Hullj, bíboreső! – Újrakiadások archívuma

2017.09.25. 18:40, rerecorder

prince.jpg

Tavaly indított Rerecorder rovatunkban időről időre az újrakiadások piacát járjuk körbe és felmutatjuk az adott időszak leginkább figyelemre, vagyis fülelésre méltó, régi albumokból, dalokból készült friss kiadványait. 2017 első felének talán legfontosabb újrakiadása Prince 1984-es csúcslemezének, a Purple Rainnek a teljes bónuszlemeznyi kiadatlan felvétellel bővített változata volt, de a húszéves jubileumi Radiohead- (OK Computer) és a harmincéves jubileumi U2- (The Joshua Tree) újrakiadás is nagyszabású.

purple-rain-2017-1024x1024.jpgA Purple Rain Deluxe – Expanded Edition (Warner / Magneoton, 2017) esetében nem az van, amit elsőre gondolnánk. Meghalt a herceg, éljen az archívuma! A legendás, valószínűleg több ezer órányi kiadatlan dalt tartalmazó Prince-archívum feltörése nem lesz olyan egyszerű művelet, mint azt a 2006-2008 között rögzített felvételeket tartalmazó Deliverance EP tavaszi, utolsó pillanatban visszavont ki-nem-adása is bizonyítja. A Purple Rain idején rögzített értékes felvételek azért kerülhettek most közönség elé, mert arról Prince és a Warner még 2014-ben megegyezett egymással. Prince szerette volna visszaszerezni a maszterei feletti tulajdonjogot, a Warner ebbe úgy ment bele, hogy még az ő kiadványukként megjelenik néhány újrakiadás teletömve ritkaságokkal. A deal mindenkinek jó volt, a legjobb nekünk, rajongóknak. A sorozat első darabja tehát egy lemeznyi, 1984 körül rögzített, sem a Purple Rainre, sem kislemezekre nem került dalt tartalmaz a remaszterelt eredeti LP mellett (a luxuskiadás másik bónuszlemezén az összes 7”-, 12”-felvétel szerepel, de a legbővebb csomagban van egy 1985-ös pazar koncert-dvd is. A Purple-hangzás ordít a dalokról (az is, hogy ezeket a számokat feszesebbre vette volna Prince, ha akkor lemezre kerülnek), a csúcs a később átalakítva kiadott We Can Fuck. Jöhet a folytatás!


EZEK ITT MEG NEM ÚJRAKIADÁSOK, HANEM SOHA MEG NEM JELENT LEMEZEK, LEMEZTERVEK - KÖZTE PRINCE, MADONNA, FOO FIGHTERS.

radiohead.jpgu2_joshua_tree.jpgAz év első felének másik két nagyszabású megjelenése, a két modernkori rockhérosz, a U2 és a Radiohead csúcslemezeinek újrakiadása. Előbbi The Joshua Tree-jének harmincéves jubileumi Super Deluxe Editionje (Universal, 2017) egy korabeli koncert mellett tartalmaz nem túl érdekes remixeket, meg egy lemeznyi ritkaságot, kiadatlan dalt (sok izgalom itt sincs, de nem is erről híresek az írek), ám az eredeti lemez még mindig annyira jó, hogy nagyon. Az OK Computer idén lett húsz, az OKNOTOK 1997-2017 (XL / Bertus, 2017) csomag lényege három kiadatlan dal, amelyek teljesen más lemezt eredményeztek volna, ha akkor rákerülnek az eredetire. Alternatív történelem-kísérlet hallgatni rendes stúdióverzióban ezeket a kultikus számokat (bár a Lift azért sehogy sem egy Creep 2).

