Holnap kezdi országos turnéját a Muzsikás

2017.04.06. 12:01, rerecorder

muzsikas-foto_tamasopitz-01_k.jpg

A Muzsikás együttes és Fülei Balázs „Allegro Barbaro” nevű tavaszi turnéján Bartók gyűjtőútjait és azok hatását idézik meg az előadók, felváltva, egymást kiegészítve, és egymás hatását felerősítve szólalnak meg Kodály és Bartók zongoradarabjai valamint a népzene.

Mit hallhatott Bartók gyűjtő körútjai során? Milyen dalok, motívumok, hangszerek hagyhattak nyomot a lelkében, fejében, és később, a műveiben, például a Román népi táncokban, vagy az Allegro Barbaroban? És mely dallamok hathattak Kodályra? Hogyan kapcsolódnak össze darabjai – a klasszikus zene ritka gyöngyszemei – a népzenével? Ezekre a kérdésekre keresi választ a Muzsikás együttes (valamint vendégei: Petrás Mária moldvai énekes és Farkas Zoltán és Tóth Ildikó táncosok) és Fülei Balázs a koncertjein.


MUZSIKÁS-INTERJÚNK A ZENEKAR 40. ÉVFORDULÓJÁN.

„Az elmúlt közel két évtizedben a Muzsikás együttes különféle számos sikeres hangversenyprogramot állított össze, mely Bartók Béla művei és a népzene szoros kapcsolatára épül. Ennek a sorozatnak egyik programja az Allegro Barbaro, ahol a Muzsikás neves zongoraművészekkel koncertezik. Most idehaza idulnak hangversenykörútra a fiatal, nagy tehetségű Fülei Balázs zongoraművésszel együtt.

A sorozat egyik programja, az Allegro Barbaro címet viselő koncert az idei, magyarországi hangversenykörút idejére még tovább gazdagodott, azaz egészen egyedi és soha nem látott-hallott elemekkel bővült: immár együtt és egyszerre szólalhatnak meg a színpadon Bartók darabjai és a népi hangszerek, vagy éppen Bartók zenéjére jelenik meg a tánc. A közönség számára pedig világossá válik Bartók Béla gondolata arról, miként is befolyásolja a zeneszerzőt a népzene: Ez a befolyás akkor valósul meg a leghatékonyabban, ha a népzenét nem holt gyűjteményekből ismeri meg, hanem abban az alakjában, ahogyan fékezetlen él a nép körében.”

A koncerten többek között Kalotaszegről, Szatmárból, a Dunántúlról és Moldvából szólalnak meg népi dallamok, Bartók Gyermekeknek, Improvizációk magyar népdalokra, a Szabadban ciklusból részletek, az Allegro Barbaro, a Román népi táncok, valamint Kodály Marosszéki táncok című darabja hangzik el.

A turné állomásai:

Ápr. 7. Debrecen VOKE Egyetértés Művelődési Központja
Ápr. 30. Szolnok, Aba Novák Agora
Máj. 3. Szeged, IH Rendezvényközpont
Máj. 4. Egri Kulturális és Művészeti Központ – Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház
Máj. 5. Szombathely, Bartók Hangversenyterem
Máj. 6. Miskolc, MÜHA
Máj. 7. Veszprém, Hangvilla
Máj. 11. Békéscsaba, Csabagyöngye
Máj. 26. Keszthely, Goldmark Károly Művelődési Ház
Máj. 30. Pécs, Kodály Hangversenyterem
Jún. 1. Dunakeszi, VOKE József Attila Műv. Kp.
Jún. 2. Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, Liszt-terem
Jún. 7. Zalaegerszeg, Keresztury Hangversenyterem
Jún. 8. Budafok, Klauzál Ház
Jún. 30. Gödöllő, Királyi Kastély


nyitókép: Opitz Tamás

Címkék: turné muzsikás
https://recorder.blog.hu/2017/04/06/holnap_kezdi_orszagos_turnejat_a_muzsikas
Holnap kezdi országos turnéját a Muzsikás
süti beállítások módosítása