volt, hogy már majdnem fel is adta álmait, amikor végül leszerződtette a Broken Bow független kiadó. Első két albumán is voltak már olyan slágerek, amelyek felkerültek a country listára, igazán azonban a 2009-es Wide Open című lemezzel lett sztár.

A country-ra általában, legalábbis más műfajokhoz képest kevésbé jellemzőek a magánéleti botrányok, Jason Aldean azonban a nagy kivétel. Középiskolai szerelmét, Jessica Ussery-t vette feleségül, két lányuk is született. 2012-ben azonban lesifotósok rajtakapták, ahogy a korábbi American Idol-versenyző Brittany Kerr-rel ölelkezett és csókolózott egy bárban. Akkor azt írta ki a Twitterre, hogy "az az igazság, hogy elcsesztem. Túl sokat ittam, elszabadult a buli, és nem megfelelően viselkedtem". Felesége megbocsátott neki, azonban egy évre rá elváltak, 2014-ben pedig kiderült, hogy Aldean Kerr-rel jár; visszafogott ceremónia keretében házasodtak össze, most pedig első gyermeküket várják.

Másféle botrány kerekedett egy 2014-es baltimore-i koncertjéből, amiről igencsak lehúzó kritika jelent meg a Baltimore City Paperben. Bár a szerző még Jason Aldean fellépésével volt a leginkább kíméletes: egy kétórás sörreklámhoz hasonlította, ami "nagyjából olyan szofisztikált üzenetekkel operál, mint egy elnökválasztási kampány", Aldean kimódolt mozgáskultúráját pedig egy "android rocksztáréhoz". A cikk azonban lekerült az újság honlapjáról, ugyanis ennek két fő szponzora (köztük a koncertet szervező Live Nation) tiltakozott a "nem objektív" (!) írás ellen - ami itt elolvasható.

Míg a country a popzene inkább (amerikai értelemben) balra húzó átlagához képest mindig is erősen republikánus volt, Jason Aldean politikai nézeteivel nem szokta traktálni a nyilvánosságot. A fegyvertartás körüli vitákban sem szólalt meg, ugyanakkor azt lehet tudni róla, hogy nagyon szeret vadászni.

Az igazi áttörést meghozó szám a Wide Open című albumról; az első, amivel már nemcsak a country lista, hanem a rendes slágerlista magasabb régióiba is feljutott:


Ilyen az, amikor Jason Aldean rappel:


Ilyen az, amikor Jason Aldean az elektronikával kacérkodik:


És egy dal a legutóbbi lemezről:

Címkék: jason aldean
https://recorder.blog.hu/2017/10/02/ki_ez_a_jason_aldean_akinek_a_koncertje_alatt_elszabadult_a_pokol_las_vegasban
Ki ez a Jason Aldean, akinek a koncertje alatt elszabadult a pokol Las Vegasban?
süti beállítások módosítása