Ötven év után vett lemezre egy neki írt dalt Ronnie Spector

2016.02.18. 14:00, Frontrecorder

ronnie-spector-english-heart.jpg

Tíz év után, április 8-án ad ki új albumot Ronnie Spector, a hatvanas évek egyik legnépszerűbb girl groupja, a Ronettes egykori vezető énekese, a jelenleg is börtönbüntetését töltő őrült producerzseni, Phil Spector ex-felesége. Az English Heart című lemezen a hatvanas évek közepi brit inváziónak, a szigetországi zenekarok első nagy amerikai áttörési hullámának állít emléket az időszak dalainak feldolgozásával, köztük azzal az 1965-ös Rolling Stones-felvétellel, amit eredetileg neki szántak.

Az egzotikus szépségű (afroamerikai, cseroki indián és ír felmenőkkel büszkélkedő) Veronica Yvette Bennett nővérével és unokahúgával 1959-ben alakította meg a Ronettes énekegyüttest, amely a hatvanas évek derekán futott be, miután a korszak producer-zenei rendező mágusa, a "wall of sound"-hangzás feltalálója, Phil Spector szárnyai alá vette a lányokat. A Ronettes legismertebb dala a Be My Baby, de a Baby, I Love You, a The Best Part Of Breakin' Up és a Walking In The Rain is nagy slágerek voltak. A Ronettes 1967-ben feloszlott, Bennett pedig a következő évben hozzáment Spectorhoz, akinek előadóként is felvette a nevét és szólókarrierbe kezdett - ami azonban koránt sem alakult fényesen, nem kis részben viharos házassága miatt. Nem meglepő, hogy 1974-ben, ahogy két év huzavona után sikerült elválnia Spectortól megpróbálta feléleszteni a Ronettes-t, de ez hamvába holt próbálkozásnak bizonyult, az énekesnő pedig ezután tulajdonképpen évtizedekre eltűnt a süllyesztőbe. Innen minden zenész közül nem más, mint a Ramones frontembere, Joey Ramone rántotta ki, amikor producerként segített neki összehozni egy feldolgozás-EP 1999-ben. Ez a lemez újra ráirányította a figyelmet és a kétezres évek elején visszakerült a zenei köztudatba; közreműködött a Raveonettes 2005-ös albumán, 2006-ban pedig (19 év után) elkészítette harmadik szólóalbumát a beszédes The Last Of The Rock Stars címmel, melyen a dán zenekar tagjai és a régi barát Joey Ramone mellett vendégszerepel Nick Zinner a Yeah Yeah Yeahs-ből, továbbá Patti Smith és Keith Richards.

Az a Keith Richards, akivel Ronnie Spector a hatvanas évek közepe óta szoros barátságot ápol. Sőt, amikor megismerkedtek egymással, 1964-ben, a Ronettes első angliai turnéja során, a barátoknál is közelebb kerültek egymáshoz - erről a Stones gitárosa az önéletrajzában is ír, a könyv megjelenése után pedig Spector egyenesen azt nyilatkozta, hogy Richards-hoz kellett volna feleségül mennie, hozzátéve, hogy a gyerekeiknek csodálatos haja lett volna. Richards-ot egyébként Spector énekesnői kvalitásai is lenyűgözték, és nem sokkal az első találkozás után, 1964-ben írt is neki egy dalt Andrew Oldhammel, a Stones első menedzser-producerével I'd Much Rather Be With The Girls címmel. Ki tudja miért, Spector nem énekelte fel a dalt, így azt 1965-ben feljátszotta a stúdióban a Stones a szöveg fiúsításával, aztán végül az I'd Much Rather Be With The Boys demófelvétele csak egy évtizeddel később, egy válogatáslemezen jelent meg. Ugrás újabb négy évtizedet előre, amikor is a dal hazatalált, Ronnie Spector végre felvette az eredeti verzióját új albumára, melyen ugyanennek az időszaknak, a hatvanas évek derekának népszerű brit zenekaraitól dolgozott fel dalokat, mint a Beatles-től az I’ll Follow The Sun, a Kinks-től a Tired Of Waiting és az Animals Don’t Let Me Be Misunderstoodja. Ez pedig akkor az English Heart első beharangozó dala és egyben fő különlegessége, az I'd Much Rather Be With The Girls:


és a Rolling Stones-féle változat, lám, Jagger tudott édes-mézes-cukormázas is lenni:

https://recorder.blog.hu/2016/02/18/otven_ev_utan_vett_lemezre_egy_neki_irt_dalt_ronnie_spector
Ötven év után vett lemezre egy neki írt dalt Ronnie Spector
süti beállítások módosítása