Formát ad – magyar kísérleti zenészek a SHAPE hálózatról

2017.09.28. 11:13, rerecorder

shape-004.jpg

A SHAPE (Sound, Heterogeneous Art and Performance in Europe) egy innovatív zenei és képzőművészeti platform, amely leginkább kísérleti zenei projekteket támogat. Mi ez pontosan? Hogyan kapcsolódhatnak ebbe magyar előadók? A három éve futó programba bekerült hazai producerek, előadók adnak útmutatót és mindennek az apropója az, hogy a közeleg az idei UH Fest (október 1-től, vasárnaptól tart október 8-ig), amely az egyik alapítója ennek a nagyszerű platformnak. Az 55. Recorder magazinban megjelent cikk bővített változata következik.

Az Európai Unió (azon belül a Kreatív Kultúra alprogram) által támogatott SHAPE platform tizenhat fesztivál és művészeti központ közös ügye, magyar részről a most október 1-8. között már sokadszorra megrendezett kísérletei zenei fesztivál, az UH Fest vesz részt a döntéshozásban. Lényegében annyi történik, hogy 2015 óta mind a tizenhat résztvevő fesztivál ajánl három-három előadót – az UH többnyire magyarokat (bár nincs nemzeti megkötés) és ezek az előadók aztán egy évig kiemelt figyelemben részesülnek, a többi fesztivál is gyakran meghívja őket, foglalkozik velük a nemzetközi sajtó. A SHAPE-nek köszönhetően futott be Lorenzo Senni absztrakt trance-ével, de a hazai előadóknak is jót tett a platform, mint az alábbi válaszokból is kiderül. A lenti megszólalókon túl kiválasztott volt még a SILF és a Buster Keaton (UK), de a program 2022-ig biztosan folytatódni fog minden évben, úgyhogy még több hazai előadóra vetődhet majd erősebb nemzetközi reflektorfény.

AZ IDEI UH FESTRŐL EZEKET A KONCERTEKET KIHAGYHATATLANNAK TARJUK.

1. Mitől jó a SHAPE?
2. Mit adott neked/nektek, milyen haszna volt számodra/számotokra?
3. Milyen jelenlegi terveid/terveitek vannak? Mik várhatók mostanában (kiadvány, fellépés)?


Lázár Gábor (2015-ben került a SHAPE programba)

lazar_image2.jpg1. Az én esetemben úgy alakult, hogy majdnem egyszerre történt egy fontosabb lemezkiadás és a Shape program, amik jól kiegészítették egymást. Abban az évben, ha jól emlékszem, öt olyan külföldi fellépésem volt (Drezda, Marseilles/RIAM, Berlin/CTM, Brüsszel/Schiev, Riga/Skanu Mez - a szerk.), ami közvetlenül a Shape Networkhoz tartozó fesztiválok programjain belül történt, ez nagyjából a harmada volt az egész év 16 fellépésének. Szerintem a Shape által adott lehetőségek akkor kamatoznak a legjobban, amikor az illető már rendelkezik valamennyi nemzetközi referenciával, mivel a hazai támogatáson túl a külföldi szervezőket is meg kell hatni. A napokban láttam, hogy a Shape megkapta a támogatást a következő pár évre is, ez egy hatalmas ugródeszkát jelent a hazai zenészek számára, az UH Festnél stabilabb és elhatározottabb szerveződést nem tudok említeni. Semmi ok a nyavalygásra.

3. 2018-ra egy albummal és egy EP-vel készülök, ezekre fog épülni az új live set, amihez a már korábban használt fénytechnikát viszem tovább. Október 18-án a Berghainban fogok játszani. fotó: Bartha Máté

Gábor Lázár-Facebook


12z (2015-ben került a SHAPE programba)

1. A Shape attól jó, hogy egyáltalán van! Nyilvánosságot ad, és egy új szálon bekapcsol a nemzetközi zenei vérkeringésbe. Ez már önmagában egy jó lehetőség. Attól különleges, hogy nyitott a kevésbé mainstream, öntörvényűbb előadókra.

