Jonny Greenwood örömzenélő videót osztott meg indiai lemezének felvételéről

2015.11.24. 15:09, subrecorder

b8336e64.jpeg

A Radiohead gitárosa, Jonny Greenwood már sok éve nem csak Thom Yorke zenekarából lehet ismerős, szép lassan a XXI. század egyik legismertebb modern zeneszerzőjévé lép elő. Legutóbb az izraeli Shye Ben Tzurral állt össze, hogy az indiai Rajasthan Expresszel felvegyenek egy igazi multikulti világzenei albumot. Az erről készült filmből most mutatunk egy részletet.

Tíz évvel előző munkája után Paul Thomas Anderson rendező 2013-ban tért vissza a videoklipek világához Fiona Apple Hot Knife című dalának videójával. Azóta PTA ismét aktívabb a zenei színtéren, egyrészt két kisfilmet is készített Joanna Newsom számára, másrészt pedig elutazott Indiába a Radiohead gitáros Jonny Greenwooddal és az izraeli zeneszerző Shye Ben Tzurral, hogy dokumentumfilmen keresztül mutassa be a helyi Rajasthan Expresszel közös világzenei albumuk felvételét.

A Junun című album producere Nigel Godrich, nem-hivatalos Radiohead tag volt, és azoknak is érdemes tenni vele egy próbát, akik nem feltétlenül vannak otthon a világzenében, könnyű belefeledkezni a kulturális sokszínűségbe, amit Ben Tzur, Greenwood és a zenészek megteremtenek. Ben Tzur eleve három különböző nyelven (héber, hindi, urdu) írta a dalokat és szinte minden egyes szerzemény a világ egy másik pontját juttathatja eszünkbe, egyfajta gyorstalpalót adva a nem nyugati zenei világból. Most pedig élőben is láthatjuk, hogyan készültek a mintegy 20 zenészt felvonultató felvételek, Paul Thomas Anderson szintén Junun című dokumentumfilmjének egy kivágott részletét, a Hu elnevezésű dal születését most megosztotta az interneten a lemez kiadója, a Nonesuch Records. Érdemes megnézni, utána biztosan kedvet kap az ember az egész album végighallgatásához, ezzel pedig csak jól járhat!


Shye Ben Tzur, Jonny Greenwood és a Rajasthan Express:

https://recorder.blog.hu/2015/11/24/jonny_greenwood_oromzenelo_videot_osztott_meg_indiai_lemezenek_felvetelerol
Jonny Greenwood örömzenélő videót osztott meg indiai lemezének felvételéről
süti beállítások módosítása