Itt a Cseh Tamás Program: Ha a villamoscsikorgást behangolod…

2015.05.29. 17:04, rerecorder

cstp_ny.jpg

Volt-e baboskendője Kádár Jánosnak? Miért robbant szét a Dinamit, miért tartott pauzát a Ricse? Melyik a leghatásosabb tömegoszlató hangszer? És – ha már fajsúlyos kérdések – most akkor darált-e a színpadon csirkét valaki? A Cseh Tamás Program poptörténeti talkshow-ján fény derült minderre. Csatári Bence és Poós Zoltán Nagy Ferót és Németh Alajost látták vendégül az Akvárium Klubban.

A kivetítőn bontott csirke és pöttyös bikinipánt, a karosszékekben két snájdig rockveterán, a teremben csirkesült csibészes illata oszcillál. A totemállat, a lenge testtakaró és a két ikon a helyén volt mind, kezdődhetett a kendőzetlen emlékezés!

Egy olyan világról szólt az est, ami nem akarta vagy nem akarhatta a Feróhoz és Lojzihoz hasonló hősöket. Egy olyan korszak megidézéséről, amikor elfért egymás mellett a Paranoid meg a csörpi csörpi csip csip, amikor a szolnoki melósok a heavy metálra ugyanúgy beindultak, mint a sramlira, amikor azért kellett bocsánatot kérni, ha valami jót csinált egy énekes, egy zenész. Amikor a rendszer segítségével lehetett csak a rendszer ellen lenni jóformán. Amikor Orszáczky Jackie-ék Bartók-szvittel riogatták a közönséget, akiket egy kiadós dob- meg basszusszóló is képes volt szétoszlatni amúgy. És amikor mégiscsak volt egy banda, amelyik letérdeltetett tizenötezer embert simán.

Ehhez persze hitelesnek kellett lenni, maradni. Lojzi azt mesélte: hajnalonta a pályaudvarra jártak fázni, hogy a lehető legpontosabban fogalmazzanak a Nehéz a dolgában. Ferót meg sokszor rendőrök ébresztették, ugyancsak hajnaltájt, de ettől még – állítja – nem volt ő forradalmár. „Ha ütöttek is néha – idézte fel a tapasztalt fekete bárány –, meg lehetett azért úszni.” „Kádár elvtárs szereti magukat, az a szerencséjük!” – vallotta be neki egy ízben vallatója. S hogy mit tanácsolt kihallgatások esetére Feró? „Ne válaszolj gyorsan. Tágra nyílt szemekkel tettesd, hogy ártatlan vagy, ha másról kérdeznek, ne vallj, csak azt, hogy utálod, még akkor is, ha a legjobb barátod.”

Persze a rablánccsörgés és a szirénazaj mellett javarészt mégiscsak a zenéről szólt a beszélgetés. Feró szerint mondjuk igazándiból minden zene: „Ha a villamoscsikorgást behangolod, az is kurva jó zene!”

Legközelebb, június 1-jén Bródy János lesz Csatári és Poós vendége az Akváriumban! Lehet rájuk hangolódni! Facebook-eseményoldal

Vass Norbert (Cseh Tamás Program)

Cikksorozatunk a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.


A teljes beszélgetés megtekinthető a www.csehtamasprogram.hu oldalon és alább:

https://recorder.blog.hu/2015/05/29/itt_a_cseh_tamas_program_ha_a_villamoscsikorgast_behangolod
Itt a Cseh Tamás Program: Ha a villamoscsikorgást behangolod…
süti beállítások módosítása