12z_recorder.jpg

fotó: Rácz Rebeka 

2. Közvetett módon sokkal több felkérést kaptunk Budapesten, ami inspirációt, alkotókedvet keltett. Létrehoztunk egy színdarabot Porteleki Áronnal, Juhász Adéllal és Vavra Julcsival, készítettünk vetítéseket a koncertjeinkhez, videóklipet és remixet a Dalmata Danielnek, filmzenét többek közt Andrasev Nadja animációjához, legutóbb pedig a Middlemist Red egyik számát boncolgattuk egy önironikus átdolgozássá. Drezdában az ICAS fesztiválon találkoztunk Lorenzo Sennivel, megismertük Stanislav Abrahámot, Ljubljanában a MoTA kiállítóterében játszottunk, és elvittek egy nagy földalatti bunkerba egy fura buliba, tavaly pedig egy nagyobb katowicei fesztiválra kaptunk meghívást, ahol szuper koncerteket láttunk, és még a miénken is beindultak emberek, hiába igyekeztünk táncolhatatlan zenét csinálni.

3. Az utóbbi hónapokban pihentettük a 12z-t, olyan dolgokkal foglalkoztunk, amik jobban előtérbe kerültek, Bálint (Szabó Bálint – a szerk.) Gosheven néven debütált az Opal Tapes kiadónál, miközben nagyon izgalmas koncerteket szervez a Trafóba, Holly Herndont is elhozza végre. Marci (Kristóf Márton – a szerk.) a Magyar Akác színdarabban látható, és a 2B Galériában indult Escape From Noise kiállítás-workshopra készít egy rijke-csövet. Áron (Porteleki Áron – a szerk.) több színdarabban is dolgozik, Vass Imrével, Mészáros Mátéval, külföldön turnézik jelenleg Szelevényi Ákossal, de könnyen el lehet kapni itthon az Újbuda Jazz Fesztiválon vagy az A38-on a Gnúval. Bálint október 2-i UH Festes fellépése után először 13-án játszunk egy Küss Mich-esten Alpár és Die Wilde Jagd előtt duóban, 28-án pedig lesz egy lemezfelvétellel egybekötött koncert Áronnal az új Lumenben. A nyár folyamán részt vettünk egy artist-in-residency programban külföldön, aminek a lenyomata hanganyag formájában még idén megjelenik saját kiadásban.

12z-Facebook


Lanuk (2016-ban került a SHAPE programba)

lanuk_img_3522_2_fekvo_2.jpg

fotó: Tornyos Ákos

1. Jó lehetőség arra, hogy szélesebb körben ismertté váljon az adott előadó zenéje, mivel a Shape médiapartnerein keresztül ez jóval egyszerűbb és gyorsabb folyamat. Fontos szerintem, hogy aktív legyen az adott évben a beválogatott zenei projekt. Érdemes lemezeket készíteni, friss felvételekben gondolkodni. Ha nem csinál semmit az ember, akkor nincs miről írni, ha nincs megjelenés, akkor nem igazán él a dolog. Illetve jó kapcsolatteremtő lehetőségei is lehetnek. Vannak előadások, workshopok, új dolgokkal találkozhat az ember, ami inspiráló lehet. Születhetnek közös projektek, barátságok is akár.

2. Számomra meglepetés volt, hogy bekerültem. Vannak nálam sokkal aktívabb alkotók, komoly tervekkel. Én meg tulajdonképpen hálószobazenész vagyok. Szóval örültem, hogy az UH Fest csapata bizalmat szavazott nekem. A Shape projektes fesztiválok közül játszottam az egyiken. Készítettem háromórányi anyagot a londoni Resonance fm rádiónak, szerepeltem két válogatásalbumon, az egyik a The Wire magazin melléklete volt, a másik a finn Terranean Recordings megjelenése. Illetve megjelent egy minialbumom is a Brain Fatigue kiadónál, aminek a premierjét szintén a Shape szervezte. Az egészben nekem talán az volt a leghasznosabb, hogy a Shape-ben eltöltött egy év alatt vált számomra egyértelművé, hogy a saját utamat kell járnom zeneileg is, például nem kell eladhatóbb irányba puhítani a zenémet, ha éppen arra lenne igény.

