Klubkörkép – a debreceni Roncsbár

2016.08.24. 18:30, rerecorder

nyito_3.jpg

Klubkörkép: hazai és nemhazai klubokat mutatunk be, első körben vidéki koncert- és partihelyeket, köztük legendásakat és viszonylag frisseket, olyanokat, amiket manapság gyakran emlegetnek interjúkban a zenészek a legjobbak között és olyanokat, amiket mi ajánlunk meglátogatásra. Akár zenész, akár közönség vagy, ajánlónkból megtudhatod, hogy mire számíthatsz ezeken a helyeken. Kezdjük a sort Debrecen legfelkapottabb rockklubjával, a Roncsbárral.

1. Klub neve: Roncsbár

2. Tulajdonosa / üzemeltetője: Fejes Tamás és Bernáth Csaba.

3. Megnyitás: 2012. április 13.

4. Címe / elérhetőségei: 4024 Debrecen, Csapó utca 27., Telefonszám: 06 52 688 050, e-mailcím: roncsbar@gmail.comFacebook-oldal: https://www.facebook.com/roncsbardebrecen/

5. Általános nyitva tartása: H-K: 11:00-24:00; Sze-Cs: 11:00-02:00; P-Szo: 11:00-04:00; V: zárva.

02_16.jpg


6. Milyen stílusokat képviselnek: A hely látványvilágát illetően: retro, főleg a rockzenei elemekkel dolgoznak (gitárok, cintányérok mindenhol, de van motor, repülő és villamos is). A zenei felhozatalt illetően: elsősorban gitárzenei produkciók színtere (80%-ban hard rock, alternatív rock, metál), de akadnak pop és elektronikus zenei fellépések is. Jazz szintén több alkalommal volt már.

7. Befogadóképesség: Koncertterem: 375 fő; kerthelyiség: 300 fő.

8. Termek száma: Pub: 3; koncertterem: 1.

9. Kerthelyiség: Kb. 500 m2, ami nagyrészt fedett, télen pedig fűtött.

10. Technikai felszereltsége: A koncertteremben komplett hangosítás, keverők; kerthelyiségben 2 db projektor, a benti főpultnál külön DJ pult és zeneszolgáltatás.

11. Backstage felszereltsége: 2 db pihenőszoba, öltöző, zuhanyzó, mosdó, elkülönített dohányzó.

12. Pultok száma: 5 + 1 (konyha).

13. Mellékhelyiségek száma: 6.

14. Egyéb szolgáltatások: Grillterasz, napi menü hétfőtől péntekig, csocsó, koktélpult, kirakodó vásárok, ruhabörze, rendezvények (ballagás, születésnap osztálytalálkozók, stb.) egyéb kulturális rendezvények, startup sarok, kertmozi, focimeccs-vetítések nem csak az EB ideje alatt.

03_14.jpg


15. Hány koncert / rendezvény volt 2015-ben? Több, mint 100.

16. Hány koncert / rendezvény volt a 2016 tavaszi szezonban? Kb. 60.

17. Legsikeresebb koncertek: Walking Papers (USA), Enter Shikari (UK), Crowbar (USA), S.D.I. (D), Tim "Ripper" Owens (USA), Tankcsapda, Quimby, Halott Pénz, Wellhello.

18. Teltházas koncertek száma / évad: Több, mint 80.

19. Jellemző jegyárak: Külföldi zenekarok esetében 3000-5000 Ft között, nagyobb haza zenekarok esetében 2000-3000 Ft között, kisebb hazai zenekarok esetében 1000-2000 Ft között (illetve sok ingyenes koncert van, 15-20 / év).

04_15.jpg


-----------------------------------


Klubtörténet:
A Roncsbár két alapítója régi barátságot ápol. Köztudott, hogy a DVSC futballcsapat (Loki) és a Tankcsapda szoros kapcsolatban álltak egymással a 2000-es évek elején, a zenekar még indulót is írt a fociklubnak. Így történt az, hogy a focista Bernáth Csaba és a Tankcsapda-dobos Fejes Tamás megalapították Debrecen első igazi romkocsmáját. A helyen Fejes zenei világa dominál (ha bemész, nagy eséllyel Motörhead, Nirvana, Guns N’ Roses vagy hasonló zene fog fogadni) és minden teremben találni fogsz valamilyen rockzenei vagy motoros elemet. Így talán kijelenthető, hogy ez egy rock ’n roll-romkocsma. Szintén fontos szempont volt, hogy ne csak éjszakai szórakozóhely legyen, így számos programot befogadnak / rendeznek és a konyha sem csak a bulizókat szolgálja ki, hanem az ebédelni vágyókat is.

