Most már ilyen is van: poligráf-zene

2016.04.13. 14:13, Frontrecorder

roryviner.jpg

Nincs olyan a világon, ami ne lenne zenévé alakítható: míg mondjuk Matthew Herbert az anyagi és tárgyi világból vett hangokból dolgozik, Rory Viner (a fenti képen) leginkább különféle "kényelmetlen" adatokat zenésít meg, legutóbb éppen poligráfos vizsgálatok eredményeit.


AZ AMERIKAI MATMOS PEDIG MOSÓGÉPHANGOKBÓL ALKOTOTT ZENÉT. 

A Kanadában született, de évek óta Tokióban élő Rory Viner klasszikus képzettségű zongoristából lett experimentális zeneszerző, akinek fő területe az adat-szonifikáció, azaz valamely adat zenei kompozícióvá konvertálása. Viner a - nyilvánosan elérhető, vagy általa kinyert - "provokatív" adatokra specializálta magát, így írt már zongoradarabot a Japánban egy év alatt elkövetett öngyilkosságok számának alakulásából, illetve az USA államokra lebontott, nemi erőszakra vonatkozó statisztikáiból, de megalkotta a Missouri állambeli Fergusonban feketékkel és fehérekkel szemben foganatosított közúti ellenőrzések elemzése alapján kimutatható egyenlőtlenség zenei térképét is, és a szeretkezéseinek szenzorokkal letapogatott hangjaiból kreált zenemű sem maradhatott ki a repertoárjából.

Legújabb projektjének ihletője pedig a hazugságvizsgálat módszere."A hazugságokat néha meghalljuk, de legtöbbször nem. Az egyetlen módja annak, hogy kiszűrjük az igazságot alapvetően az, ha bízunk egymásban, illetve figyeljük, hogy a másik viselkedése eltér-e a szabályostól. De mi lenne, ha mindenkinek lenne egy saját dala, ami folyamatosan íródik és ez változna annak függvényében, hogy igazat mondunk-e, vagy hazudunk?" - filozofált Viner az Observernek adott interjúban. Ami a gyakorlati megvalósítást illeti, a kanadai adatzene-szerző a poligráf berendezéseknél használatos, az izzadság fokát mérő galvanikus szenzorokat rákötötte egy mikorkontrollerre, az ezekkel gyűjtött adatokat aztán egy szoftveren keresztül egy szintetizátorba irányította. Először saját magán végzett hazugságvizsgálatot, majd egy hozzá közel álló személyen is, a kettőből generált zeneműveket egybedolgozta született meg végül az alábbi kompozíció:

 

ez pedig Rory Viner "szexzenéje":

Címkék: poligráf rory viner
https://recorder.blog.hu/2016/04/13/most_mar_ilyen_is_van_poligraf-zene
Most már ilyen is van: poligráf-zene
süti beállítások módosítása