Naprakészre tárva – WINDOW-Magyarradar és -lemezpremier!

2017.09.12. 14:00, rerecorder

window_pressphoto.jpg

A WINDOW-ról már írtunk itt a Recorderen, amikor debütáltak a Something Beautiful című dallal és a hozzá kapcsolódó videóval, illetve később mint a Cseh Tamás Programban induló zenekarról. Az alapvetően háromtagú, de sok közreműködővel dolgozó WINDOW elektronikus, funkos, hiphopos zenéjéről most még többet megtudhatunk, ugyanis elkészültek első, figyelemre méltó lemezükkel, amit itt nálunk lehet először meghallgatni, a Magyarradaros bemutatkozást követően.

window_take_what_you_want_cover.jpgA WINDOW debütáló nagylemeze, a Stamusic. Studios and Masteringben felvett Take What You Want a már korábban itt debütált Something Beautifullal indít, és ez meg is adja az anyag lüktetését, laza alaphangját, amit aztán hol bulisabb, hol funkosabb, hol jobban az elektronikából merítő dalok követnek. A lentebb a zenekart érő hatások között felsorolt előadók lényegében mindegyike érezhető valamelyest a lemezen sokszínű, slágeres, ötletes egyveleget alkotva. A tagok mellékprojektjeiből is kitűnik, hogy nagyon profi zenészekből áll a zenekar, érthető hát, hogy a fülbemászó dallamokon kívül a hangszeres megoldásokra, minden apró részletre nagy hangsúlyt fektettek a lemez felvétele közben. Bizonyára ez is közrejátszik abban, hogy sok hallgatás rejlik ezekben a dalokban, persze a részletek semmit nem számítanának, ha nem lennének nagyrészt azonnal ható, helyenként instant slágerek. Örülhetünk, mert van egy újabb remek, és nem utolsósorban aktuális és profin megszólaló magyar zenekar. Ehhez a megszólaláshoz persze elengedhetetlen volt az a háttérmunka, amit a keverésért felelős Zwickl Ábel, illetve a masteringnél Stámusz Ferenc és Nagy Levente végeztek. A borító Kalászi Benjámin, a logó Bernáth Csaba munkája. A lemezt hallgatni a cikk alján lehet, előtte még álljon itt a magyarradaros bemutatkozás és az énekes, Kocsis Bence egyes dalokhoz írt kommentárja.


WINDOW

Megalakulás éve: 2016.

Honnan: Budapest.

Tagok: Bécsy Bence (gitár), Jancsovics Máté (dob), Kocsis Bence (ének, gitár).

Stílus: Modern soul, elektronika.

Hatások: Chet Faker, Kaytranada, Anderson Paak, DisclosurePhoenix, Alex Clare.

Kiadók: Label Kazoo.

Történet: 2016 nyarán a Pontoonon szervezett rendszeres jammeléseken elég sokat játszottunk együtt és felmerült, hogy csináljunk valamit közösen. Kezdetben egy Chet Fakerhöz hasonló soulos, de elektronikát sem nélkülöző irány volt az ötlet, de menet közben azért sokfelé kiléptünk belőle. A lemezen lett jó pár hiphoposabb darab is. Szeptemberben megkaptuk az első lemezre a Cseh Tamás Program támogatását így lett végül pont az egy éves szülinapunkra egy nagylemezünk. :)

Megjelenések: Ez az első.

Küldetés: Ne oszoljunk fel az első lemez után!

Jövőkép: Megtalálni a közönségünket, azokat a városokat, közeget ahol a legjobban működik és minél többet mozgolódni külföldön is. Berlinben Augusztusban lenyomtunk már egy hetet egy autóval hárman, saját hangcuccal. Nagyon izgalmas tapasztalat volt, hogy bárhol fél óra alatt össze tudtunk rakni egy setupot és eljátszani igazi kompromisszumok nélkül a zenénket, nagyon jól is működött a közönségépítés, ezt szívesen csinálnánk többször is.

Mellékprojektek: Kocsis Bence (Saverne, Pontoon Live Jam), Bécsy Bence (Shinterz., Jónás Vera Experiment, Gereben Zita), Jancsovics Máté (Kistehén, Shinterz.)

Szexepil: Minimálban, hárman olyan hangzást összedobni egy dobbal, két gitárral ami karakteres, működik és nincs hiányérzeted.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Alex Clare előzenekarkodás pár hónappal a megalakulásunk után az A38-on. Teltházas buli augusztusban Berlinben teljesen ismeretlenül egy neosoul-jazz fesztiválon ahol alig akartak minket leengedni a színpadról.

window_2.jpg


és akkor Kocsis Bence dalkommentárjai a friss, Take What You Want című lemez dalaihoz:

Something Beautiful:
Van pár dal a lemezen aminek elkészülése során több külső zenész is letette a névjegyét egy-két kisebb fontosabb motívummal. Ennek a dalnak az alapja a verze bassline, amit még Stas csinált másfél évvel ezelőtt, akkor első hallásra beleszerettem és megírtam rá a mostani refrén éneket meg egy billentyű témát, s bár akkor nem lett semmi belőle a WINDOW-val nyáron elővettük és továbbgondoltuk. Így csatlakozott be Novan (Mörk) a zongorajátékával és M3nsa, aki énekel, rappel is benne, illetve a szöveg nagyobb részét is jegyzi.