twinpeakstvsoundtrack.jpgtwin-peaks-fire-walk-with-me-soundtrack-angelo-badalamenti.jpgAz elmúlt hónapok további fontos reissue-i a Twin Peaks-zenék vinyles újranyomásai. Az eredeti lemezek méregdrágán cserélnek gazdát, abszolút ideje volt az újrakiadásnak, amik ugyan tavaly már kaptak egy szépen kivitelezett új csomagolású limitált változatot, de – mint a most futó harmadik tévésorozat-évad sikere is jelzi – ezekre a filmzenékre igen nagy igény van. Örök darabok és a mostani nyomások (Soundtrack From Twin Peaks sorozatzene, 1990, Twin Peaks: Fire Walk With Me filmzene, 1992, Warner / Magneoton, 2017) visszakapták az eredeti borítókat is. Angelo Badalamenti legjobb zenéi ezek, mindkettő kötelező. Izgalmas, amit az utolsó jó Fleetwood Mac-album, az idén harmincéves Tango In The Night Deluxe (Warner / Magneoton, 2017) kiadása kínál: majdnem egy lemeznyi kiadatlan demo jobbnál jobb számokkal és a harmadik bónuszlemezen a 12” változatok is tökéletesek – hosszú autóutak mellé.

cocteau_twins_4cal.jpgKiadatlan dalok bőven akadnak Van Morrison idén húszéves albumának, a The Healing Game-nek (Sony, Hear Hungary, 2017) a három cd-s változatán is: egy újabb lehetőség, hogy elmerüljünk a nagy dalszerző-előadók között a leginkább alulértékelt ír munkásságában. Vinyl-újramegjelenésben örömteli hír még, hogy ismét kapható az igen ritka utolsó kiemelkedő OutKast-LP, a Speakerboxxx / The Love Below (Sony, Hear Hungary, 2017) – négy lemezen. Beyoncé Lemonade-je (Sony, Hear Hungary, 2017) pedig végre egyáltalán kijött vinylen! És még mindig vinyl: Laura Marling rajongói a formátum nagy rajongói is, úgyhogy az LP-i általában gyorsan sold outok és csak drágán beszerezhetőek. Hát most meg lehet kaparintani a már eredetileg is limitált és ragyogó 2012-es Live From York Minster koncertlemezt (Universal, 2017), de még ennél is nagyobb szó, hogy újra kaphatók a Cocteau Twins utolsó kiadványai, az 1993-as Four-Calendar Café (Mercury, Universal, 2017) és az 1996-os Milk And Kisses (Mercury, Universal, 2017) a korabeli EP-kkel, kislemezekkel megtoldva!

alice_coltrane.jpgAz újrakiadások legnagyobb értelme, hogy a nagyszerű, de sokszor elfeledett zenék ismét kapnak egy kis fényt – ezt nagyon megérdemli a Lift To Experience The Texas – Jerusalem Crossroads (Mute / [PIAS], 2017) című alt-country-space-zaj-pszich-posztrock mesterműve, ugyan 2001 nem volt olyan régen, ez a lemez mégis nagy újrafelfedezés lehet! De ugyanez hatványozottan igaz az ausztrál folk-pszich-janglerock Triffids ragyogó sorlemezeire ([PIAS], 2017), mind szintén kötelező hallgatnivalók. Yoko Ono korai, hetvenes évek eleji experirockos, protopunk-albumai ([PIAS], 2017) pedig komoly meglepetéssel szolgálhatnak azoknak, akik lesajnálják Lennon feleségének zenei teljesítményét. Hasonló reveláció lehet az Alice Coltrane spirituális, nyolcvanas-kilencvenes évekbeli new age-kazettaritkaságaiból készített The Ecstatic Music Of Alice Coltrane Turiyasangitananda válogatás – zene a szellemnek.

A csúcs pedig továbbra is a Music On Vinyl holland újrakiadó (terjesztő: Bertus) hetente több tucatnyi kiadvánnyal bővülő katalógusa, kiemelni is nehéz belőle, inkább rendszeres böngészését javasoljuk, biztosan érkezik náluk valamelyik kedvenc lemezed rég megérdemelt, jól szóló újrakiadása. A végére pedig a legjobb: Evan Dando egyetlen, zseniális szólólemeze, a Baby I’m Bored újra kapható vinylen, ráadásul egy bónuszlemezzel megtoldva. A 21. század egyik titkos csodája!

Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2017/09/25/hullj_biboreso_ujrakiadasok_archivuma
Hullj, bíboreső! – Újrakiadások archívuma
süti beállítások módosítása