3. Szeretnék a jövőben zenélni, felvételeket készíteni általam kedvelt zenészekkel. Ezeken a felvételeken szeretnék a háttérben maradni, kiegészítő szerepet betölteni. Illetve szervezés alatt van egy általam csak zenei szeánsznak nevezett esemény, ahol három-négy meghívott fellépővel egy különleges vidéki helyszínen játszunk. Igazából ilyen baráti összejövetel lenne ez, ami távol van a nyüzsgéstől. Még ebben az évben megjelenik egy lemezem a prágai Baba Vanga kiadónál. Illetve lesz még idén egy kísérleti rövidfilm is, aminek én fogom a hanganyagát készíteni.

Lanuk-Facebook


Unknown Child (2017-ben került a SHAPE programba)

unknown-child-uh-fest-marton-berta.jpg

fotó: Berta Márton

1. A Shape nemcsak azért jó, mert benne van, hogy akár nemzetközi fellépéseid is lehetnek, hanem mert foglalkoznak a zenéddel, interjút csinálnak veled, belekerülsz egy körforgásba. Az én zeném például elég sok olyan emberhez jutott el így, akik nyitottak a kísérletezőbb dolgok iránt, de sose hallottak volna az Unknown Childról.

3. Most jött ki a harmadik lemezem, az ID Check At Night. Ezzel eddig egyébként csak a Shape foglalkozott és csinált velem interjút az Artist of the Week keretén belül. Április óta kicsit szüneteltetem az élő koncertezést, előtte másfél éven keresztül elég gyakran léptem fel Unknown Childként. Legközelebb november elején fogok a Gólyában. Azt nem tudom, hogy azután mi lesz. Tervben van egy pozsonyi koncert a Shape keretén belül.

Unknown Child-Facebook


Új Bála (2017-ben került a SHAPE programba)

uj_bala_credit_santi.jpg

fotó: Santi

1. A Shape legnagyobb erőssége szerintem, hogy a médiapartnerein keresztül nagyobb nyilvánosságot tud adni egy-egy tartalomnak, így könnyebben eljut a zene a közönségéhez. A Shape-nek köszönhetően volt szerencsém játszani Rio De Janeiróban, Toulouse-ban, Bukarestben, ezért már önmagában megérte.

3. A napokban kiadtam egy új kazettát, aztán az ősz folyamán lesz egy-két trackem válogatáskazettákon, valamint egy split vinyl a Dalmata Danielnél. Novemberben pedig lesz egy rövidebb turné is. Másik projektem, a Céh már nem működik.

Új Bála-Facebook


AZ ÚJ BÁLA ÚJ KAZETTÁJÁNAK PREMIERJE A NAPOKBAN VOLT A RECORDEREN.


Entrópia Architektúra
(2017-ben került a SHAPE programba)

entropia.jpg

fotó: Betti

1. A jelenlegi innovatív zenei színtér rendkívül izgalmas mind az alkotók, mind a közönség helyzetéből nézve lokális és globális értelemben egyaránt. Azonban az undergoundban és a mainstreamben (talán ezeket a kategóriákat ma már provokatív használnunk, hiszen a határvonalaik nem elkülöníthetőek) egyaránt meghatározza a mozgástered az, hogy mekkora tőkével rendelkezel. Ez lehet kapcsolati tőke és anyagi háttér egyaránt. Szerintem ezt az akadályt hekkeli meg a Shape! A segítségük által a híred, a zenéd, esetleg te magad is eljuthatsz olyan helyekre, olyan emberekhez, ahová szeretnél és önerőből kis eséllyel juthatnál csak el. Ez a fajta összefogás, háttér, segítség nagyon inspiráló. Eleve az, hogy helyén kezelik a gondolataid, a közlési vágyad. Esélyt s ez által reményt is adnak. Egy nagy hálózat tőkéje lehet akár a tiéd is, a többi már csak a tehetségeden múlik. Ez szembe megy a színpad igenis piaci irányával.

