A jubileumi huszonötödik – Sziget 2017

2017.07.30. 10:15, rerecorder

sziget-2017.jpg

A hatalmas tömeget változatosan szórakoztató Sziget fesztivál idén ünnepli 25. születésnapját. A változatos szórakoztatásban helyet kap a zene is, ebből a körből ajánljuk a mezőny öt legjobb aktuális sztárfellépőjét és öt olyan koncertet, amin nem lesz tömeg, de te – ha hallgatsz ránk – boldogan mondhatod majd, hogy ott voltál és megérte. A pénteken megjelent friss, 54. Recorder magazin ajánlója következik.

A jubileumi évben fellép néhány aktuális, de izgalommentes gigasztár (Wiz Khalifa, The Chainsmokers), néhány, 2017-ben headliner-pozícióban furán ható előadó (P!nk, Kasabian, Macklemore & Ryan Lewis), sok-sok többedszer visszatérő, rutinos műfaji sikerzenekar (Bad ReligionBiffy Clyro, Major Lazer, Dimitri Vegas & Like Mike, Rudimental, Two Door Cinema Club, alt-J stb.), meg persze szerethető produkciók is, akiket szintén nem először láthatunk Budapesten (Metronomy, DJ Shadow, Cashmere Cat, Jagwar Ma, Mac DeMarco, Allah-Las, Tamikrest, Orchestre National de Barbés). Valamint akad pár aktuális előadó, aki most debütál Magyarországon (a wonky-edm-es Flume vagy az r&b-s Lion Babe). Nagyrészt utóbbiakból választottuk ki az öt kihagyhatatlan produkciót, de ajánlunk öt „titkos jókoncertet” is. (A Clean Bandit és Rita Ora a napokban visszamondta fellépését, így helyettük más sztárokat ígérnek a szervezők.)


Öt nagy név

# PJ Harvey (08.11., péntek, 19:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad)

Nemcsak aktív pályafutása kezdete óta, tehát az elmúlt bő huszonöt évben, és nemcsak szexista női szűkítésben, hanem simán minden idők egyik legjobb és legfontosabb dalszerző-előadója először Magyarországon. Ennél nem lesz fontosabb koncert idén. 


# Danny Brown
(08.11, péntek, 20:15, OTP Bank Színpad by A38)

Danny Brown pedig a hiphop tízes évekbeli aktuális fenegyereke, lenyűgöző experimentális alterrapalbumokkal, melyek közül a tavalyi volt a legjobb eddig, szóval ő is az idei Sziget egyik csúcsfellépője. 


# Vince Staples
(08.14., hétfő, 23:45, OTP Bank Színpad by A38)

De még Danny Brownnál is aktuálisabb hiphopsztár Vince Staples, aki egy kimagasló friss lemezzel érkezik a fesztiválra. A csúcson elcsípni Kendrick Lamar és Kanye West legnagyobb kihívóját? Több mint jó. 


# The Kills
(08. 15., kedd, 16:00, Dan Panaitescu Nagyszínpad)

Szintén régi hiányosságot törleszt a Sziget azzal, hogy Magyarországon ők léptetik fel először a garázsrock/posztpunk/indieblues The Kills duót, amely tavalyi visszatérő albuma után egy friss EP-vel érkezik. 


# Interpol
(08.15., kedd, 23:45, OTP Bank Színpad by A38)

Az előzőekkel szemben ez nem hazai debütálás lesz, de mivel az Interpol éppen a kétezres évek egyik meghatározó gitárzenei lemezét, 2002-es Turn On The Bright Lights anyagát végigjátszó turnéval érkezik, ezért kellően fontos a programban. 


Öt kis név

# Bixiga 70 (08.11., péntek, 20:00, Ibis bemutatja: Világzenei Színpad)

A São Pauló-i aktuális dirty samba-színtéren is mozgolódó brazil Bixiga 70 az egyik legjobb kortárs afrobeatzenekar, tiszta pech, hogy egy időben játszanak PJ Harveyval és Danny Brownnal (az is igen sajnálatos, hogy ők is), de aki a világzenét preferálja, válassza ezt. 

# Alice Phoebe Lou (08.12., szombat, 20:00, Music Box)

A Berlinben élő dél-afrikai dalszerző-énekes pillanatok alatt csavarja ujjai köré közönségét, szóval legalább miatta érdemes lesz felkeresni ezt az intim, akusztikus előadásokra kitalált új helyszínt. 


# Roosevelt
(08.12., szombat, 20:30, Európa Színpad)

Az Európa Színpad egyre nagyobb szerepet kap, azon pedig egyre több fényt az egyre nagyobb európai sztárok. Az indiedancepopos német Roosevelt nagyot nőtt 2016-ban, lehet, hogy utoljára lehet látni ilyen közelségből. 


# Weval
(08.13., vasárnap, 03:00, OTP Bank Színpad by A38)

A holland Weval duó szintén tavaly robbant be, még a Pitchfork is áradozott bemutatkozó lemezükről, a hajnali veretések közül ez a live act ígérkezik a leginkább kifinomultnak. 


# Motorpsycho
(08.15., kedd, 19:15, Európa Színpad)

A Motorpsycho persze csak Magyarországról nézve kis név, hiszen hazájában, Norvégiában (amelynek zenéjével Norvégia és zene fókuszunkkal az áprilisi REC051-ben foglalkoztunk részletesen) az egyik legmegbecsültebb a közel harminc éve aktív, kiváló pszich-alterocktrió. Tuti buli lesz. 


a Sziget 2017 részletes programja erre

https://recorder.blog.hu/2017/07/30/a_jubileumi_huszonotodik_sziget
A jubileumi huszonötödik – Sziget 2017
süti beállítások módosítása