Egy bataclani túlélő kritizálta Jesse Hughes párizsi terrortámadásról szóló kijelentéseit

2016.05.24. 12:00, prerecorder

jesse_hughes.jpg

Két francia fesztivál is törölte az Eagles Of Death Metal nevét fellépőinek listájáról, mert nem tudnak azonosulni Jesse Hughes énekes azon kijelentéseivel, amiket a tavalyi terrortámadásokról tett. A frontember legutóbbi explicit interjújára most egy túlélő is reagált.

Hughes nem először fogalmazott meg kritikus véleményt a november 13-i támadásokról. Az év elején összeesküvés-elméleteket gyártva vonta kérdőre a Le Bataclan biztonsági embereinek egy részét, akiket azzal vádolt meg, hogy előzetes tudásuk volt a támadásokról és benne voltak az ügyben. Utána kijelentéseiért elnézést kért, ám ennek igazisága hamar megkérdőjelezhetővé vált, hiszen az Eagles Of Death Metal-frontember nemrég újra kifejtette véleményét a libertárius-paleokonzervatív Talki Magazinnak adott interjújában, amelyben a terrortámadás explicit részletezése mellett (például, hogy őt milyen sérüléssel látták el) fegyverviselésről, muszlimokról és összeesküvés-elméletekről beszélt. Erre pedig cikkben reagált a terrortámadás egyik túlélője, Tony Scott, aki több dolgot is kifogásolt Hughes szavaiban a Louder Than War oldalán.

Az énekes ezekkel a mondatokkal mesélt arról, hogy mit látott a színpadról: „láttam, ahogyan a félelem takaróként teríti be a közönséget, és úgy dőltek el, mint búza a szélben - pont mint ahogyan egy isten láttán tennéd.” Egy nőről pedig azt, hogy „a szemem előtt adta meg magát a halálnak”. Scott szerint Hughes hasonlatai rendkívül sértőek mind a túlélők, mind az áldozatok hozzátartozói számára. Rámutat arra, hogy a tömegben állókkal ellentétben, Hughes-nak megvolt a szabadon mozgás lehetősége, ami rendkívül nagy előnynek számított abban, hogy túlélje a támadást, ezért az ilyen hasonlatai csak meggyalázzák a halottak emlékeit. A muszlimok általános okolását, pedig a republikánus elnökjelölt, Donald Trump kommunikációjához hasonlítja.

A túlélő írásából is kiderül, hogy Hughes republikánus szimpatizáns, Trump egyik támogatója és az amerikai NRA-nek (Nemzeti Fegyver Egyesület) a tagja, továbbá az is említésre méltó, hogy az énekes diplomáját újságírásból szerezte. Ezzel a szerző arra utal, hogy az énekes pontosan tudja, mivel kell kiszolgálnia a sajtót, illetve mit kell mondania, ahhoz, hogy annak hírértéke legyen. Majd megjegyzi, hogy a támadások előtt, Hughes véleménye csak azokhoz jutott el, akik a zenekar követői voltak, azóta viszont mondanivalójára az egész világ kíváncsi lett és ezt kihasználva szeretné terjeszteni nézeteit.

A terrortámadás túlélője arról is ír, hogy mindenki máshogyan dolgozta fel a tragédiát és kívánja Hughes-nak, hogy meg tudjon birkózni az érzéseivel, de figyelmezteti, hogy figyelnie kell kijelentéseire, hiszen azok hatással vannak a rajongókra, más túlélőkre és az áldozatok családjaira is.

Az énekes kijelentéseinek gyorsan meglett a következménye, hiszen nemrég két francia fesztivál, a Rock en Seine in Paris és a Cabaret Vert in Charleville-Mézières is bejelentette, hogy törli az Eagles Of Death Metal nevét a fellépők listájáról. Döntésüket egy Facebook-posztban azzal indokolták, hogy Hughes kijelentéseivel semmilyen mértékben nem tudnak azonosulni.

Hughes közvetlenül a tragédia után adott interjúja:

https://recorder.blog.hu/2016/05/24/egy_bataclani_tulelo_kritizalta_jesse_hughes_parizsi_terrortamadasrol_szolo_kijelent
Egy bataclani túlélő kritizálta Jesse Hughes párizsi terrortámadásról szóló kijelentéseit
süti beállítások módosítása