EP-premier: Kloggs – Outer Shell

2015.04.17. 12:54, prorecorder

clipboard0111_2.jpg
Ki mondja, hogy nincs jó magyar utánpótlás? A rockzene persze nem futball, közoktatás vagy bölcsészettudományi-kar, a Kloggs-ra azonban nem csak emiatt érdemes odafigyelni. A jelenlegi felállásában szűk egy éve robogó formáció megannyi üres sörösüveg, céltalan zúzda és rotálódó basszista után nyerte el jelenlegi formáját, amely a hazai koncertközeg szegélyéről rohan be a középpályára, első hivatalos kiadványával pedig egyből kapura is rúg. A zenekar bemutatkozó EP-je a Recorderen debütál.

A tavalyi esztendőben elért kikristályosodott formája ellenére a Kloggs tagjai nem amatőrök a színen, a korábban a Mizantropból ismerhető Lévai Péter énekes-gitáros és Kása Márton dobos ugyanis már kb. három éve próbálkoznak épkézláb formációként működni, a dolog azonban csak akkor terelődött helyes irányba, amikor a srácok a lakás helyett a próbateremben folytatták a sörözést, a basszusgitáros ideálját elengedve pedig becsábították Nagy Gerdát a szintetizátorok mögé. A konvencionális rockfelállás így lehetetlen feladatnak bizonyult, magas fokú eklekticizmusával viszont a csapat könnyedén elérte, hogy kiemelkedjen a tömegből, experimentális garázspop címkéjük pedig hűen tükrözi is a valóságot. Hiszen amikor az ember már elkapná a fonalat a billentyűk dúsította súrolástól, a trió pont akkor csap át valami gyökeresen másba. De beszéljen inkább a zenekar:

A dalok szerkezete (is) eléggé formabontó, nem ritka, hogy klasszikus értelemben vett refrén egyáltalán nem szerepel bennük, illetve gyakoriak az éles váltások akár műfaji kereteken kívül is, így teljesen egybesimítva a dance-punkos diszkót, a széttorzított gitárokkal és a postrock-szerű, katartikus elszállásokkal...

Az együttes markáns műsort nyújtott a 2014-es Rakéta Fesztivál során, a dunaújvárosi DUDIK fesztiválon a közönség volt oda értük, legutóbbi fellépésükön pedig a Beat On The Bratben bizonyítottak – a hármas szekere azonban csak most indul be igazán, egyrészt következő, április 23-i, a Ten years before által szervezett Müszi-beli koncertjük, másrészt a napokban elkészült első kiadványuk miatt.

„Vettem egy hangkártyát és egy piros játékmikrofonnal a pecómba vonultunk. Mivel sem a technikai sem a szakmai felkészültségünk nem ütötte meg a minimumot ezért 3 hónapig szoptunk ezzel a pár számmal. Legnagyobb segítségünk Hujber Áron [Mizantrop, Lo-Fi Stereo, Kőszívű Ember Fiai] volt, aki próbálta rendbe szedni az agyonreverbezett, rossz minőségű hangmintáinkat. A végső mixet Fusz Mátyás masterelte meg.” -  így Péter, az énekes.

Az EP nevezhető konceptnek olyan szempontból, hogy a dalok címében szereplő nevekhez tartozó személyiségek, egy-egy teljesen elzárt térben, mások által generált egyedüllétben bontakoznak ki. Az EP címe is erre utal; egyfajta héjként gyűjti egybe a történeteket.

nyitókép: Kató Lilla


Íme a Kloggs debütáló EP-je, az Outer Shell:

 
itt pedig Lizom Dávid alkotása a formációról:
unnamed_1_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: premier kloggs
https://recorder.blog.hu/2015/04/17/ep-premier_kloggs_outer_shell
EP-premier: Kloggs – Outer Shell
süti beállítások módosítása