Itt a Cseh Tamás Program – Szipka Loops

2015.08.16. 09:36, rerecorder

szipka_loops_1.jpg

A Cseh Tamás Program induló zenekarokat-előadókat támogató alprogramjának 42 nyertese közül augusztusban 16-ot mutat be a CSTP a Recorderen, íme az abc-rendben a tizenkettedik, Szipka Loops.

 

Kéri Sámuel, a Szipka Loops frontembere, zenekara szöveg- és zeneszerzője, énekese, rappere, vagyis egyetlen tagja szemtelenül fiatal, pimaszul egyedien formabontó. Remek basszusgitáros, ügyes beatboxer, tehetséges előadó, ráadásul mindezt egyszerre műveli a looptechnika áldásos eszközei segítségével. Sőt. Saját lemeze is van.

Többévi zeneiskolai tanulást, a Gitármánia Táborban nyert különdíjat és jó néhány jazz- és könnyűzenei formációban való közreműködést követően, Szipka alig két éve kezdett looptechnikával alkotni. Minden tekintetben saját számokkal jelentkezik: pedáljai lehetővé teszik a basszus, a beatbox, az ének és a rapszólamok együttes megszólaltatását. Ízlése a hiphoptól az R’n’B-n át a popig sok mindent felölel, noha eredetileg a jazz műfaj közegében nevelkedett.

Egyszemélyes zenekarrá válását követően Szipka vette batyuját, benne a loop-pedált, elindult szerencsét próbálni, és 2014-ben meg is nyerte a Fejér Megyei Diáknapok könnyűzenei versenyét, valamint a zsűri különdíját. Ugyanebben az évben nyerte el a Cseh Tamás Program támogatását, amelynek keretében Környei Attila producer, az R-GO együttes egykori tagja egyengeti a Szipka Loops pályáját.

A kezdeti időszakban számírással, a pedálok fortélyainak elsajátításával foglalatoskodó Samu esetében szó sincs arról, hogy a közös zenéléstől idegenkedne: játszik a DAS Trióban is, amely szintén a Cseh Tamás Program támogatott induló együttese. Ezzel a formációval Samu közönségdíjat nyert az idei Nemzetközi Marosvásárhelyi Jazzfesztiválon.

Első önálló lemeze 2015-ben jelent meg Panaszkönyv címmel. Korosztályához közvetlenül szóló, kreatív dalok dögös lüktetéssel – röviden így jellemezhető az album, amely olyan modern tematikájú számokat jegyez, mint például a Kondis szám vagy a Cukiságok. A lemezen szereplő Itt a nyár című dalhoz készült Szipka Loops első professzionális videoklipje, ez június elején debütált, nagyjából akkor, amikor Samu a BelFeszt színpadán taposta a pedált a közönség nagy örömére. A Szipka Loops ott volt az idei Művészetek Völgyében is.


A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/08/16/itt_a_cseh_tamas_program_szipka_loops
Itt a Cseh Tamás Program – Szipka Loops
süti beállítások módosítása