Miért nincs jó új rockzene? A Killers megfejtette

2017.08.29. 18:17, RRRecorder

the_killers.jpg

Öt év kihagyás után jön az új The Killers-album, itt az ideje a sajtózásnak, és ha már interjú, nem árt mondani valamit, amire sokan felfigyelnek. Brandon Flowers tehát kifejtette, miért nem születnek ma a rockzenében olyan nagy sztárok, mint amilyenek ők lettek nagyon hamar az indulásuk után. Nem, nem az internet miatt, és nem is egy nemzetközi összeesküvés áldozata a rock.

A Noisey interjújában az az újságíró felvetése, hogy az előző évtized közepén betört The Killers volt nagyjából az utolsó rockzenekar, aminek a karrierjét nagyban tudta segíteni az MTV (mármint a Music Television, amikor még játszott zenét), illetve az, hogy szájról szájra terjedt a hírük (értsd: az interneten kívüli világban). Vajon lehetséges-e manapság egy rockzenekarnak hasonló utat bejárnia?

A standard válasz az lehetne, hogy úgy megváltoztak az idők, internet, stream, Facebook és Insta stb., és ezek egyike sem kedvez a rockzenének, hanem mondjuk az azonnal ható popnak stb. Azonban Brandon Flowers egy meglepő - pont mert rettentő triviális - dolgot mond: azért nincsenek hirtelen nagyra növő fiatal rockbandák, mert akik vannak, azok nem elég jók.

"Ha lenne egy olyan zenekar, mint annak idején a Strokes vagy az Interpol volt, akkor hallanánk róluk. Ha valami srácok előállnának egy olyan jó dallal, mint az Obstacle 1, akkor az eljutna hozzánk. De nincsenek ilyenek" - mondja Flowers. Ronnie Vannucci, Jr. dobos a biztonság kedvéért hozzáteszi: "Az emberek hajlamosak egy csomó mindent arra fogni, hogy változik a világ, de egyszerűen arról van szó, hogy még nem elég jók", mármint a rockzenekarok.

Azt azért elismerik, hogy annyiban tényleg megváltoztak az idők, hogy a nyolcvanas és kilencvenes években a mainál jóval hosszabb ideig csiszolgathatták a hangzásukat a zenekarok, mielőtt nagyobb közönséghez eljutottak volna. Ámde ez sem akadály, ha valaki igazán jó: ők maguk, és olyan pályatársaik, mint a Strokes, White Stripes, Franz Ferdinand - "sőt, még a Razorlight és a Kaiser Chiefs, Kings Of Leon is" már az első lemezeken is egy kész, jó dalokat író zenekarként tudtak bemutatkozni.

Amúgy az ötödik, öt év kihagyás után megjelenő Killers-lemez címe Wonderful Wonderful lesz, Jacknife Lee a producere, szeptember 22-én jön ki, és ez volt róla az első klipes dal:

Ez pedig a friss második videó:

Ez pedig az említett Interpol-szám, az Obstacle 1 a Killers feldolgozásában:

Címkék: the killers interpol
https://recorder.blog.hu/2017/08/29/miert_nincs_jo_uj_rockzene_a_killers_megfejtette
Miért nincs jó új rockzene? A Killers megfejtette
süti beállítások módosítása