2. Számunkra pont a fent említett inspirációt adta. Lehetőségeket. Eddig az underground sötét kis pincéiben játszottunk gyakorlatilag lelkesedésből, változó körülmények között, változó méretű és összetételű közönségnek. Egy olyan vonalon mozgunk, amin jelenleg senki más nem jár. Ez egy örömteli, de ugyanakkor nehéz, fáradságos és izzasztó munka. A Shape jóvoltából kaptunk olyan színpadot és szupportot, ami mellett először csak arra kellett koncentrálnunk, amit közölni szeretnénk. Egy zenész számára mindent jelent az, amikor a stáb körülötte azon dolgozik, hogy az előadása hiteles lehessen. A közönség megkaphassa azt, amit mi adni szeretnénk. Igen, elsősorban ezt adta a Shape és az inspirációt, hogy ezt így kell csinálni.

Az élményeink is az előbb fölvázolt gondolat mellett csoportosulnak. Az hogy lehetőséget adtak, hogy hitelesen átadhassuk azt, amit közölni szeretnénk, illetve hogy a közönségünk egy teljesen új réteggel gazdagodott. Ez elég fontos dolog egy zenész életében, a kísérleti műfajoknál is. Az, hogy szeretünk értő közönség és minél szélesebb réteg előtt játszani. Az Entrópia Architektúra kábé 16 éve zenél a hazai underground farvizén, a Shape fellépései egy teljesen új réteg előtt nyitották meg a megismerésünk lehetőségét. Ráadásul elsöprő tehetségű, távoli országból származó zenésztársakkal oszthattuk meg a színpadot.

3. Szeretnénk az eddigi munkásságunk megpecsételni és hallgathatóvá tenni a nyáron felvett lemezünk anyagát. A keverés még zajlik, illetve egyelőre kiadót keresünk az anyagnak. A nyáron sikerült fellépnünk Jósván a Magány Falai/Hrabdy Samoty fesztiválon, ahol meglepő sikert arattunk, így terveink között szerepel ismét fellépni e nagyon hálás és lelkes közönségnek. Október 18-án fellépünk az S8-ban, a svájci Zatokrev vendégeként európai turnéjuk alkalmából, ami számunkra különösen kedves, hogy a frontember Frederyk Rotter határozott kérésére tesszük mindezt. Októberre még kialakulóban van egy Shape által szervezett Pozsonyi fellépés. Novemberben szeretnénk a nyáron felvett lemezünket bemutatni, ez a lemez egy meghatározó időszakunk lenyomatát jelenti, fontos mérföldkő, melyet rendhagyó körülmények között, szabadtéren, erdőben a Börzsöny lejtőin rögzítettünk. Karácsony környékén pedig szeretnénk lezárni egy hosszú időszakot, hogy újrakezdhessük az életünket, e koncertről még nem mondhatunk többet. Célunk, hogy kijussunk más színpadokra Európa szerte. Illetve folytatni a hazai klubzene életben tartását, új alapokra helyezve. Olyan alapokra, amelyek léteznek, csak az utóbbi időben kicsit parkoló pályán szunnyadtak. A 2016-ban jó barátunk, a néhai Bálvány vér támogatásával működtetett havi Reign Of Fire-sorozat folyatásával.

Entrópia Architektúra-Facebook

https://recorder.blog.hu/2017/09/28/format_ad_magyar_kiserleti_zeneszek_a_shape_halozatrol
Formát ad – magyar kísérleti zenészek a SHAPE hálózatról
süti beállítások módosítása