Remixlemezpremier! Jónás Vera Experiment: Remixed Part 2

2017.06.30. 11:00, rerecorder

jonas_vera_remixed.jpg

Nagyon pörögnek az események a Jónás Vera Experiment körül: januárban jelent meg az első és a második albumról származó dalok élő felvételeit tartalmazó Tiger, Live! EP és azután máris újabb kiadvány érkezett, egy többrészes remixlemez-projekt (Remixed), amelynek első három dalát tavasszal mutattuk be - most pedig itt a Part 2: DJ Titusz, Krizso és Dr Caligari átértelmezéseivel.

jonas_vera_remixed_part_2.jpgJónás Vera 2011-es felbukkanása óta megállás nélkül lép egyre feljebb és mára egyértelműen a hazai zenei élet egyik kulcsfigurája lett, akárcsak Jónás Vera Experiment nevű zenekara, amely idén sikerrel lépett fel a hollandiai Eurosonic showcase fesztiválon, Fonogram-díjat kapott (és amelyben Fenyvesi Márton gitárost nemrég Bécsy Bence váltotta), a frontember Fodor Máriusszal adja elő a sikeres magyar tévésorozat, az Aranyélet főcímzenéjét, szerepeltek a Nagy-Szín-Pad! idei döntősei között, de Jónás Vera zsűrizett a MüPa Garázsband sorozatában is és júniusban egy nagyszabású koncertet adott ugyanitt, a teltházas Fesztiválszínházban. Az elismerésekből összegyűjtött lendületből nagyot merítve zenekarával nyáron az összes kisebb és nagyobb fesztivált is bejárják. Lehet velük találkozni Csehországban Július 1-én a FingersUp Fesztiválon, itthon július 7-én Keszthelyen a KeszthelyFeszten, 9-én a VéNégy Fesztiválon, 13-án a Bánkitón, 15-én pedig a margitszigeti Jazzy Towerben. Ezek után még Hegykő, Tiszaújváros, a debreceni Campus és a Művészetek Völgye lesznek soron a táncrendben. A bőséges élőzenei élmények mellett a rajongók most egy tipikusan nyaralásra raktározható, frissített dal-adagot is kapnak remixek formájában. A mostani Remixed című tízszámos anyaggal az énekes-dalszerzőnő most egy újabb területtel bővíti palettáját: az egyébként is gyakran jellemző featuring produkciók és kísérletezések után, több részletben remixlemezt jelentet meg eddigi dalaiból a Launching Gagarin kiadó gondozásában.

A remixalbumra az eddig megjelent két nagylemez és a Wanted EP dalaiból vegyesen kerül átértelmezett szerzemény, az első hármat Bakony Scamp, WaTa és Savages y Suefo készítette. Most DJ Titusz, Krizso és Dr Caligari átértelmezései következnek, a készítők ezúttal így meséltek a szerzeményeikről:


img_7578.JPGDJ Titusz (aki sok más mellett a Belga és a Carbonfools producere) // Tiger, Now!:

- Miért ezt a dalt választottad?

- Mert tigrises... (lásd a képet) A stúdióm neve is "TIGERDICK".

- Milyen remixet szerettél volna csinálni belőle?

- Acid house, amikor dj-zni kezdtem, acidet játszottunk, most van egy kis reneszánsza a műfajnak, nemrég jelent meg az első "pure" acid house EP-m az Acid Boogie Tribe.

- Hogyan kötődsz a zenekarhoz?

- Láttam őket párszor fesztiválon. Bitangjók.


Vranik Krisztián (Krizso, A MüPás koncerten ő volt a sound designer) // Don't Forget:

- Miért ezt a dalt választottad?

- Rádiót hallgattam az autóban, a sok ostobaság után jött valami nagyon puha és mély dolog. Rányomtam a számfelismerőre, nagyon vigyorogtam és dobhártyaszaggatóig felhangosítottam - ez volt az első találkozásom Verával.

- Milyen remixet szerettél volna csinálni belőle?

- Fontosnak tartottam, hogy a szerkezetén ne változtassak és ne editáljak, inkább layereket szerettem volna hozzárakni és elvenni belőle, amolyan sound designerként. Az érdekelt, hogy ezt a mélységet, hogy tudnám hangzásában a magamévá tenni.

- Hogyan kötődsz a zenekarhoz?

- Most már szorosan, hiszen a remix óta Vera felkért a MÜPA koncert megelektronizálására, sound design munkálataira és bemutattunk hat olyan zenét, amit vagy átdolgoztam vagy meghangszereltem vagy beleraktam dolgokat. Hamarosan hallható lesz új anyagok formájában is a közös munkánk. 


Csizmás András (Dr Caligari, aki egyébként a Jónás Vera Experiment bőgőse/basszosa) // Just A Little Shake:

- Miért ezt a dalt választottad?

- Sok gondolatot indít el az eredeti szám bennem és úgy éreztem, hogy alkalmas arra, hogy teljesen kiforgatva is megtartsa a mélységét. Nagyon szép az ének téma és különleges a hangszerelés. Olyan remixet szerettem volna csinálni, ami lüktető és a lassú tempó ellenére van húzása.

- Milyen remixet szerettél volna csinálni belőle?

- Ennek a számnak van egy olyan dallamvilága, ami engem nagyon megfogott és el tudtam képzelni, hogy ez valamilyen nyakatekertebb formában is működni tud. Szerettem volna megtartani a szám lélegzését, miközben egy teljesen más lüktetésbe erőltettem bele. Az eredeti triolás lüktetés átment tizenhatodosba, de ez adja a különlegességét, van benne ettől egy furcsa vibrálás. Külön nehézség volt, hogy az eredeti szám rubátó, nincs fix tempója.

- Hogyan kötődsz a zenekarhoz?

- Kezdetektől tagja vagyok a zenekarnak. Ez részben megkönnyítette a dolgom, mivel mindegyik számot jó ismerem és hamar ki tudtam választani, hogy melyiket remixeljem. Részben viszont nehézség volt, mert sok idő kellett ahhoz, hogy teljesen szabadjára tudjam engedni a fantáziám és ne a megszokásaimra támaszkodjak.


és akkor az újabb megtáncoltató, bólogatásra és elmerengésre késztető remixek: 


lemezborító: Heller Berta (fotó: Talabér Géza)
Jónás Veráék
Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2017/06/30/remixlemezpremier_jonas_vera_experiment_remixed_part_174
Remixlemezpremier! Jónás Vera Experiment: Remixed Part 2
süti beállítások módosítása