Egy kis CAFe Budapest mára? Squarepusher élő zenekara, a Shobaleader One a Bálnában

2016.10.10. 13:39, Recorder.hu

cafe_shobaleader_650.jpg

(X) Ritka nap ez a mai: a kísérleti kortárs zene és a populáris elektronika határvonalán talán a legügyesebben egyensúlyozó brit lemezkiadó, a Warp Records által az elmúlt 20 év során felnevelt legizgalmasabb előadók közül kettő egyazon estén, egyazon városban lép fel és ez a város éppen Budapest lesz. Az idén is sok jó zenei programot összehozó CAFe Budapest fesztiválon a Plaid Southbank Gamelan Players-szel közös kora esti Müpa-fellépése után 21 órától alig pár villamosmegállónyira, a Bálnában Squarepusher sideprojektjét, a Shobaleader One-t is megnézhetjük és meghallgathatjuk.

Squarepusher, azaz Tom Jenkinson fékevesztett jungle ütemekre feljátszott őrületes basszusfutamaira az 1990-es évek végén még egy külön műfaji elnevezést (drill’n’bass) is kitaláltak, annyira arculcsapóan újszerűen hatott, de az akusztikus hangzáshoz is előszeretettel nyúló Jenkinson 2010-ben alapított zenekarától ma már másra kell számítanunk: a Squarepusher-lemezekhez képest egészen popos, de azért nem kevésbé izgalmas dalokat.

„A nem megszokott formák, megoldások használata jelenti az igazi kihívást” – vallja Tom, ez pedig a Shobaleader One esetében nem jelent mást, minthogy robotálarc mögé bújva játszó gitárossal, billentyűssel és dobossal kiegészülve élőben játszik korábban kizárólag számítógépek használatával előadhatónak gondolt zenét. A maszkok, a mögéjük bújt szintén zseniális zenésztársak kilétének homályban hagyása és a jellegtelen fekete fellépőruhák mind azt a célt szolgálják, hogy a közönség kizárólag a zenében rejlő energiákra és azok befogadására koncentrálhasson. Tegyük azt mi is! 

A Selected Sounds szervezésében megvalósuló ma esti koncertre JEGYVÁSÁRLÁS ITT

Az október 23-áig tartó CAFe Budapest fesztivál további programjai ITT böngészhetők.

Valami ilyesmire számíthatunk:

https://recorder.blog.hu/2016/10/10/egy_kis_cafe_budapest_mara_a_squarepusher-sideprojekt_shobaleader_one_a_balnaban
Egy kis CAFe Budapest mára? Squarepusher élő zenekara, a Shobaleader One a Bálnában
süti beállítások módosítása