Klippremier! yesyes: Papers

2016.08.15. 14:00, Frontrecorder

yesyes.jpg

Három fiatal zenész, akik A Dal tavalyi versenyén dolgoztak együtt, majd úgy döntöttek, hogy közös formációban folytatják tovább. Ők a yesyes, elektronikát és élő hangszereket finom érzékkel ötvöző magasztos, szívhez szóló popdalokat írnak, melyekből összeállt az első EP-jük, a ma megjelenő Pollyanna. Erről a Papers című felvételhez megkapó kézi rajzos animációs klip készült, itt látható elsőként.

A yesyes John Newmant, a Rudimentalt és a Coldplayt említi legfőbb hatásai közt, és zenéjükben valóban egy érzelmes zongorás dalnok találkozik a mai basszuszenék felőli EDM-poppal. Ez a bizonyos dalnok az esetükben Szabó Ádám dalszerző-énekes-harmonikás-zongorista, aki tavaly elindult A Dal versenyén a Give Me Your Love című dallal, mely a döntőben a szakmai zsűritől a legmagasabb pontszámot kapta. Ez a siker pedig összehozta a dalon dolgozó teamet, így alakult meg Szabó Ádám, a dobos Katona Tamás és a darbukán is játszó elektronika-felelős Vereb Márk triójaként a yesyes. A három srác - Miklós Norbert szövegíró bevonásával - nekifogott Ádám dalötleteinek kidolgozásához, meghangszereléséhez, illetve a saját, nemzetközi impulzusokra épülő és nemzetközi színvonalú elektroakusztikus hangzásviláguk megteremtéséhez. Eddig idén két dalt jelentettek meg single-ként (Fireflies, Feel The Light),  melyeket most egy harmadikkal együtt egy EP-be csomagolnak. Az új dal, a Papers "a pénz hatalmáról, a világ torzulásáról és az abból való kiútról szól", árulja el Tamás, míg "a Fireflies a szerelem, egy igaz pillanat megörökítése, a Feel The Light pedig a reményről adja át a zenekar gondolatait. Ez három olyan tényező, ami elkerülhetetlen az életünkben, és amiben mindig van lehetőség a változásra, a felemelkedésre." Az EP címét adó pollyanna örök optimista személyt jelöl, amilyennek a yesyes tagjai is vallják magukat, és dalaikkal is ezt a hozzáállást tükrözik.

pollyanna.jpgAz EP-t kerekké tevő dubstepes-balladás Papers-hez videoklip is társul, amely egy 14 éves diák kétéves munkájának eredménye. A klip születésének hátteréről Tamás mesél: "A számítógépes rajztáblán kézzel rajzolt animáció több mint 1400 különálló rajzból áll, melyeket Gábor Balázs, a Kreakids Stúdió tagja készített, majd azokat a zenéhez igazítva Erőss Sándor és Babos-Máthé Réka útmutatásával vágta össze. A dal a mai világ romlottságáról szól, ami miatt néha úgy érezzük, hogy nincsen kiút, és ami elől menekülünk. A zenét a kézzel rajzolt animáció ihlette, amely a készítőinek a világról alkotott gondolatait tükrözi. Egy üzenet az embereknek a pénz hatalmáról, hatásáról és erejéről. Az animáció fő témája az egyén lázadása a hatalom ellen, de ugyanakkor foglalkozik a különcség témakörével és a hétköznapok hőseivel, valamint utal az emberiség túlkapásaira a környezettel szemben. A cselekmény utópisztikus világban játszódik, a szereplők vízcseppek, akik emberként viselkednek. A kezdő jelenet helyszíne egy olajfúró telep, ahol feltűnik a főszereplő, az olajfúró társaság egyik dolgozója, majd gy különös megbízás során minden megváltozik... A film üzenete, hogy ne féljünk felvenni a harcot, ha meg kell védeni azt, amiben hiszünk." Íme tehát a yesyes elgondolkodtató és elbűvölő klipje:


és a zenekar első EP-je

https://recorder.blog.hu/2016/08/15/klippremier_yesyes_papers
Klippremier! yesyes: Papers
süti beállítások módosítása