01_15.jpg


-----------------------------

Az utóbbi időszakban több alkalommal is jártam a Roncsbárban koncerteken, az alábbi két élmény alapján talán jól átjön a hely hangulata működés közben.


Tankcsapda (Roncsbár, 2015. december 28.)

A város leghíresebb zenekara viszonylag keveset koncertezik hazai pályán, a két szinte fixnek nevezhető debreceni fellépés (nyáron a Campus Fesztiválon, év végén pedig a Főnix Csarnokban) pedig óriási méretű bulik, így manapság ritka élmény a Tankcsapdát Debrecenben klub bulin látni. Azért választottam első alanynak a Tankcsapdát, mert ha egy ilyen kapós koncerten, egy ilyen erős időszakban (karácsony után, Szilveszter előtt) levizsgázik nálam a helyszín, akkor bármikor tud jól teljesíteni. Tavaly év végén kihagyták a Főnix Csarnokos évzárót (a Főnix az ország második legnagyobb fedett csarnoka a budapesti Papp László Aréna után), helyette Debrecen Turnét rendeztek három helyszínen, amelyek befogadóképessége folyamatosan nagyobb volt. Ennek a hármasnak volt az első felvonása a Fejes Tamásnak duplán hazai terepnek nevezhető Roncsbár. A felfelé kerekítve is csak 400 főt bíró koncertterem zsúfoltságig megtelt (hetekkel korábban sold out lett), de még így is kellemes volt bent lenni, ugyanis nagyon komoly klímarendszer gondoskodik arról, hogy mind a zenészek, technikusok, mind a közönség tudja élvezni a munkát / szórakozást. A hangzásra rosszat nem lehet mondani, pont úgy szól, ahogy egy klubtól elvárja az ember. A fénytechnika figyelemre méltó: nem sok ilyen kaliberű helyen látni egy lámpát. A keverőpult a terem végében, a benti bárpult mellett található. A bárpult szintén nagyon hasznos: több felszolgálóval üzemelve gyorsan halad a kiszolgálás és lényegében minden italból van, ami a kinti pultokban kapható. A teremből kilépve egyből a grillterasznál találjuk magunkat, de az első mosdó is nagyon közel van. A ruhatár 100 Ft, egy Tankcsapda-kaliberű koncertnél sok idő, mire beadja / kiveszi az ember a kabátot, de mivel pont egy pult mellett van a ruhatár, közben lehet fogyasztani.

06_14.jpg


hiperkarma (Roncsbár, 2016. április 22.) 

Nézzünk egy nem teltházas verziót is. Bár viszonylag sokan voltak, az előzenekar Felső Tízezer koncertjét nagyon kevesen nézték meg, inkább a kerthelyiségben  dohányoztak az emberek. Bérczesi Robival könnyű volt szóba elegyedni, lényegében kint állt a backstage hátsó bejáratánál, ami a kerthelyiség felől közelíthető meg. A Hiperkarma 21:45-re volt kiírva, kis késéssel este tíz körül léptek színpadra. Nagyon kellemes volt a hőmérséklet, a 200-250 résztvevő pont úgy oszlott el, hogy mindenkinek volt egy kis mozgástere (kivéve az első sorokban, ahol a Robi-rajongók sorakoztak). Italt ilyenkor még egyszerűbb szerezni mind kint, mind bent, koncert közben pedig teljesen szabad a mozgás, akár itallal is. Étkezni természetesen nem lehet a koncertteremben. Szimpatikus, hogy a zenészek valamiért mindig szeretnek koncert után kimenni az emberekhez beszélgetni, dohányozni, nagyon családias az atmoszféra, amitől mintha lazábbak lennének a fellépők, mint a legtöbb helyen.

Reszegi László


további sok fotó a debreceni Roncsbárról: 

05_15.jpg

07_11.jpg

08_5.jpg

09_3.jpg

10_6.jpg

11_4.jpg

12_6.jpg

13_4.jpg

14_3.jpg

15_2.jpg

16_2.jpg

17_4.jpg

18_3.jpg

19_2.jpg

20_2.jpg

21_2.jpg

22_2.jpg

23_2.jpg

24_2.jpg

25_2.jpg

26_1.jpg

27_2.jpg

utolso.jpg


A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

 

https://recorder.blog.hu/2016/08/24/klubkorkep_a_debreceni_roncsbar
Klubkörkép – a debreceni Roncsbár
süti beállítások módosítása