Szeptember, szeptember, jön az új Bon Iver

2016.08.14. 14:01, Frontrecorder

jvernon.jpg

Idén februárban előkerült egy addig kiadatlan Bon Iver-dal, szeptember 30-án pedig érkezik Justin Vernon  kvázi-zenekarának harmadik albuma, melyről 2 szám már most hallható.

Az amerikai dalszerző-multiinstrumentalista-előadó a második Bon Iver-album (a 2011 júniusában megjelent, majd a legjobb alternatív zenei album Grammy-díját elnyert Bon Iver, Bon Iver) turnéja után, 2012 szeptemberében pihenőre tette a zenekart - ahogy ő fogalmazott: elzárta a csapot -, mert úgy érezte, túlzottan leszűkíti a figyelmét. Gyakorlatilag szabadon engedte magát saját magától, hogy legyen tere új dolgokat kipróbálni, felfedezni. És nem is tétlenkedett: a következő néhány évben reaktiválta pár mellékprojektjét (The Shouting Matches, Volcano Choir), dolgozott Kanye Westtel és James Blake-kel, producerkedett is, tavaly pedig beszállt a fesztiválkörforgásba a szülővárosában, a wisconsini Eau Claire-ben elindított Eaux Claires Music & Arts Festivallal (melynek a másik programfelelőse Aaron Dessner, a Nationals gitárosa). Itt nemcsak, hogy fellépett a Bon Iver, de két új dalt is eljátszott a zenekar, mely aztán újra koncertezni kezdett, és ez alapján már lehetett azon spekulálni, hogy előbb-utóbb a stúdióba is visszatalál a társaság. Vernon idén februárban a Billboardnak már arról beszélt, hogy készülnek új dalok, melyekből a 2016-os Eaux Claires-en hallhat is párat a közönség. Mint augusztus elején kiderült, a szerencsés közönség a teljes új Bon Iver-albumot hallhatja majd élőben, és így is lett: augusztus 12-én a fesztiválon Vernon és zenekara elejétől végéig eljátszotta a lemezt, amelyről akkor még mindig nem lehetett tudni konkrétumokat. Másnap aztán a legfontosabb infókra is fény derült: a Bon Iver harmadik stúdióalbuma szeptember 30-án jelenik meg 22, A Million címmel, és intenetes írásmódot, illetve különleges karaktereket használó számjegyes számcímekkel..

A lemezhez Vernon régi barátja és a zenekar egykori tagja, Trevor Hagen írt meglehetősen ezoterikus kisesszét, melyben a címekre is magyarázatot ad, bár sajnos még nem teljesen sikerült értelmeznünk a szöveget. A kulcsgondolat talán az, hogy a dalok alapja Vernon két évtizedes önmegismerési folyamatának konklúziója, vagyis a belenyugvás abba, hogy magunkat valószínűleg soha nem érthetjük meg (mondtuk, hogy ezoterikus). Szerencsére nemcsak olvashatunk az új albumról, de rögtön két dalt is megismerhetünk. Íme a nyitó 22 (OVER S∞∞N) szövegvideója: 


és a második dal, a 10 d E A T h b R E a s T ⊠ ⊠, ugyancsak szövegvideóval:


itt pedig a határozottan folktronica-irányba húzó album teljes dallistája és borítója:

01 22 (OVER S∞∞N)
02 10 d E A T h b R E a s T ⊠ ⊠
03 715 - CRΣΣKS
04 33 “GOD”
05 29 #Strafford APTS
06 666 ʇ
07 21 M♢♢N WATER
08 8 (circle)
09 ____45_____
10 00000 Million

boniver_1.jpg

+ a lemez élő bemutatója, közönségből felvett videóról:

https://recorder.blog.hu/2016/08/14/szeptember_szeptember_jon_az_uj_bon_iver
Szeptember, szeptember, jön az új Bon Iver
süti beállítások módosítása