Itt a Cseh Tamás Program – Zűrös Banda

2015.08.20. 09:25, rerecorder

zuros_banda_1.jpg

A Cseh Tamás Program induló zenekarokat-előadókat támogató alprogramjának 42 nyertese közül augusztusban 16-ot mutat be a CSTP a Recorderen, íme az abc-rendben a tizenhatodik, a Zűrös Banda.

Első hallásra azt hihetnénk: csak a gond van velük. Ilyen névvel mi másra is gondolhatnánk? Csakhogy ez egy olyan Zűrös Banda, amely nem onnan kapta a nevét, hogy folyton bajba keveredik. „A »zűrösség« onnan ered, hogy a hegedűsünkkel volt egy Zor nevű triónk, ami bolgárul zűrt, zűrzavart jelent. Már akkor kitaláltuk, hogy de jó lenne összehozni egy Zűrös Bandát, és amikor eljött az idő, nem volt kérdés, mi legyen a nevünk” – avat be a részletekbe Varga Kornél, a zenekar gitárosa. Az együttesben hatan zenélnek: Varga Kornél mellett Básits Branka (ének), Kertész Ákos (dob), Boros Attila (basszusgitár), Bede Péter (szaxofon) és Lang János (hegedű).

No de milyen zenét játszik a két éve, 2013 őszén alakult zenekar? Ha egy szóval kellene megfogalmaznunk, akkor különlegeset. Ha többel, akkor azt lehet mondani, hogy a balkáni és a magyar népzenét vegyítik. „A különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok – román, magyar, makedón, cigány, szerb – mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze” – olvasható a zenekar weboldalán.

A koncertjeik mindebből fakadóan erőteljesek, lendületesek és tele vannak energiával, dalaik hallatára pedig mindenkinek megmozdul a lába. A zenekar tagjai nagyon fontosnak tartják, hogy „nem hagyományőrzőként ápoljuk ezt a fajta zenét, ahol kell, ott kicsit belepiszkálunk, de nem drasztikusan”.

Karrierjük szépen ível felfelé, amelyhez hozzájárult, hogy a Zűrös Banda sikeresen szerepelt a Cseh Tamás Programban, így kijöhetett a várva várt klipjük a Napvilág, holdvilág című számhoz, és megjelenhet az albumuk is.


A NAPVILÁG, HOLDVILÁG VIDEÓJA A RECORDEREN DEBÜTÁLT.

Aki pedig élőben látná őket és egy kis „zűrre” vágyik, meghallgathatja őket Szolnokon, az Örökség Fesztiválon és Szombathelyen, a Savaria Történelmi Karneválon. Ám aki messzebbre is elmenne velük/értük, november végén megtalálja őket egy rövid skóciai turné keretében Glasgow-ban, Saint Boswellsben és Edinburgh-ban.


A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/08/20/itt_a_cseh_tamas_program_zuros_banda
Itt a Cseh Tamás Program – Zűrös Banda
süti beállítások módosítása