Páros dalpremier! Kamikaze Scotsmen: Wheels/Circles és These Hills

2016.02.23. 15:00, rerecorder

baksa_gabor_www_baksagabor_com.jpg

A Kamikaze Scotsmen trió 2012 februárjában - pont itt a Recorderen - mutatkozott be kisfilmmel kísért első EP-jével (Prologue), majd a következő években aktívan koncertezett, Kodály Method-videóban és magyar posztrockválogatáson szerepelt, 2013 februárjában megjelentetett egy másik EP-t (ARK), Kalotás Csaba producer, filmzeneszerző dolgozta át egyik szerzeményüket, a 2014-ben forgatott Balaton Method filmben külön új dallal vettek részt, majd annak az évnek a végétől mostanáig látszólag eltűntek, valójában pedig nagyon is elmélyülten dolgoztak első nagylemezükön, amely 2016 tavaszán jelenik meg és amelyet itt és most két friss felvétellel harangoznak be. 

kamikaze_2.jpgA pszichedelikus- prog- és artrock határán egyensúlyozó - mint a fent linkelt színtérválogatásból is kiderül - a posztrockhoz is besorolható Kamikaze Scotsmen trió (Bognár Márton - dob, Fülöp Bence - basszusgitár, Menyhei Ádám - ének, billentyűsök) három év után ad ki most új stúdiófelvételeket, amelyeken valóban másfél évig dolgoztak, olyannyira, hogy szándékosan hagyták el a koncertezést ebben az időszakban, csak hogy a zenekar hangzására, az új szerzeményekre koncentráljanak. Az albumhoz elkészült tizennyolc számból végül tizenegy kerül az előreláthatóan március végén, április elején érkező ötvenperces nagylemezre, amit a hűvösvölgyi Kazoo Hangstúdióban vettek fel kilenc nap alatt, a Képzelt Város-os Miskolczi Márton, valamint az Analog Balaton-os Zsuffa Aba segítségével. Fülöp Bence mesél a Recordernek a lemezfelvételről: „Marci, a lemez hangmérnöke gyönyörű hangvilágot festett nekünk, valamint nagyon megnyugtató vele dolgozni. Illetve külön taps jár mindkettőjüknek, mivel ők is összecuccoltak velünk a stúdióban és rengeteg hasznos ötlettel járultak hozzá a számokhoz. Végső soron külső pszichológusként is funkcionálták, hogy a kilenc nap bezárkózottság ne menjen teljesen az agyunkra.”

kamikaze_1.jpgA zenekar elmúlt két évéről és a hamarosan érkező albumról is beszélt az Európa Kiadóban is megfordult basszusgitáros: „Az elmúlt két évet viszonylagos csöndben töltöttük. Mindez visszavezethető arra, hogy a zenekar első pár évét folyamatos pörgésben, zeneírással és koncertezéssel töltötte és ez a helyzet eléggé kimerítette a társaságot, így 2014 végén arra jutottunk, hogy muszáj egy kicsit hátrébb vonulni, csupán az alkotásra és egy új lemezre koncentrálni. Akkoriban a Balaton Methodhoz írt dalunkon dolgoztunk, amely már előrevetítette a zenekar következő korszakának világát. Megfontoltabb, mélyebb, őszintébb. A lemez írása alatt egészen más életszakaszba léptünk, valamint több időt adtunk magunknak, másfél évig csak vázlatokat rajzoltunk, majd nyár végén összeköltöztünk egy külvárosi házba, ahol magunkra zártuk az ajtót, bemikrofonoztuk a dobot, bontottunk egy sört, sokat veszekedtünk, főztünk bár borzalmas kaját és felvettünk 18 dalt, amelyek közül végül 11 fog szerepelni a lemezen. Alkotóként nehéz jobb helyzetet kívánni ennél, kilenc napig nem kellett semmi mással foglalkoznunk, csupán a dalokkal, hangzással, szövegekkel. Örök hálánk fogja kísérteni két útitársunkat, Miskolczi Marci hangmérnök urat, valamint Zsuffa Aba káoszügyi megbízott főeladót, akik zenei tanácsadó és akut pszichológiai ügyeletet biztosítottak számunkra a nehezebb helyzetekben. Az album központi tematikáját egy kapcsolat különböző szakaszai adják. A lemez hangulatának bemutatására kiválasztott számok közül az első (Wheels/Circles) azt az állapotot írja le, amikor a csajoddal elpusztíthatatlannak érzitek magatokat és éjszaka egy sivatagban autóztok – ami valójában az M6-os autópálya, de kit érdekel. A második (These Hills) alatt pedig már mindenki érzi, hogy baj van, közel a vég, de csak még egy hónapig megpróbálsz türelmes lenni vele, hátha jobb lesz. (Nem lesz.)”


a hamarosan érkező, első Kamikaze Scotsmen-albumot beharangozó két dal, a Wheels/ Circles és a These Hills


a zenekar Das Land című dala a Balaton Methodhoz: 


nyitókép:
Baksa Gábor
vizuál: Benkő Bálint
Kamikaze Scotsmen-Facebook

https://recorder.blog.hu/2016/02/23/paros_dalpremier_kamikaze_scotsmen_wheels_circles_es_these_hills
Páros dalpremier! Kamikaze Scotsmen: Wheels/Circles és These Hills
süti beállítások módosítása