Nyártól pénteken jelennek meg a lemezek az egész világon

2015.02.27. 10:15, subrecorder

free_record_shop.jpg

Talán az utóbbi évek legfontosabb, a zenefogyasztást érintő döntését hozta meg az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry, vagyis a Nemzetközi Lemezipari Szövetség): 2015 nyarától egységesen, a világ minden táján egy napon, mégpedig pénteken fognak megjelenni a friss albumok. Nézzük, miért is olyan jó hír ez.

Jelenleg Nagy-Britanniában és Európa más részein általában hétfőn, míg Észak-Amerikában kedden jelennek meg a friss zenei kiadványok, és ehhez jön még hozzá Japán, ahol senki nem érti pontosan, hogy mi, mikor és miért jelenik meg. Ez ugye azt jelenti, hogy mi, európaiak egy nappal korábban hallhatjuk (legálisan persze) az éppen új lemezeket, sok megjelenés előtti stream viszont csak az USA-ban elérhető. Legutóbb Charli XCX második lemezének európai kiadását húzták el addig, míg végül három hónappal később kaphattuk meg mi, mint az amerikaiak.

A nemzetközi lemezipart 1300 kiadóval együttműködve képviselő IFPI úgy döntött, megszünteti ezt az évtizedes összevissza állapotot, és valamikor 2015 nyarán lép életbe az a határozatuk, mely szerint minden új lemezmegjelenést péntek 0:01-re kell időzíteni. Így aztán az egész világon mindenki egyszerre hallhatja elsőre friss kedvencét. A döntés arra támaszkodik, hogy pénteken és szombaton mérték a legnagyobb zenei fogyasztói kedvet eddig is, mind a fizikai, mind a digitális formátum tekintetében, logikus tehát a hét végére időzíteni a megjelenéseket. Az IFPI indoklása szerint ez nem csak a fogyasztóknak lesz jó, hanem az előadóknak is, hiszen nekik is egyszerűbb marketingstratégiát kidolgozniuk, ha nem kell különböző kiadási időpontokat belekalkulálniuk, valamint közvetett pozitív hatásként ezzel talán visszatérhet az albumok megjelenésének globális "esemény" jellege. Az IFPI reméli, hogy a döntéssel az illegális zeneterjesztést is visszaszoríthatja, de ez már tényleg csak jóhiszeműség. 2015 nyarától tehát boltban, iTunes-on, Spotify-on, Deezeren, mindenhol pénteken éjfél után egy perccel lehet keresni kedvenc előadónk új kiadványát.

Címkék: ifpi
https://recorder.blog.hu/2015/02/27/nyartol_egyseges_penteki_lemezmegjelenesi_nap_lesz_az_egesz_vilagon
Nyártól pénteken jelennek meg a lemezek az egész világon
süti beállítások módosítása