Klippremier! Aluphobia: Starfighter

2016.08.29. 12:00, Frontrecorder

aluphobia_1.jpg

A synthwave széleskörű népszerűségét jelzi, hogy már itthon is a legkülönfélébb műfajokból rántja magába a zenészeket, producereket rövidebb-hosszabb kalandozásra, legyen az metál, happy hardcore, vagy éppen global bass. Utóbbi hazai mezőnyét - és annak fő bástyáját, a Babylon Records-ot - erősíti Aluphobia, akinek synthwave-kirándulásából született a Starfighter című űrszintis dal, és a hozzá készült látványos számítógép-animációs klip, amely itt látható először!

Az Aluphobia név mögött álló Kiss Barnabás munkássága valójában zenei kirándulások sorozata; a global bass csak a meghatározó csapás, így rövid flörtje a synthwave-vel tulajdonképpen nem meglepő. "A fiókban most is ott sorakoznak a kiadható dolgok, ötletek, projektek. Például elkezdtem rendkívül minimalista zenéket írni (van, hogy néha öt hang az egész), ezekből is összegyűlik lassan egy lemezre való. De ezzel párhuzamosan készültek és még készülni is fognak vokálos zenék a könnyebben befogadható, poposabb kategóriában, ezekből szintén tervben van egy lemez. Valamint írok még finom hangulatú, kimért deep house-­okat is (ezekből egy adagnyi hamarosan kirepül a fiókból egy EP formájában). Szóval, lassan ott tartok, hogy már saját magamat is nehezen bírom követni" - árulja el a fiatal producer, aki immár diplomás elektronikus zenei médiaművész. Ugyanakkor az eltérő projektjeit nem különíti el más-más névvel, minden zenéjét Aluphobiaként jegyzi, ami tudatos döntés."A legtöbben görcsösen ragaszkodnak hozzá, ha valamit megtaláltak, amiről azt hiszik, hogy az övék, ezért inkább tucatnyi álnéven adják ki a különféle dolgaikat. Ezzel szemben én inkább ugyanazon a néven pörgetem az összes kicsapongásomat, aztán majd csak megszokja közönségem, hogy tőlem aztán bármire számíthatnak" - mondja erről. 

A synthwave-hullámot még tavaly nyáron kapta el, készített is egy teljes albumra való ilyen zenét, de aztán úgy érezte, ez csak egy bűnös öröm volt, kiadni nem való. "Aztán hónapokkal később valahogy mégis előkerültek a trackek, és rájöttem, hogy ­ kettőt közülük megérné leporolni és kiadni. De itt a sztori vége, mivel ez tényleg csak egy kilengés volt. Kicsit gondban is voltam, hogy hová fog beférni a release, de végül arra jutottam, hogy ha egy igazi Halak vagyok - hullámzó, változatos, szeszélyes és sokszor kiszámíthatatlan -, akkor miért ne tükröződhetne ez a zenei munkásságomban is."

A szóban forgó két szám a Starfighter és a Cosmic Dust, melyek közül előbbi látványos sci-fi-klipet kapott. "Egy ideje elég jó kapcsolatot ápolok Bohács Attilával, aki az első klipemet rendezte. Szóval csak úgy elküldtem neki egyszer a Starfightert, hátha tetszik neki, ő pedig egyből lecsapott rá. Így 2015. január­-február környékén elkezdtük tervezgetni a videót, de ­ mivel egyrészt mindkettőnknek bőven akadt más dolga is, másrészt pedig ez a munka egy rendesebb költségvetés esetén lényegesen több embert igényelne, nem beszélve a földrajzi távolságról, mivel én akkor éppen Olaszországban tanultam, csak mostanra sikerült befejezni. A folyamat hosszúságának ellenére viszont mindketten élveztük a dolgot, mivel a végére már egy teljesen összeszokott duót alkottunk. Magát a videót egyébként teljes mértékben Attila hozta létre, és a sztorit is ő írta, a szín- és látványvilágért pedig leginkább én voltam a felelős. De tulajdonképpen az egész a kettőnk metszetében jött létre, mivel folyamatosan megvitattuk a legapróbb részleteket is, és állandóan tanácsokkal láttuk el egymást."

Ahogyan a dalról eszünkbe juthatnak a nyolcvanas évek videojáték-zenéi, úgy a klipje is a régi űrhajós lövöldözős játékokra emlékeztet, egy magányos csillagharcossal, akinek egy gigantikus űrrovarral kell megküzdenie. Íme a Starfighter videója:

<

Maga a dal letölthető a Bandcampről, bónuszként pedig jár hozzá Aluphobia fent említett másik synthwave-opusza, a Cosmic Dust.

https://recorder.blog.hu/2016/08/29/klippremier_aluphobia_starfighter
Klippremier! Aluphobia: Starfighter
süti beállítások módosítása