A Flaming Lips feltalálta a jövő partidrogját

2016.10.24. 12:53, Frontrecorder

flaminhlips.jpg

Új albummal kezdi a 2017-es évet a Flaming LIps; január 17-én érkezik a zenekar új stúdióalbuma Oczy Mlody címmel, ami félig-meddig lengyelül van és Wayne Coyne szerint ez lesz a jövő legdurvább partidrogja. Elmagyarázzuk (megpróbáljuk).

A Flaming Lips utoljára 2013 tavaszán rukkolt elő sorlemezzel, a frontember szakítását  - szerintünk unalmasan - feldolgozó The Terrorral, majd kiadtak két feldolgozáslemezt (egyet a Stone Roses első albumából 2013-ban és egyet a Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band-jéből 2014-ben) a bwaátaikkal (fwend) karöltve, tavaly pedig Miley Cyrus zenekarává avanzsáltak az énekesnő 2015 augusztusában meglepetésszerűen megjelentetett  "kísérletező" lemezén. Wayne Coyne-ék akkor már dolgoztak a maguk új lemezén, 2015 januárja óta. Coyne évekkel korábban egy antikváriumban kipécézett magának egy könyvet, Erskine Caldwell Close To Home című regényének lengyel fordítását, és ugyan eredendően a borítója fogta meg, saját elmondása szerint amikor belelapozott, magával ragadta a számára ismeretlen nyelvű szöveg. Olyannyira, hogy mindig ott volt vele a stúdióban, a felvételek szüneteiben ezt olvasgatta, mint egyfajta meditáció. Több szó, szókapcsolat megtetszett neki, melyeknek jelentéséről fogalmas em volt, viszont beindították a fantáziáját. Ilyen volt az "oczy młodych" is, amiről ő az "oxycodone melody" szóösszetételre asszociált (az oxikodon egy opiát), ebből jött, hogy ez egy jövőbeli kábítószer neve. Ez az elvonatkoztatós játék a számára ismeretlen szavakkal, illetve azok ritmusa és dallama aztán zenei ritmusok és dallamok írására ihlette, és elkezdtek formálódni az új Flaming Lips-dalok - klassz sztori. A lemez anyagát Dave Fridmann producerrel vették fel, az új dalok mellett rögzítettek egy-két korábbi szerzeményt is, melyek eredetileg egy 2013-ban tervezett EP-hez, illetve a Miley-lemezhez íródtak (Cyrus szerepel is az album záródalában). Alább a lemez dallistája, amint látszik, még több lengyel címmel, illetve az albumcímet ihlető szóösszetétel angol fordításával (Eyes Of The Young):

1. Oczy Mlody
2. How??
3. There Should Be Unicorns
4. Sunrise (Eyes Of The Young)
5. Nigdy Nie (Never No)
6. Galaxy I Sink
7. One Night While Hunting For Faeries And Witches And Wizards To Kill
8. Do Glowy
9. Listening To The Frogs With Demon Eyes
10. The Castle
11. Almost Home (Blisko Domu)
12. We A Famly

és a borító:

oczymlody.jpg

Na jó, de milyen lesz a 2017. január 13-án - Wayne Coyne születésnapján - érkező új Flaming Lips-album? "Most azt mondanám, hogy olyan, mintha Syd Barrett és A$AP Rocky bennragadnának egy jövőbeni tündérmesében [...] amelyben az Oczy Mlody a legdurvább, legmenőbb partidrog, és mindent alvással gyógyítanak" -  ad választ a legilletékesebb. Van még kérdés? Akkor ez a két rövid magyarázat talán segíthet:

Szerencsére van már zenei fogódzó is, íme a lemezről elsőként megosztott, űrben lebegős The Castle és kedvesen pszichedelikus klipje:

Címkék: the flaming lips
https://recorder.blog.hu/2016/10/24/a_flaming_lips_feltalalta_a_jovo_partidrogjat
A Flaming Lips feltalálta a jövő partidrogját
süti beállítások módosítása