Joanna Newsom öt év szünet után New Yorkban sétálgatva adja elő új dalát

2015.08.11. 16:00, subrecorder

joanna-newsom-sapokanikan-video-copy.jpg

Végre! A szerintünk a 2010-es év (és az eddigi fél évtized egyik) legjobb lemezét készítő hárfás-multiinstrumentalista-énekesnő Joanna Newsom bejelentette következő albumának megjelenési dátumát és egy csodálatos új dalt is megosztott, amelynek videóját Paul Thomas Anderson filmrendező készítette.

joannanewsomart.jpgAz igen egyedi hangú és művészeti szemléletű énekesnő, Joanna Newsom nem sűrűn ad ki lemezeket, viszont éppen ezért 2004-es bemutatkozása óta mind a két albumának megjelenése eseményszámba ment, mind a 2006-os Ys, mind pedig a 2010-es tripla Have One On Me nem csak az adott évben került a kiemelkedő zenei anyagok közé, hanem a XXI. század legjobbjai közt is méltán foglalják el helyüket. Most pedig kiderült, idén októberben érkezik a folytatás, amely a Divers címet kapta és október 23-án fog megjelenni, természetesen a Drag City kiadónál.

Akik a Have One On Me eposzi hosszúságú tripla lemezét várják újra, azoknak ugyan csalódniuk kell, a Divers ugyanis "mindössze" 11 dalt fog tartalmazni, viszont egyrészt ugye nem tudjuk, hogy pontosan milyen hosszúak is lesznek ezek a dalok (a múltban bőven volt példa 9-10 perces Newsom szerzeményekre), másrészt pedig az elsőként megosztott Sapokanikan olyan varázslatos, hogy a rajongóknak biztosan nem maradhat semmi hiánya a meghallgatása után. A szám videóját ráadásul Paul Thomas Anderson, az indie-filmrendező sztár lőtte, aki dolgozott már korábban az énekesnővel, legutóbbi filmjében, az Inherent Vice-ban Newsom szerepelt is. Maga a klip igen egyszerű, az előadó a havas New York utcáin sétálgat és közben énekli a zongorás kezdés után egyre több hangszert magába integráló dalát, ezen kívül nem is igazán történik semmi, maguk a képek viszont olyan szépek, hogy simán lekötik az ember figyelmét, ráadásul a video okkal forgott Manhattan Greenwich Village részén, hiszen a dal címét adó Sapokanikan egy ősi indián település volt, pont ugyanitt, a telepesek megérkezése előtt. Október 23-át pedig mindenki vésse bele a kőtáblába!


Joanna Newsom új dala, a Sapokanikan:


és a Divers számlistája:

01 Anecdotes
02 Sapokanikan
03 Leaving the City
04 Goose Eggs
05 Waltz of the 101st Lightborne
06 The Things I Say
07 Divers
08 Same Old Man
09 You Will Not Take My Heart Alive
10 A Pin-Light Bent
11 Time, As a Symptom

https://recorder.blog.hu/2015/08/11/joanna_newsom_ot_ev_szunet_utan_new_yorkban_setalgatva_adja_elo_uj_dalat
Joanna Newsom öt év szünet után New Yorkban sétálgatva adja elő új dalát
süti beállítások módosítása