A Trafó ajánlata: slagból szaxofon, grimaszból opera. A Bélaműhely-Soharóza karmesterjátéka.

2015.05.03. 20:00, Recorder.hu

trafo_150505_650.jpg(X) Slagszaxofonon, biciklidobon és hasonló extrém hangszereken muzsikáló zenészek meg egy kísérletező kórus karmestere lehet bárki, aki május 5-én a Trafóba látogat. Ezen az estén a Bélaműhely és a Soharóza ad koncertet, a közönség soraiból jelentkező karmesterjelöltekkel.

A Karmesterjátékon a hatfős zenekar és a 25 fős kórus kották helyett az önként jelentkező nézők mozdulatait, gesztusait követi majd. Beszélni nem ér, mutogatni, jelelni és grimaszolni viszont annál inkább, amit a zenekar és kórus eljátszik, elénekel… A Bélaműhely újrahasznosított alapanyagokból készült egyedi hangkeltő eszközeivel, a Soharóza pedig a hangokat egészen széles skálán értelmező tagjaival várja a színpadra alkalmi vezénylőit.

Két olyan csapat fogott össze erre az estére, amelyik a megszokott zenei kereteket nemhogy feszegeti, de darabokra is szaggatja. A Bélaműhely Sound Art 2007-óta épít ipari hulladékból hangkeltő eszközöket. Eddig már több mint húsz különböző típust hoztak létre, a kollekció három darabja pedig egyedülálló a világon. „Van itt szaxofon egy öntözőkannából, tilinkó koskormányból, de felhasználásra került jópár biciklialkatrész, számítógép billentyűzet, kartonpapír, filmesdoboz, olajoshordó. Szóval a látvány is különleges, nem csak a történés.” (Simon György, basszuskulcs.hu). Nemcsak koncerteket és karmesterjátékokat adnak, de közreműködnek színházi és filmes munkákban; workshopokon vezetik be a résztvevőket a hangkeltés rejtelmeibe. Készült már lemezük is (CSÁCSÚCSÍCSÓ) technóval és versfeldolgozásokkal – persze egyedi hangszereléssel –, két éve pedig egy egésznapos városi hangtúrát tartottak és demonstráltak a Trafóban. A Milarepa Sound System keretében elhagyott tárgyak és a város zajai segítségével Budapest több kerületét is megzenésítették.

A Soharóza kórusa sem klasszikus formáció: tagjai nem hivatásos zenészek, akik az emberi hang, a nyelv, ősi zenék és komponált zeneművek felhasználásával keresnek új formákat. Különleges akusztikájú extrém helyeken is felléptek már, nemcsak barlangban, hanem egy erőmű vezérlőtermében is. 2008-ban alakultak Halas Dóra karnagy vezetésével, Bodó Viktor, a Szputnyik Hajózási Társaság rendezőjének felkérésére. Legkarakteresebb ismérvük a játékszabályokon alapuló improvizáció és az egyedi repertoár. Az énekesek alkalmi zeneszerzők is, akik a közös zenélésekben saját egyéniségüket is kibontakoztathatják. Jelentettek meg már kórusimprovizációs lemezt, készítettek szlengoperát és dolgoztak fel 12. századi vallási hagyatékot is.

Ez a két csapat vezeti be a karmesterjáték interaktív műfajába a zenei kalandra vágyókat. Az est folyamán a vállalkozó kedvű nézők akár szándékosan, akár önkéntelenül is instruálhatják a kórust és a zenekart. Az újdonsült karmesternek ugyanis minden mozdulata, gesztusa, arcrezzenése megzenésítésre kerül. A bizarr hangszerek és a kórus közreműködésével a jelentkezők rövid etűdöket komponálhatnak, és még azt is megválaszthatják, mely hangszerek szólaljanak meg mozdulataikra. Nem mindennapi élmény, hiszen egyéni vizuális kódjaikat hallgatják vissza áriában vagy akár egy ritmusos dalban.

Ez a zenei kaland nemcsak a nézőknek nagy lehetőség, de a fellépőknek is: az előadás teljes bevételét a produkcióról készülő felvételre fordítják. Nemcsak jeggyel, de hangkeltő eszközök örökbefogadásával is támogathatja őket a közönség: hazavihet egy szerafónt, billentyűshakert vagy egy tengerhangdobozt a gyakorláshoz. A hangszerekből befolyó bevételt szintén a tervek szerint világot bejáró felvételre fordítja a csapat. Aki segítene szeretne, hogy minél többen megismerjék őket, a Creative Selector projektoldalán böngészheti át a részleteket és ajánlhat fel egy kedvére való összeget.

Jegyvásárlás: http://trafo.hu/hu-HU/karmesterjatek

Facebook event: https://www.facebook.com/events/353045788235075

Még több információ:

http://soharoza.hu

http://belamuhely.com

Hangminta:

Bélaműhely - http://www.last.fm/music/Bélaműhely/Csácsúcsícsó

Soharóza - http://soharoza.bandcamp.co

Bélaműhely:

ISZLAI Renáta / SZÁSZ Dániel, VARGA Merse, SZEGŐ Dávid, LÁNG Dániel, HORVÁTH Richárd, RIMÓCZI István

Soharóza:

ASBÓTH Szaffi, BERNÁTH Tamás, ECKHARDT Fanni, ELEK Judit Sára, EÖRSI Sarolta, GÖTTINGER Klára, GYŐRFI Ágnes, GYŐRFI Dóra, JANKÓ Dániel, KISS András, LOKODY Ákos, MAJKUT Sarolta, NAGY Dorottya, NAGY Lilla, RÁCZ Dóra, REMES Zsófia, SEBŐK Anna, SIMON Júlia, SINKA Nóra, SIPOS András, SZALONTAI Bálint, SZILVAY Máté, TAMÁSI Borbála, ZÁMOLYI Eszter, HALAS Dóra (kórusvezető)

Hangmérnök: KOPCSIK Márton

Fény: DÉZSI Kata

Koncepció: Bélaműhely, Soharóza

Kórusvezető: HALAS Dóra

Rendező: RIMÓCZI István

https://recorder.blog.hu/2015/05/03/a_trafo_ajanlata_slagbol_szaxofon_grimaszbol_opera_a_belamuhely-soharoza_karmesterjateka
A Trafó ajánlata: slagból szaxofon, grimaszból opera. A Bélaműhely-Soharóza karmesterjátéka.
süti beállítások módosítása