Countdown:

Egy régebbi darab, négy évvel ezelőtt íródott, rengeteg módon eljátszottuk már élőben, de csak most a WINDOW-val készült el először a stúdió változata.

Roles:
Ennek a dalnak az alapja is még a WINDOW előttre nyúl vissza, Stahl Barbival készült az első demo változata, amihez a klip is elkészült, de végül nem jelent meg, mert közben bejött a WINDOW a képbe és át akartuk hangszerelni. Szóval előbb lett meg a klip mint a dal, de örülünk, mert olyan mintha előre dolgoztunk volna.
A bassline témába bedolgozott Stámusz Feri is, akinél az egész lemez felvételei és keverése, maszterelése történt.

Daydream:

Talán a lemez legfelszabadultabb, legvidámabb dala, amikor a demo veziója elkészült elég sokat pörögtem az új Kaytranada-lemezen, apróságokban talán fel is fedezhető benne az a hangulat megküldve egy kis Daft Punk Around The Worldös meneteléssel, csak mindez gitárral a központban. A lemezleadás vége előtt két héttel még elég szarul állt, de közben a berlini kiruccanáson csináltunk egy élő verziót belőle, ami kicsit inspirált minket a befejezéshez.

Gravity:
Ez az első közösen született WINDOW-dal, van is egy élő nyers verziója, amit még a nappalimban raktunk össze ketten Bécsy Bencével, jellemző, hogy én csak egy alap hangulatot eldúdoltam neki, meg mutattam pár referenciát, amiből ő egyből kicsavart pár nagyon vagány gitártémát. A lemezverzióhoz kicsit felturbóztuk, Máté is hozzátette a maga ötleteit a dobfronton. A bassline-t itt Szeifert Bálint (Mörk) játszotta fel, illetve Zahár Fanni (Soulclap Budapest, Ethnofil) is fuvolázik benne.

Shorter:
Bálint (Mörk) itt is aktivkodott a basszusfronton, emellett Méhes Adrián (Muriel) álnevén Dorsal Fin csillogtatja meg benne az oldschool rap imádatát. Vissza is jön ez az érzet a dalban, csak hangzásban kicsit naprakészebbre húztuk. Ebben Fanninak van egy nagyon menő közép és záró része fuvolán, érdekes kis pluszt visz a hangképbe.

Cut To The Bone:
Ő talán a legnagyobb kakukktojás, egy reklámzenét kellett írnom azzal a brief-el, hogy "70-es évek pornó filmzene..." Ennek az alaptémája is egy volt a beküldött demók közül, de túl dalszerű volt nekik, én viszont rákaptam és rávettem a srácokat, hogy lopjuk rá a lemezre, cserébe televan mindenféle elborulással, gitár-, billentyűfronton. Ebben is felbukkan M3nsa egy bridge/poszt refrén körre.

Good For Me:
Ennek az alapja Jónás Vera This Time című dalának a Balcony TV-bulin előadott átdolgozása, aminek a főtémáját Weil Andris (Ethnofil, Redred) találta ki. Elsőre egy átdolgozásként fogtunk neki, de végül abban maradtunk annyira eltávolodott már az eredeti daltól, hogy inkább saját irányba visszük el. Itt Andris jegyzi a hangszerelés nagy részét és én csináltam belőle struktúrát. Poén, hogy közben mi lakótársak vagyunk, így praktikus okokból végül a felvétel döntő többsége a dobon kívül (szinyók, basszus, ének, gitár) mind a nappalinkban történt. Ennek a dalnak a szövegét M3nsa jegyzi, illetve a refrénekben is őt hallhatjuk egy több tagú kórus kíséretében (Bence, Kiss Flóra, Méhes Adrián).

Syrenes:
Ő is még a WINDOW előtt született és nagyon sokan belekóstoltak mindenféle random otthoni zenélések alatt vendégként. A verse bassline-t és pár dobmintát, hangot Boros Levivel (Soulclap Budapest, Amoeba, The Qualitones) vettük fel. Erre szállt be később Zahár Fanni is fuvolán, akinek a dallamát lekövette M3nsa majd hozzá csapott egy fasza kis rapbetétet is.

Awareness:
Első közös dalok egyike volt ez is, ebben Weil Andris játszott rajtunk kívül még, egy elég nyugis triphopos dal, nekem mindig a Zero7 ugrik be róla, azt hiszem pont jó zárása a lemeznek.


és a lemez teljes egészében: 


a zenekar honlapjáról letölthető a lemez egy gyors feliratkozás után: 

http://www.windowmusic.eu/


fotó:
 Máté Péter, artwork: Kalászi Benjámin
Window Facebook-oldal

 

A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

https://recorder.blog.hu/2017/09/12/window-magyarradar_es_-lemezpremier
Naprakészre tárva – WINDOW-Magyarradar és -lemezpremier!
süti beállítások módosítása