Itt a Cseh Tamás Program – Megnyílt a Volt egyszer egy Ifipark… című kiállítás

2015.10.11. 09:00, rerecorder

ifipark2.jpg

A tavaly átadott Várkert Bazár Déli palotáiban szeptember 24-én nyitották meg a Volt egyszer egy Ifipark… című kiállítást. Az eseményen a tárlat jellegzetes tárgyain, plakátjain, abroszokra fektetett bakeliteken, a hangszóróból áradó beaten, a Márka üdítős poharakon kívül az egykori fellépők és a felszólalók is egyszerre idézték fel annak korábbi helyszínén az Ifiparkot, egy nemzedék szórakozóhelyét és a – Pataky Attila szavaival élve – vérpezsdítő korszakot, amelyben legendássá vált.

„A rendszerváltás előtti évtizedek nem érthetők meg a magyar könnyűzene nélkül”

A tárlat házigazdája nevében a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Gyutai Csaba mondott köszöntőt, majd a kiállítást L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára nyitotta meg, aki egy könnyűzenei múzeum létrehozásának lehetőségét is felvetette. Ezt a gondolatot folytatta Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője, egyben a kiállítás egyik rendezője, aki szerint „a rendszerváltás előtti évtizedek nem érthetők meg a magyar könnyűzene nélkül”. Reményét fejezte ki, hogy megbúvó filmtekercsek, ifiparkos felvételek előkerülésével újabb lendületet vehet a könnyűzene történetének kutatása. Egy rövid anekdota erejéig kitért arra is, hogy van, aki nem a zenére vagy a politikai ellenőrzés keltette közhangulatra, hanem inkább szerelmekre vagy nagy találkozásokra emlékszik vissza az Ifiparkkal kapcsolatban, így személyes fényképek, memoárok felbukkanása révén árnyaltabb képet kaphatunk a helyről és egy „nagy” generációról. Schuster Lóránt, a Budai Ifjúsági Parkban utoljára koncertező P. Mobil vezetője virtuális kirándulást tett az egykori Ifiparkban, felidézte többek között az ötforintos jegyet, a szigorú ruházati előírásokat és olyan koncerteket, amelyeken maga is részt vett.

ifipark1.jpg


A kiállításon olyan relikviák láthatók, mint Cseh Tamás gitárfogója, Dolly fellépőcipője, Pataky Attila bőrdzsekije, de olvashatóak korabeli idézetek, (tableteken is) láthatók archív fotók, plakátok, és az Ifipark miliőjét a közönség elé táró installációk (például a hírhedt igazgató, Rajnák László irodájáról).

A tárlat keddtől vasárnapig, 10-től 18 óráig látogatható.

A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/10/11/itt_a_cseh_tamas_program_megnyilt_a_volt_egyszer_egy_ifipark_cimu_kiallitas
Itt a Cseh Tamás Program – Megnyílt a Volt egyszer egy Ifipark… című kiállítás
süti beállítások módosítása