Élet a sertésmájkrémen túl – Mivel etetnek a fesztiválok?

2015.08.07. 12:00, rerecorder

majkrem.jpg

Bármennyire is próbáljuk tagadni, bizony még a fiatal szervezetet is igencsak megterheli egy fesztivál, főleg, ha az ember csak a folyékony kenyér bevitelére figyel. Mi alapján dől el, hogy hol, kik etethetik a tömeget? Mik a legnépszerűbb ételek? Tartható-e egy diéta egy ilyen eseményen? Ilyen a kérdésekre kerestük a választ néhány nagyobb hazai fesztivál szervezőinek segítségével.

sziget_kaja_2.jpgBár a legtöbb esemény házirendjében az ennivaló nincs a fesztiválterületre bevihető dolgok tiltólistáján – a határ általában a kereskedelmi mennyiség –, mindig eljön az a pillanat, mikor az ember ráun a félszáraz zsemléből készült szendvicsére vagy minden fesztiválok alapkellékére, a májkrémre. Bizonyára mindannyiunk szülei megtanították, mennyire fontos naponta legalább egyszer meleg étel enni – bár ők ezen valószínűleg nem a zsírtól tocsogó junk foodra gondoltak. Igaz, az utóbbi években az itthoni fesztiválok szervezői is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a változatos étkeztetésre, és a hazánkban amúgy is népszerű food truck show-kat idéző bódékat tartanak fenn erre a célra, egyre sokrétűbb kínálattal. A gurmék például idén az EFOTT-on három féle „kézműves hamburgerező” közül választhattak, a Szigetre pedig idén konkrétan beköltöznek a gördülő egységekből árusító éttermek. „A mozgó vendéglátókban szinte minden kapható lesz majd: mexikói, rántott sajt kavalkád, philadelphiai szendvics, debreceni házikolbász, sült batáta, magyar háztáji termékkülönlegességek, gnocchi, piadina, "thai box", autentikus barbecue ételek, fish and chips. És persze a szokásos fesztiválételek is ott sorakoznak: lesz pizza, hamburger, hot dog, lángos, churros, lepény, sült kolbász, csülök, gyros és döner, gofri variációk, óriáspalacsinta, plejskavica, minden mi szemnek és szájnak ingere” – mondja a Sziget illetékese.


A KÖRNYEZETVÉDELEMRŐL IS MEGKÉRDEZTÜK A FESZTIVÁLOKAT.

A színes ételválasztékra egyébként – nem meglepő módon – mindegyik megkérdezett fesztivál kiemelten figyel, emellett viszont többen szem előtt tartják a praktikusságot is, hiszen két színpad közt rohangálva az embernek általában nincs ideje kiadós lakomákat tartani. „Egy fesztiválon szempont az is, hogy gyorsan elkészülő és könnyen elfogyasztható ételeket kínáljunk.” Ez lényegében általános állítás, amit a SZIN képviselője így folytat: „törekszünk arra, hogy minél színesebb legyen a választék az ételeket illetően is, igazodva a fesztiválokon tipikusan megtalálható kínálathoz. Így a pizza, hamburger, hot-dog, gyros, roston sültek, magyaros egytálételek, péksütemények, lángos, palacsinta, valamint az elmaradhatatlan tepertős zsíros kenyér is jelen lesz a fesztivál ételpalettáján.” A szervezők a változatos étkeztetést tartják elsőszámú szempontnak a részt vevő éttermek kiválasztásakor is, ami egyébként a megkérdezett fesztiválok esetében minden alkalommal nyílt pályáztatás során történik. Az elbírálásnál a Sziget a minőséget emelte még ki, a SZIN az ár-érték arányt, az EFOTT pedig – mivel minden évben más helyszínen kerül megrendezésre – a helyi vendéglátósoknak kedvez.

