Itt a Cseh Tamás Program: újabb poptörténeti emléktáblát avatnak

2016.01.17. 17:00, Recorder.hu

cstp_emlektabla_ifipark_650.jpg

Az egykori Bosch Klub tiszteletére avatják fel a Cseh Tamás Program harmadik poptörténeti emléktábláját Cseh Tamás születésnapján, 2016. január 22-én, 15 órakor. Az elkövetkezendő hónapokban a magyar könnyűzene történetének további emblematikus helyszínein helyeznek majd el táblát. Akik felkeresik az emlékpontokat, poptörténetünk izgalmas, térbeli vetületét ismerhetik meg.

A Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Ifipark helyszínén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját A Zene Ünnepén, amelyet november 9-én, a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővül a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. A harmadik emléktáblát a Balzac utcai egykori Bosch Klub homlokzatán helyezik el. Az átadó ünnepségen köszöntőt mond Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője, valamint dr. Csatári Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója.

A Bosch Klub az angyalföldi Balzac utca 5–7. szám alatt működött és a hatvanas évek első felében számított igazán jelentősnek. Főleg kezdő bandák játszottak színpadán, mint a Sankó és az Atlasz, de itt alapozta meg hírnevét a Hungária-előd Syconor együttes is. 1965-ben az Illést szerződtette a helyükre a klub igazgatója, akik a Boschban játszották először az Óh, mondd, az Utcán és a Légy jó kicsit hozzám című számaikat.

A Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja a közeljövőben további fővárosi helyszíneken is kíván táblákat elhelyezni, mások mellett a Csili Művelődési Központ, valamint a Bem Rockpart és a Fekete Lyuk épületének homlokzatán, de a tervek szerint vidéki helyszínekkel is bővülnek tavaszra a poptörténeti emlékpontok. A magyar könnyűzene nevezetes helyszíneiről a Cseh Tamás Program honlapján további érdekességeket tudhatnak meg az érdeklődők.

Nyitókép: a Cseh Tamás Program első, az egykori Ifiparkra emlékeztető táblája a Várkert Bazár falán.

A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2016/01/17/itt_a_cseh_tamas_program_ujabb_poptorteneti_emlektablat_avatnak
Itt a Cseh Tamás Program: újabb poptörténeti emléktáblát avatnak
süti beállítások módosítása