Sodródj a végtelen hangok tengerén Brian Eno hajóján!

2016.03.31. 12:16, Frontrecorder

brianeno2.jpg

Brian Eno 2010-ben igazolt a Warp kiadóhoz, itt jelenik meg április 29-én The Ship című új albuma, melyről elöljáróban megosztotta az első felét, egy 21 perces magasztos ambient drone-folyamot

A lemezhez tartozó honlapon Eno azt írja, olyan zeneszámokat akart felvenni, amelyeket nem szabályoznak ritmusszerkezetek és akkordmenetek, hanem a hangok a saját kiterjedésük és időmértékük szerint léteznek egy szabad, nyitott szónikus térben. Az inspirációt pedig részben az első világháború és az azt megelőző időszak adta, a Titanic és a "nagy háború" közti analógia, ahogy előbbi az ember technikai erejének természet feletti győzelmét, míg utóbbi az acél és az akarat erejének emberiség feletti győzelmét hirdette, és mindkettő katasztrofális véget ért. "Azok a mérhetetlenül hatalmas belga mezők jártak a fejemben, melyek az első világháborút felőrölték, és a végtelen óceán, ahol a Titanic elsüllyedt" - idézi vissza Eno, akinek a konklúziója szerint ennek a két dolognak amennyire nagy horderejűek voltak, annyira kevés hatásuk volt az emberiségre.

A The Ship két húsz percnél hosszabb részre oszlik, a Fickle Sun című második három tételből áll, melyek közül a harmadik egy 1969-es Velvet Underground-dal, az I'm Set Free átdolgozása. A címadó, 21 perces The Ship pedig a 2012-es Lux albumhoz hasonlóan hanginstallációnak indult, egész pontosan egy többcsatornás installációnak Stockholmban, ám miközben a szerző a darabon dolgozott, felfedezte, hogy az énekhangja pont olyan mély, mint a készülő zene alaphangja, és ez új irányt adott a művének. Mint mondja, olyan zeneszám született, amilyet korábban még nem vett lemezre, az énekhangja szabadon sodródik bármiféle ritmusháló köteléke nélkül.

Sodródjunk hát mi is Eno ünnepélyes, szabadon úszó ambient-hullámain, íme a The Ship:

Címkék: brian eno
https://recorder.blog.hu/2016/03/31/sodrodj_a_vegtelen_hangok_tengeren_brian_eno_hajojan
Sodródj a végtelen hangok tengerén Brian Eno hajóján!
süti beállítások módosítása