Gettóapokalipszis Vince Staples új klipjében

2015.05.14. 16:00, subrecorder

vince_staples.jpg

Június végén végre megjelenik az egyik legfényesebb új rappertehetség, a Long Beach-i Vince Staples első rendes stúdióalbuma, a Summertime '06. Az első, igen erős kislemezes dalhoz készült most egy nem kevéssé erőteljes klip, melyben egy gettó pusztulásának lehetünk szemtanúi.

Tavaly egészen sokakat meglepett, hogy az év felhozatalából a legjobb rapkiadvány címért a Run The Jewels epikus albuma mellett egy 24 perces EP, Vince Staples Hell Can Waitje versenyzett. Ez is azt az évek óta tartó tendenciát mutatta, ami 2014-ben vált mindenki számára egyértelművé, hogy ebben a műfajban az albumok egyre jelentéktelenebbek, sokkal izgalmasabb dolgok történnek a rövidebb lemezek és az ingyenes mixtape-ek világában. Pár jó mixtape után viszonylag könnyű nagykiadós szerződéshez jutni, onnantól viszont már nem akkora az alkotói szabadság, mint egy internetre feldobott ötletgyűjteménynél és még ha járhatná is a saját útját egy előadó a labelnél, sokan még így is feleslegesen a biztonságra játszanak.

Idén kiderül, hogy Vince Staples-szel mi történik, június 30-án jelenik meg ugyanis első hivatalos nagylemeze, a Summertime '06 a Def Jamnél. Eddig egy dalt, a Señoritát hallhattuk róla, ez alapján pedig a Hell Can Waiten és az azt megelőző mixtape-jein hallható, a hátizsákos hiphopot a 90-es évek gengszterrapjével ötvöző zenéje helyett kissé elkanyarodik az oly divatos trap hiphop felé, de neki még ez is jól áll. Staples előadásmódjában továbbra is a minimalizmus híve, szövege lazán, szinte magától folyik. A mainstream irányba való lépéstételt mutatja az is, hogy a Señorita refrénje egy Future-dal, a Covered N Money pár sorának átvétele. A dalhoz most videó is készült, Ian Pons Jewell rendező pedig egy apokaliptikus gettóba visz bennünket, ahol a zombiszerűen vegetáló lakók egyenként halnak ki, az ideges rohamrendőrök pedig őrtornyokból figyelik és lövik őket. A legerősebb kép azonban a végére marad, amikor is kiderül, hogy az egészet üvegfalon keresztül nézte egy jól szituált fehér család. A hatásos klip szimbolikája és társadalomkritikus üzenete a lecsúszott rétegek sorsáról elég egyértelmű- nesze neked mainstream!

.
Vince Staples új videója a Señorita című dalához:


Staples tavalyi EP-je, a Hell Can Wait:

Címkék: vince staples
https://recorder.blog.hu/2015/05/14/gettoapokalipszis_vince_staples_uj_klipjeben
Gettóapokalipszis Vince Staples új klipjében
süti beállítások módosítása