Romlik a sebészi pontosság, ha drum and bass szól a műtőben

2015.08.08. 11:01, subrecorder

medical-music-580.jpg

Te mit szeretnél, mit hallgassanak a műtőben, miközben felvágnak? A Stayin' Alive-ot a Bee Gees-től, vagy a Knockin' On Heaven's Doort Bob Dylantől? Esetleg inkább semmit, nehogy elterelje a zene a sebész figyelmét? Egy brit kutatás szerint bizony így jársz a legjobban.

A National Journal Of Nurses által végzett vizsgálat szerint a műtőben szóló zene inkább hátráltatja a sebészi munkát, hiába bizonyították be korábban pozitív hatásait (pl. stresszoldás). A világ műtőinek ma körülbelül 50-70%-ában szól valamilyen zene operáció közben, hogy éppen mi, azt általában a vezető sebész választhatja ki. A kutatók két brit kórházban vettek fel és vizsgáltak meg 35 órányi anyagot, összesen 20 műtétet, melyek közül 16 során szólt valamilyen zene. A minta ugyan elég kicsi, de néhány következtetést így is képesek voltak levonni: például ötször valószínűbb, hogy a sebészek megismételték egy kérésüket a nővérek felé, ha szólt valami a rádióból, frusztrációt és időveszteséget okozva, ezáltal pedig a műtött egészségi állapotára veszélyt fenyegető szituációt létrehozva. Az is kiderült, hogy általában az elektronikus zenéket, különösen a drum and bass-t hallgatják hangosan a sebészek, ha pedig valamilyen ismertebb dal fordul a lejátszóba, akkor még hangerőnövelést is kérnek.

Alig egy hónappal érkezett ez a kutatás az Aesthetic Surgery Journal hasonló vizsgálata után, ahol sebészeket kértek arra, hogy zene mellett, vagy anélkül varrjanak össze egy sebet. Az itteni eredmény viszont már pozitívabb lett, azok, akiknél szólt valami a háttérben, látható minőségi javulást értek el és 8-10%-kal gyorsabban is végeztek a feladattal. Ezentúl azért az altatás előtt kérjük meg az orvosunkat, hogy ugyan ne most kapjanak kedvet ennek a számnak a meghallgatásához:

Címkék: drum and bass
https://recorder.blog.hu/2015/08/08/romlik_a_sebeszi_pontossag_ha_drum_and_bass_szol_a_mutoben
Romlik a sebészi pontosság, ha drum and bass szól a műtőben
süti beállítások módosítása