sziget_kaja.jpgA látogatók és a befogadott éttermek száma összefügg, így nem meglepő, hogy a más helyszíneket jellemző 15-25 étkezési pont helyett a Sziget idén például közel 85-tel számol. Egy viszont közös: mindenütt az ún. „egykezes” ételek a legnépszerűbbek, hiszen ezeket lehet a leggyorsabban elfogyasztani: ide tartozik például a hot-dog, a gyros, a hamburger, a sült krumpli vagy a pizzaszelet. Amellett, hogy ezek az ételek magas szénhidrát- és zsírtartalmuk miatt nem egészségesek, a menet közbeni evésnek is megvannak a hátulütői. A balesetveszély az egyik: miközben a kajánkat méregetjük, lassabban reagálunk a környezetünk történéseire. Bár ezt a szervezők nem emelték ki, nyilvánvaló az is, hogy az ételek nagy részét a fesztiválokon is a relatív olcsóságuk miatt vesszük meg, holott menet közben enni a legkevésbé sem gazdaságos: a gyors habzsolás során ugyanis nem szabadulnak fel azok a hormonok (grelin) a bélben, amelyek a jóllakottságot közvetítik az agy felé, így végül pont hogy egyre több és több ételre fogunk vágyni. Nem mellesleg az elhízásnak is a gyors evés az egyik alapvető oka – de persze nem ebben a néhány napban fog eldőlni a dolog.

Ha már itt tartunk, érdemes kitérni a különböző diétákra is. Sok ember nem csupán alakja megőrzése érdekében kényszerül megválogatni mit eszik. Nyilván a vegetáriánusok is örülnek, ha a sajtos pizzán és a sült krumplin túl is tudnak miből választani, de az égetőbb problémát a különféle érzékenységek jelentik: egy korábbi kutatás szerint például a súlyos lisztérzékenység a népesség 1-2%-ánál áll fent (ami csak Magyarországon 100-200 ezer embert érint), egyes szakértők a világátlagnál magasabbra, 20-30%-ra, azaz 2-3 millió főre teszik a magyar laktózérzékenyek arányát (ráadásul ezek a számok egyre csak növekednek). Ebből a szempontból kifejezetten üdítő, ha egy fesztivál (ilyen például a spanyolországi Primavera Sound) külön felhívja a figyelmet, hogy hol kaphatók a különböző érzékenységben szenvedők számára ételek. Bár Magyarországon sajnos még nem tartunk itt, a megkérdezett fesztiválok érezhetően törekednek arra, hogy az ételérzékenységben szenvedők se haljanak éhen. A Szigeten idén például lesz cukor-és szénhidrát-mentes paleo cukrászat, vegetáriánus konyha, illetve fontosnak tartják, hogy kapható legyen friss zöldség és gyümölcs is. Az EFOTT stábján belül is többen vannak, akik laktóz- vagy lisztérzékenyek, így aztán kifejezetten ügyeltek arra, hogy a lehető legtöbb ilyen igényt kielégítsenek.

fruit-stand.jpgPersze azért az ételek terén is megvan minden fesztiválnak a maga slágere: az EFOTT-on például jó ideje nagy sikernek örvend a malacos batyu, ami két, friss házikenyérlap közé pakolt disznósült, megspékelve szalonnával, majonézes szósszal, illetve csalamádéval. A SZIN-en a tepertős-zsíros-lilahagymás kenyér számít örökzöldnek. Úgy tűnik, hogy a Sziget-lakók egy lépéssel előrébb járnak az egészséges táplálkozás terén, hiszen itt a szervezők szerint a zöldség-gyümölcs mellett a humusz és a falafel is nagy kedvenc. Az ozorai vendéglátás gerincét az ún. nagybüfé képezi, egyediségét pedig a pszichedelikus fesztiválokra jellemző 'piac' gasztronómiai kínálata adja. A 'shopsor' rengetegében több mint húsz olyan vendéglátóegység található, amelyekkel a főleg külföldi fesztiválozók a világ különböző pontjain már sokszor találkozhattak – fogyaszthatunk olasz, mexikói, indiai, nepáli, görög, török​ és izraeli ételeket is.

Az aranyszabály tehát: ne a táplálékon spórolj! Elég, ha két egyszerű dolgot tartasz szem előtt: az egyik, hogy igyekezz olyan ételt választani, amelyhez zöldség is jár, a másik pedig, hogy vedd figyelembe, hogy a fehérje- vagy szénhidrátforrás, amit beviszel, ne tocsogjon a zsírban. Ajánlott a gyümölcs, illetve a halétel, továbbá a hidratáltság fenntartása érdekében nagyon fontos a folyamatos vízfogyasztás is. Szakíts időt a nyugodt táplálkozásra és minimális odafigyeléssel dupla annyi ideig tudod majd csapatni!

Biczó Andrea

https://recorder.blog.hu/2015/08/07/elet_a_sertesmajkremen_tul_mivel_etetnek_a_fesztivalok
Élet a sertésmájkrémen túl – Mivel etetnek a fesztiválok?
süti beállítások módosítása