M.I.A. azt akarja, illegálisan terjesszük az új dalát

2016.03.18. 11:35, Frontrecorder

mia_3.jpg

Tegnap tett ki egy új dalt az internetre M.I.A. azzal a határozott kéréssel, hogy mindenki másolja és terjessze széltében-hosszában. Ezzel pedig gyakorlatilag kalózkodásra biztat bennünket, a MIA Ola - Foreign Friend ugyanis jogosulatlanul hangmintázza Az oroszlánkirály zenéjét. - az énekesnő fityiszt mutat a Disney-nek, miközben a dallal a mexikói illegális bevándorlók mellett áll ki és a muzulmánokat ünnepli.

A harcos politikai aktivista M.I.A. a jelenlegi menekültválságot sem hagyta szó nélkül, erre reflektált tavaly év végén a Borders című dalával, és annak általa rendezett videójával, ami sok vitát váltott ki (rögtön azzal, hogy rendszerkritikus létére az Apple Music oldalán keresztül tette elérhetővé, egyesek szerint pedig a videó hatásvadász és kellékekként használja a migránsokat). Személyes kötődése és a téma iránti őszinte érzékenysége viszont vitathatatlan, hiszen kisgyerekként neki is menekülni kellett a polgárháború sújtotta Sri Lankából, ezt a traumatikus élményt aztán első albumán is feldolgozta. Új dalával pedig a hosszú ideje az USA-ban élő énekesnő a legkritikusabb ottani problémát, a Mexikó felőli illegális bevándorlást veszi célba, a gócpontra, a mexikói-amerikai határra irányítva a szócsövét. "Élőben a határról" - fogalmaz a dal leírásában, és a MIA Ola - Foreign Friend tényleg olyan, mintha egy riporter jelentkezne be a tűzvonalból. A szöveg ugyanakkor a mexikóiak mellett a muzulmánokat is köszönti (sőt, a reggaetonos zenei alap arabos motívumokkal keveredik) - egyértelmű feltartott középső ujj a mexikói- és muzulmánellenes amerikai elnökjelölt Donald Trump felé. De van még egy csavar benne: engedély nélkül hangmintázza Az oroszlánkirály zenéjét, így azzal, hogy M.I.A. mencsak, hogy ingyen letölthetővé tette, hanem kifejezetten azt kéri, hogy mindenki terjessze a dalt, tulajdonképpen kalózkodásra buzdít a rajzfilmet gyártó Disney kárára. Nem mintha nem vállalná nyíltan: "Kalózok! Rakjátok ki ezt a cuccot dj-oldalakra mindenhol a világon, ne legyenek határok, mielőtt a Disney leszedeti!" - írja a Twitterén.


M.I.A. egyébként legutóbb az NFL-nek szólt be (velük enyhén szólva nem baráti a viszonya a 2012-es Super Bowl-os akciója után) a február végén közzétett Boom ADD című dalában, a Baauer ma megjelent bemutatkozó albumán szereplő Temple-ben pedig a csajokat hívja harcba. Az ő készülő, és Matahdatah munkacímen futó új albumáról viszont nincs friss infó.

Címkék: mia m.i.a.
https://recorder.blog.hu/2016/03/18/m_i_a_azt_akarja_illegalisan_terjesszuk_az_uj_dalat
M.I.A. azt akarja, illegálisan terjesszük az új dalát
süti beállítások módosítása