Új nevet és királyi címet kapott Damon Albarn Afrikában

2016.02.21. 12:03, subrecorder

tumblr_o1u6ae8pgn1qb3xkxo1_1280-640x480.jpg

Damon Albarn már lassan két évtizede nagy támogatója az afrikai zenének, azon belül is Maliban fordult meg legtöbbször. Most az állam szimbolikusan megköszönte neki a munkáját és királyi címet adományoztak új neve, a Makandjan Kamissoko mellé.

A Blur énekesének Afrikával, közelebbről a kontinens északnyugati felén található Malival való kapcsolata 2000-ben kezdődött, amikor az Oxfam nevű segélyszervezettel először utazott el az országba. Az itteni zenei világ aztán annyira megtetszett neki, hogy fel is vett egy teljes lemezt helyi zenészekkel, mely 2002-ben jelent meg, Mali Music címen. Később Africa Express nevű projektjével, melyet szintén mali előadókkal közösen visz, két albumot is kiadott, utóbbit pont tavaly (In C Mali). Aztán ott van DRC Music kongói és nyugati zenészek közösködése. a  Legutóbb pedig azzal került a hírekbe, hogy a háborús helyzetre való figyelmeztetés ellenére is fellépett a Festival Acoustik Bamako nevű eseményen, teljes támogatásáról biztosítva a helyieket.


A TAVALYI BLUR-ALBUM UTÁN ELVILEG IDÉN VISSZATÉR A GORILLAZ IS.

A BBC most arról ír, hogy az ország meghálálta Albarn sok éves támogatását, mégpedig azzal, hogy a "helyi király" címet adományozták neki, amellett, hogy új, mali nevet kapott (Makandjan Kamissoko) és egy osztálytermet is elneveztek róla egy olyan iskolában, ahol szegény gyerekeket tanítanak meg a helyi ősi hangszereken való játékra. "Nem vagyok hozzászokva az efféle dolgokhoz, de nagyszerű dolog látni ezt az osztálytermet. Ráadásul ez egy olyan iskola, amely zenével és tánccal foglalkozik, az én szívem pedig mindig ezekhez a dolgokhoz húzott, tehát egyértelműen ide is." - mondta az énekes. Gratulálunk! És hogy egy, a hírt kommentáló felhasználót idézzünk: "Remek, most Noel Gallagher kereshet egy szerencsétlen falut, ami istencsászárrá koronázza..."


A teljes 2002-es Mali Music című album:

Címkék: damon albarn
https://recorder.blog.hu/2016/02/21/uj_nevet_es_kiralyi_cimet_kapott_damon_albarn_afrikaban
Új nevet és királyi címet kapott Damon Albarn Afrikában
süti beállítások módosítása