Erősebb nála – Az Amy Winehouse-doksi

2015.07.23. 11:00, rerecorder

amy_az_amy_winehouse-sztori.jpg

A Senna című nagysikerű dokumentumfilm alkotója, Asif Kapadia ezúttal szintén egy idejekorán távozott híresség életéről forgatott egyszerű eszközökkel portrét – ám Amy Winehouse nemcsak életében, de halála után is nehezen megfejthető. Ma négy éve hunyt el az énekesnő – a róla szóló film a magyar mozikban.

amy-amy-winehouse-sztori-plakat.jpgA 2006-os Back To Black albummal világsztárrá lett brit énekesnő a 2011-es halála előtti években már csak botrányairól, elesettségéről volt hírhedt. Megrázó, de nem váratlan tragédiája – ahogyan egész élete – megfejtenivaló, így filmre is kívánkozik. Ugyan édesapja, az erősen negatív megítélésű Mitch Winehouse már megírta lánya élettörténetét saját szemszögéből, Kapadia nyilvánvalóan egy másik képet szeretett volna felvázolni az énekesnőről, ehhez pedig semmi mást nem használt, mint közeli hozzátartozókkal készült interjúkat (az alanyoknak csak a hangja szerepel) és sok – köztük számos eddig nem látott – házivideót, koncertfelvételt, fotót. A gyerekkori barátoktól az első menedzseren át producerekig, zenésztársakig, szerelmekig és a vele az utolsó időkben együtt lakó testőréig az Amy-sztori szinte minden fontos szereplője megszólal, még a szülők is – bár a maga verziójával már előállt apa érthetően nem mond túl sokat, és az sem tünteti fel jó színben (próbálta is letiltatni az alkotást). Hogy mindebből összeáll-e az a bizonyos valós kép? Sose tudjuk meg, a már jól ismert élettörténet azonban kap némi színezéket az egyes kulcspontjain. Az Amy – Az Amy Winehouse-sztori nem meglepő módon azt sugallja, hogy a tragédiához több ok együttállása vezetett, ezek közül kiemelt volt szülei válása gyerekkorában, apja „árulása” és későbbi egoista vaksága (egyszerűen nem látta, hogy mire van igazán szüksége a lányának), a gyerekkori traumából kiinduló gyengeség, ami drogos férjéhez és egyben dealeréhez láncolta, és az a tény, hogy ő csak egy egyszerű lány volt, aki imádott énekelni, de a hatalmas tömeg, a világhír már sok volt neki (az összes többi pedig ebből következett lemeziparostul, médiástul és így tovább).


AMY-NEKROLÓGUNK 2011-ES HALÁLAKOR, AMI EGYÚTTAL AZ AKKOR INDULÓ RECORDER MAGAZIN ELSŐ CÍMLAPANYAGA IS VOLT. 

 

A film legfontosabb jelenete, amikor a címszereplő még első lemeze idején, befutása előtt énekel egy kis hollandiai jazzfesztiválon, nem véletlenül mutatja végig a dalt a rendező, hiszen talán ekkor látjuk a leginkább (és utoljára) önazonosnak Amy Winehouse-t. Miközben (szintén talán) ekkor már tudja – hiszen ott van első albumán a Stronger Than Me című szám –, hogy van valami, lesz valami, amit nem fog tudni legyőzni, ami erősebb nála.

Dömötör Endre


a film előzetese: 


AMY WINEHOUSE HALÁLA MÁSNAPJÁN HÁZÁNÁL IS JÁRTUNK.


részlet a filmből, stúdiózás Mark Ronsonnal: 


beszélgetés a film rendezőjével: 

https://recorder.blog.hu/2015/07/23/erosebb_nala_az_amy_winehouse-doksi
Erősebb nála – Az Amy Winehouse-doksi
süti beállítások módosítása