Klippremier! The Neon Droid: Gangwars (GTA 5-tel készült videó)

2015.12.07. 13:17, rerecorder

gangwars_cover_720p.jpg

Gábor Zoltán a The Neon Droid név mögött synthwave / new retro wave / retro electro műfajokban munkálkodik, ő fogta össze az ősszel megjelent, hazai synthwave-színteret bemutató - jótékony céllal létrejött - remek Hungarian Synthwave Allstars válogatást, most pedig egy friss saját EP-vel (Deadly Sunset) jelentkezik, aminek Gangwars című dalához elképesztő videó született. A nyolcvanas éveket idéző synthwave műfajhoz ugyebár eleve illik a számítógépes játékok világa, de a Grand Theft Auto 5 nevű játékkal készített klip tényleg tökéletesen hozza a korabeli hangulatot! Íme, az első magyar videó, ami GTA 5-tel forgott!

neondroid.jpgA Londonban székelő Neon Droid projekt idén tavasszal jelentkezett második albumával, a kitűnő Ordinary Neon című anyaggal, amit most egy EP is követ Deadly Sunset címmel, erről való a Gangwars, amihez a különleges klip forgott, és ezzel át is adjuk a szót Neon Droidnak, mindent elmagyaráz az egyedi videó születéséről: "az új kislemezem megjelenését szerettem volna egy nagyobb projekttel összekapcsolni, így jött az ötlet, hogy készítsek egy zenés videót az egyik új számomhoz. A kiindulópont az volt, hogy a Grand Theft Auto 5 számítógépes játék (GTA 5) új video editor módjával forgassak le egy klipet. A műfaj egyik nagy neve, Gunship már készített egy ilyen videót az egyik számához, ez idő közben derült ki számomra, de a lelkesedést nem törte meg. A forgatókönyv már készen volt, így egy jóbarátom, Fodor Zoltán segítségével nekikezdtünk, hogy leforgassuk a videót.

Talán sokan nem tudják, hogy a GTA 5-ben egy direkt a játékban felvett jelenetek szerkesztésére alkalmas ún. Editor Mode található, ami gyakorlatilag egy fapados videószerkesztő eszköz a játékon belül. Azért fapados, mert lényegében a játékban rögzített jelenetek vágásán, gyorsításán-lassításán és pár előre definiált képi effekten kívül mást nem nagyon tudunk csinálni vele. Azaz dehogynem tudunk, de ez a része a programnak már egyáltalán nem jellemző egyetlen másik videószerkesztőre sem. Ugyanis a jelenetek beállítására majd “leforgatására” végtelen lehetőséget kapunk. Minden jelenethez állíthatunk külön kamerát, használhatunk egészen extrém nagy látószöget vagy éppen teleobjektívet, a kamerát az X-Y-Z tengelyen mozgathatjuk szabadon, megadhatjuk, hogy stabil legyen vagy kövesse a jelenet bármely szereplőjét, sőt még a mélységélességet is mi szabályozhatjuk kedvünk szerint. Egyszóval egy olyan eszközt kaptunk a GTA hatalmas világával és ezzel a szerkesztővel együtt, amivel a lehetőségeink majdnem végtelenek, már egész estés filmek forgatása sem elképzelhetetlen ilyen módon!

Egy kétszereplős klip ötletét szerettük volna megvalósítani, ehhez viszont a GTA online módjával kellett a jeleneteket rögzítenünk. A felvételeket tehát online módban rögzítettük, ezekből a videókból állítottuk össze a klip jeleneteit, majd vágtuk azokat össze egy külső videóvágó szoftverrel. Pár nehézség persze felmerült idő közben, nem csak önfeledt autókázásról meg lövöldözésről volt itt szó!

bothcars.jpg


Egyrészt a GTA világában ugyan úgy változnak a napszakok és az időjárás mint a való világban, csak minden kicsit gyorsabban történik. Egy nap például körülbelül 45 perc alatt eltelik. Én úgy készültem, hogy az editor módban mindent magamnak tudok majd szabályozni, az időt, az időjárást, mindent, azonban ha több szereplővel forgatunk, azaz online megy a játék, akkor erre egyszerűen nincs lehetőségünk. Magyarul, ha bejelentkeztünk a játékba, szerencsésnek mondhattuk magunkat ha délután fogadott, mert akkor a hamarosan bekövetkező éjszakához máris eltudtunk indulni a kiválasztott forgatási helyszínre és percek múlva kezdhettünk forgatni. Azonban ha éppen hajnalban vagy reggel fogadott a játék, akkor kénytelenek voltunk 15-20 perceket várni az éjszakára. Az esővel hasonló volt a helyzet. Továbbá az idő gyors múlása miatt éjszaka maximum 8-12 perc állt a rendelkezésünkre, hogy felvegyük a kívánt jeleneteket, mert a hajnal gyorsan közeledett és várhattunk újra egy fél napot! Szóval, miután lement a nap, feszes tempót diktáltunk.

deadly_sunset_final_cover2_small.jpgA másik probléma az autókkal volt. Egyrészt az autókat kicsit szerettük volna feltuningolni, hogy ne a mezei külsejüket használjuk a videóban, ehhez viszont a játékon belül pénzre volt szükségünk (nem, az autókat nem vettük meg, szégyen-szemre elloptuk őket a játékban), mert a városban senki nem tuningolta fel nekünk azokat ingyen. Ahhoz viszont, hogy legyen a játékban pénzünk, konkrétan játszanunk kellett a játékkal. Én magam nem vagyok már nagy játékos, a GTA-t is kizárólag e miatt a videó miatt vásároltam meg, de így legalább tényleg volt némi szórakozás is a munka előtt/után.

Másrészt pedig nem kis problémát jelentett az autók sérülékenysége. Ugyebár minden helyszínre ezekkel kellett “közlekednünk” és megszámolni nem tudom, hány szembe jövő autó, oszlop és egyéb tereptárgy miatt voltunk kénytelenek egy gyors javítás erejéig a szervizbe kocsikázni. Nem egyszer fordult elő, hogy egy sérülés miatt várhattunk újabb 15-20 percet, mert napkeltéig már nem volt időnk eljutni egy szervizbe, megjavítani a verdát és visszaérni a forgatási helyszínre (nevet)

Ez mind elég banálisan hangozhat, de itt tartunk, 2015-ben ilyen mindennapos problémákkal kell megküzdenünk, ha saját számítógépes játékkal animált videoklipet szeretnénk készíteni. A munka egyébként nagyjából napi 5-6 órát vett igénybe durván másfél-két héten keresztül, de nem volt ritka, hogy napi 8-10 órában is a videóval foglalkoztunk. Remélem minden geek imádni fogja a videót és azért a zene is tetszeni fog."


A dal az új, remix-szel, edittel kiegészített hatszámos Neon Droid EP-vel együtt letölthető a projekt Bandcamp-oldaláról.


és akkor a tényleg pazar videó: 

https://recorder.blog.hu/2015/12/07/klippremier_the_neon_droid_gangwars_gta_5-tel_keszult_video
Klippremier! The Neon Droid: Gangwars (GTA 5-tel készült videó)
süti beállítások módosítása