Jean Michel Jarre a zaj szívéig hatol új albumával

2016.03.17. 13:33, Frontrecorder

jmj.jpg

A francia szintetizátor varázsló Jean Michel Jarre hosszú idő után tavaly októberben tért vissza új stúdióalbummal, melyen az elektronikus zene több generációjának válogatott képviselői voltak közreműködő zenészpartnerei. Jarre a a nevéhez híven nem adta alább egy igazán monumentális projektnél, amely két részben teljesedik ki. Az Electronica 1: The Time Machine után bő fél évvel, várhatóan május 6-án jelenik meg.a folytatás, és ha lehet, az Electronica 2: The Heart Of Noise vendégserege még lenyűgözőbb. Ahogy az előzőnél, úgy itt is minden kollaborációhoz lesz egy-egy rövid háttérdoku, ezt a sort a Rone-nal közös munkát bemutató werkfilm nyitotta, és itt az első  - lyric - videó is, a What You Got című dalhoz, melyben Peaches énekel.

A fentieken kívül a lemez egy-egy dalában szerepel a Pet Shop Boys, Julia Holter, a Primal Scream, Gary Numan, Hans ZimmerSébastien Tellier, az Orb, Siriusmo, a Yello, Jeff Mills, Cyndi Lauper, valamint a titokzatos E. S  és a népszerű francia popénekes Christophe - durván nem semmi lista, és nyilván nem akárki képes arra, hogy egy lemezre összetereljen szintipop-hősöket, Oscar-díjas filmzeneszerzőt, girl power-úttörő popdívát, queer ikont és techno-legendát. De mint az előző album mutatta, a nagy nevek kétségtelenül lenyűgöző felsorakoztatása nem minden, ha a végeredmény összességében felemás; miközben Jarre a szándéka szerint egyfajta médium szerepben a vendégeket hagyta érvényesülni, az Electronica 1 ihletett és jól sikerült pillanatai mellé jutott azért a szintimágus giccsbe hajló és mostanra kissé elavult hangzásvilágából is. Az Electronica 2 trailere alapján most is hasonlóra számíthatunk, ettől persze az egész projekt elképesztő kunszt. Jarre egyébként világkörüli turnéra indul a két lemez anyagával, és ez a koncertkörút hazánkat is érinti: november 10-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel.

Alább az album teljes dal- és közreműködői listája, illetve borítója:

1. The Heart of Noise, Pt. 1 (with Rone)
2. The Heart of Noise, Pt. 2
3. Brick England (with Pet Shop Boys)
4. These Creatures (with Julia Holter)
5. As One (with Primal Scream)
6. Here For You (with Gary Numan)
7. Electrees (with Hans Zimmer)
8. Exit (with E.S.)
9. What You Want (with Peaches)
10. Gisele (with Sebastien Tellier)
11. Switch on Leon (with The Orb)
12. Circus (with Siriusmo)
13. Why This, Why That and Why (with Yello)
14. The Architect (with Jeff Mills)
15. Swipe to the Right (with Cyndi Lauper)
16. Walking the Mile (with Christophe)
17. Falling Down
18. The Heart of Noise (The Origin)

heartofnoise.jpg


a címében szójátékkal Luigi Russolo 1913-as futurista zenei kiáltványára (A zaj művészete, angolul The Art Of Noise)  utaló album trailere:


a lemezt nyitó címadó dal, a francia producer, Rone bevonásával született, klasszikus Jarre-hangást idéző, kozmikus ünnepélyességgel hömpölygő The Heart Of Noise (a dal háttérvideója itt):


és a Peaches-zel provokáló funky elektropop-dal, a What You Got szövegvideója (a háttérvideója itt):

https://recorder.blog.hu/2016/03/17/jean_michel_jarre_a_zaj_sziveig_hatol_uj_albumaval
Jean Michel Jarre a zaj szívéig hatol új albumával
süti beállítások módosítása