Rockmaraton 2015 – Hardcore/crossover-magasiskola: Biohazard, Hatebreed

2015.07.02. 17:30, Recorder.hu

biohazard_bandheader_650.jpg

(X) Július 16-án, az idei, jubileumi Rockmaraton negyedik napján a dunaújvárosi Szalki-sziget maga lesz az Ígéret Földje a kíméletelenül sodró tempók, csordavokálok, talajba döngölő riffek barátainak, ugyanis este 10-től hajnali 1-ig két hardcore-nagyhatalom lép a Soproni Nagyszínpadra rögtön egymás után.

Manapság szinte hihetetlen, de volt idő, amikor a feketeöves hc-arcoknak el kellett magyarázni, hogy a Biohazard bizony hardcore, méghozzá nem a kamu kategóriából. A zavart okozó tényező – ahogy az lenni szokott – a zenekar multikiadóhoz kerülése volt: az 1994-es State of the World Address-t már a Warner gondozta, ami persze nem a vakszerencse műve volt. A totálisan underground debütlemezt követő Urban Discipline alapján már sejthető volt, hogy nyerő lapjárás vár a brooklyni négyesre, de azért a fent említett, áttörést jelentő album eladhatóságért tett maga a zenekar is. Nevezetesen az addiginál jóval nagyobb adag rap került a dalokba – ahogy azt az akkori korszellem megkövetelte. Nos, ez a bizonyos rap-metal-crossover irány kavart be a true arcoknál, ami az idő múlásával és a Biohazard sikerének csökkenésével lassan tisztázódott. Az eredmény: a Biohazard embermilliókhoz jutatta el a hc-t könnyen fogyasztható változatban, aminek köszönhetően sokan fejest ugrottak a műfaj mélyvízébe. A csapat sok hercehurca után 2008-ban eredeti felállásban tért vissza a porondra, időközben ugyan a legmeghatározóbb frontarc, Evan Seinfeld távozott, de szerencsére a Biohazard gitárzsenije, Bobby Hambel ma is a bandát erősíti.

Az 1994-ben a connecticuti Bridgeportban alakult Hatebreed is hasonló kultúrmissziós szerepet töltött be az elmúlt két évtizedben: világszerte tízezrek számára jelentette a kezdő lökést a metal-hardcore felfedezésében. A zsigeri agresszió zenébe ültetését azóta is kevesen tudják ilyen hitelesen, ilyen erővel tolmácsolni, és ez a világsztárrá avanzsálás után sem változott. Az olyan szerzeményeknek, mint az I Will Be Heard, a Destroy Everything vagy a Live For This a nehéz zenéket messzire elkerülők sem tudnak ellenállni, ősi, alapvető ösztönöket megmozgató művészet ez. A Hatebreed jelenlegi felállásában három alapító is jelen van: Jamey Jasta énekes, Chris Beattie basszer és Wayne Lozina gitáros, de a maradék két muzsikus is jó egy, illetve másfél évtizede erősíti már a zenekart: Matt Byrne dobos és Frank Novinec gitáros. Ha ezen a július estén nem keresztbefont karral ácsorogsz a színpadtól tisztes távolságra, inkább átadod magad a színpadról áradó energiáknak, garantált hatású, agressziókezelő terápiában lehet részed.

Rockmaraton-hírek a Facebookon: www.facebook.com/rockmaraton

Event: www.facebook.com/events/1108185949207740

biohazard_hatebreed_650.jpg

https://recorder.blog.hu/2015/07/02/rockmaraton_2015_hardcore_crossover-magasiskola_biohazard_hatebreed
Rockmaraton 2015 – Hardcore/crossover-magasiskola: Biohazard, Hatebreed
süti beállítások módosítása