Itt a Cseh Tamás Program – Lóci játszik

2015.08.12. 12:11, rerecorder

loci_montazs-1.jpg

A Cseh Tamás Program induló zenekarokat-előadókat támogató alprogramjának 42 nyertese közül augusztusban 16-ot mutat be a CSTP a Recorderen, íme az abc-rendben a nyolcadik, a Lóci játszik.

Ahogyan a grundon egyedül, az üres kapura csavaró vagy dekázgató srác talál társakat a tengózáshoz, majd a kispályás bőrrúgáshoz, és találja magát egyszer csak a legjobb barátok mellett a pályán, öltözőben, kispadon, egyszínű mezben, úgy nőtte ki magát Csorba Lóci az egyszálgitár műfajából a Lóci játszik zenekar megalakulásáig és országos sikeréig. És játszik tovább rendületlenül.

Az együttes pályája 2010-ben indult. A Lóci játszik név először egy hagyományos singer-songwriter duó formációt, majd egy hat fős „grand band”-et takart, ami mára szorosan egységes zenekar, de hiperlaza bagázs lett, így minden megvan ahhoz, hogy színpadra lépésük minden alkalommal játék legyen a szó legnemesebb értelmében.

Védjegyük a storyteller és stand-up műfajban gyökerező, a mai napig gitárhangsúlyos és szövegcentrikus zene. Jól illusztrálják ezt az olyan szerzemények, mint az Önfelszabadító partizán (politikai indíttatású szakítós szám 2013-ból), vagy az Irodalmi Jelen által 2014 tíz legirodalmibb dala közé beválogatott Szociálisan érzékeny dal. Utóbbi révén megérkezett az országos (el)ismertség is, hiszen a Ki Mit Tube tehetségkutatón második helyezésig szárnyalt Lóci és Szeder-Szabó Kriszti produkciója.

A sikerig vezető út kisebb-nagyobb városi klubokkal, fesztiválokkal van kikövezve: az elmúlt években Lóci játszott Budapesten a Rizsában, a Börzsönystockon, ünnepre hangolta a Kakas közönségét egy christmas special-koncerten, vagy lakodalmakon húzta a násznépnek az igényes talpalávalót, pezsdítő alternatívát nyújtva a szokásos „szintitrubadúrokkal” szemben.

A Cseh Tamás Program keretében kezdtek együtt dolgozni Oláh Szabolcs zenei producerrel, és 2015-re meg is telt Lóciék naptára. Márciusban koncerteztek a PeCsában, áprilisban megjelent Hadd legyek arról híres című nagylemezük, amit az A38-on mutattak be. „Az első két számnál nem is voltam teljesen képben, a harmadiknál aztán elérzékenyültem. Kipróbáltam valamit: felemeltem a bal kezem és elkezdtem lengetni és erre mindenki ugyanígy tett” – fogalmazott Csorba Lóci, majd hozzátette: „Akkor jöttem rá, hogy lassan akár el is kezdhetném élvezni a koncertet, ami az életem egyik csúcspillanatává vált.”

És „Lóci óriás lett”.


A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/08/12/itt_a_cseh_tamas_program_loci_jatszik
Itt a Cseh Tamás Program – Lóci játszik
süti beállítások módosítása